Ο κύβος ερρίφθη! Πάσχα εντός των τειχών, Πάσχα εντός των νομών. Για όσους μείνουν “άκαπνοι”, μακριά από τα κάρβουνα της ψησταριάς το φούρνισμα αρνιού ή κατσικιού είναι ό,τι πρέπει. Για τις μελωμένες πατάτες που θα έχετε από το αργό ψήσιμο και το λιπάκι (ε ναι, αυτό κάνει τη διαφορά) δεν χρειάζεται να πω πολλά αλλά για τις αγκιναρούλες… αξίζει. Οι αγκινάρες είναι αυτή την εποχή στα φόρτε τους, σε όλα τα μανάβικα και τις λαϊκές θα βρείτε άφθονες. Μπορείτε κάλλιστα όμως ανοίξετε την σακουλίτσα από το ψυγείο του σούπερ μάρκετ και να κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας.
Οι αγκινάρες όταν ψηθούν στο φούρνο με κρέας παίρνουν μια απίθανη νοστιμιά και γίνονται γλύκισμα. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία και βοηθούν στην πέψη, κάτι που θα μας χρειαστεί τις προσεχείς ημέρες.
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα 1 αρνίσιο μπούτι ή ένα κομμάτι από όποιο σημείο του ζώου προτιμάμε (2 περίπου κιλά ανάλογα με το σημείο και το πόσο ψαχνό έχει) 1,5 κιλά πατάτες αγκινάρες (όσες σας αρέσουν, 8-10 κομμάτια για παράδειγμα, φρέσκες ή κατεψυγμένες) 120 ml ελαιόλαδο χυμός από 3 - 4 λεμόνια ξύσμα από 2 λεμόνια 5-6 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερο αν σας αρέσει 2 κουταλιές της σούπας ξερή ρίγανη 3 - 4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη και φρέσκο θυμάρι 1 λεμόνι σε φέτες (για το ταψί) 2 κουταλιές της σούπας πικάντικη μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στύβετε τα λεμόνια, ρίχνετε τον χυμό σε ένα μπολ και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών, την ξερή ρίγανη και το θυμάρι, τη μουστάρδα και 2 από τις σκελίδες σκόρδου λιωμένες. Προσθέστε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζετε προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι. Αφαιρείτε όλα τα φύλλα και το χνούδι που υπάρχει στο εσωτερικό τους.
Τις βυθίζετε στο μείγμα του ελαιολάδου με το λεμόνι. Αν επιλέξετε κατεψυγμένες αγκινάρες θα τις προσθέσετε αφού βάλετε το ταψί στο φούρνο, μετά από 20-3 λεπτά. Μέσα στο ταψί ή τη γάστρα που θα ψήσετε το φαγητό ακουμπάτε το κρέας, του ρίχνετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αραδιάζετε γύρω του τις πατάτες. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Βυθίζετε τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδο μέσα στο αρνί, αφού κάνετε μικρές τρύπες στο κρέας με κοφτερό μαχαίρι. Βάζετε στο ταψί και τις αγκινάρες.
Αδειάζετε και το μείγμα του ελαιολάδου με το λεμόνι και τα μυρωδικά. Τρίβετε το κρέας καλά με το μείγμα για τα καλυφθεί ολόκληρο από τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Αλείψτε καλά το αρνίσιο κομμάτι, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες και το βίντεο. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραπάνω σκόρδο από αυτό που σας δίνω.
Επίσης, μην είστε φειδωλοί στο λεμόνι, το λιπαρό αρνί θέλει κάτι όξινο για να ισορροπήσει. Βάζετε ανάμεσα στο κρέας και τις πατάτες τα κλαδάκια ρίγανης και θυμαριού. Απλώστε και τις φέτες λεμονιού. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με αντιστάσεις και χαμηλώνετε στους 180 μόλις αρχίσει να ροδίζουν τα αρνί και οι πατάτες. Αφήνετε να ψηθεί ένα τρίωρο. Μπορείτε βέβαια να χαμηλώσετε κι άλλο τη θερμοκρασία και να παρατείνετε τον χρόνο ψησίματος, γίνεται πολύ μαλακό το κρέας έτσι. Απλώς, σε αυτή την περίπτωση, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή καπάκι.