Επτά εστίες μικροβίων που πάντα περνούν απαρατήρητες

Newsroom
Newsroom

Ακόμα και σε ένα σπίτι που αστράφτει και μοσχομυρίζει τα μικρόβια μπορούν να βρουν μέρη για να πολλαπλασιαστούν τάχιστα

Ακόμα και σε ένα σπίτι φαινομενικά πεντακάθαρο, υπάρχουν μέρη και αντικείμενα όπου επικίνδυνα παθογόνα κάνουν πάρτι αλλά σπάνια περνά από το μυαλό μας να καθαρίσουμε.

1. Το σφουγγάρι της κουζίνας

Το σφουγγάρι της κουζίνας κερδίζει επάξια μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα πιο βρόμικα αντικείμενα. Τα σφουγγάρια είναι πορώδη, κρατούν υγρασία και υπολείμματα τροφών, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Σύμφωνα με έρευνες, τα σφουγγάρια κουζίνας μπορεί να φιλοξενούν επιβλαβή βακτήρια όπως E. coli και σαλμονέλα, τα οποία μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στα πιάτα, τους πάγκους και τα χέρια σας.

Λύση: Αντικαταστήστε το σφουγγάρι τακτικά, ιδανικά κάθε εβδομάδα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα πιάτων, η οποία φιλοξενεί λιγότερα βακτήρια λόγω του ότι στεγνώνει γρηγορότερα. Αν προτιμάτε τα σφουγγάρια, απολυμαίνετέ τα συχνά βάζοντάς τα στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό ή στο πλυντήριο πιάτων σε πρόγραμμα με ζεστό νερό.

2. Τσάντες πολλαπλών χρήσεων

Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τις αγορές είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν κρυφή εστία μικροβίων. Με τέτοιες τσάντες μεταφέρουμε συχνά φρέσκα προϊόντα, κρέατα και άλλα τρόφιμα που μπορεί να αφήσουν πίσω βακτήρια και μούχλα. Αν δεν καθαρίζονται τακτικά, μπορεί να προκαλέσουν επιμόλυνση, μεταφέροντας μικρόβια στους πάγκους και τα τρόφιμα.

Λύση: Πλένετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μετά από κάθε χρήση, ειδικά αν έχουν χρησιμοποιηθεί για μεταφορά ωμού κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Πλύνετέ τις με καυτό νερό για να σκοτώσετε αποτελεσματικά τα βακτήρια και αφήστε τις να στεγνώσουν τελείως πριν τις αποθηκεύσετε.

3. Η θήκη της οδοντόβουρτσας

Από τα πλέον ξεχασμένα μέρη κατά την καθαριότητα, η θήκη της οδοντόβουρτσας αποτελεί κορυφαία πηγή μικροβίων, αφού το νερό που λιμνάζει στον πάτο ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θήκες οδοντόβουρτσας μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια όπως Streptococcus και Staphylococcus, που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις αν έρθουν σε επαφή με ανοιχτές πληγές ή περάσουν αλλιώς στον οργανισμό.

Λύση: Καθαρίζετε τη θήκη thw οδοντόβουρτσας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε ζεστό σαπουνόνερο ή βάλτε τη στο πλυντήριο πιάτων για να απομακρύνετε τα μικρόβια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσά σας είναι καλά ξεπλυμένη και αποθηκευμένη σε όρθια θέση για να στεγνώνει τελείως μεταξύ των χρήσεων.

4. Νεροχύτης

Ο νεροχύτης της κουζίνας είναι ένα ακόμα μέρος όπου αφθονούν τα μικρόβια. Υπολείμματα τροφών, άπλυτα πιάτα και νερό που μένει στάσιμο μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση βακτηρίων όπως E. coli και σαλμονέλα, τα οποία μπορεί  παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να πεταχτούν στα χέρια ή τα πιάτα που τρώτε κατά το πλύσιμο.

Λύση: Απολυμαίνετε τον νεροχύτη της κουζίνας καθημερινά. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό σπρέι ή ένα μείγμα ξυδιού και μαγειρικής σόδας για να τρίψετε τον νεροχύτη, εστιάζοντας στην αποχέτευση και τη βρύση. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό για να διασφαλίσετε ότι όλα τα βακτήρια έχουν εξουδετερωθεί.

5. Παιχνίδια και μπολ κατοικίδιων

Αγαπάμε τα κατοικίδιά μας, γι’ αυτό φροντίζουμε το μπολ και τα παιχνίδια τους να είναι καθαρά. Το σάλιο των κατοικίδιων, τα υπολείμματα τροφών και το νερό που μένει στο μπολ δημιουργούν ένα τέλειο περιβάλλον για ανάπτυξη μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus και Pseudomonas, που μπορεί να είναι επιβλαβή τόσο για τα κατοικίδια όσο και για τους ανθρώπους.

Λύση: Καθαρίζετε τα μπολ των κατοικίδιων καθημερινά με ζεστό νερό και σαπούνι και απολυμαίνετέ τα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα παιχνίδια πρέπει επίσης να πλένονται τακτικά, ειδικά αν το κατοικίδια τα μασά συχνά. Πολλά παιχνίδια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων ή με ένα διάλυμα από ήπιο σαπούνι και νερό.

6. Βρύση μπάνιου

Όσο συχνά την αγγίζουμε, τόσο συχνά ξεχνάμε να την καθαρίσουμε, και ας είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουμε βακτήρια από τα χέρια μας, όπως E. coli και Staphylococcus, τα οποία έπειτα θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται στην επιφάνειά της, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης.

Λύση: Σκουπίζετε τις βρύσες του μπάνιου καθημερινά με απολυμαντικά μαντηλάκια ή σπρέι. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε και τα χερούλια, όπου είναι πιο πιθανό να συσσωρεύονται μικρόβια.

7. Τηλεκοντρόλ

Το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης είναι ένα ακόμη αντικείμενο του σπιτιού που χρησιμοποιείται συχνά -και από πολλούς ανθρώπους- αλλά δεν καθαρίζεται σχεδόν ποτέ. Μάλιστα, δεν διστάζουμε να το πιάσουμε ενόσω τρώμε, μεταφέροντας τα παθογόνα στο στόμα μας.

Λύση: Απολυμαίνετε τα τηλεχειριστήρια τακτικά. Χρησιμοποιήστε μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα για να καθαρίσετε σχολαστικά το τηλεχειριστήριο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα κουμπιά, όπου είναι πιο πιθανό να συγκεντρώνονται μικρόβια. Θυμηθείτε να το αφήσετε να στεγνώσει τελείως πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.

 

 

 

φωτογραφία pixabay.com

Πηγή: ygeiamou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ