ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

8 λάθη που κάνουμε όλοι με το παρεξηγημένο μπρόκολο

Είναι νόστιμο και υγιεινό αλλά πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντέχουν τη μυρωδιά του

8 λάθη που κάνουμε όλοι με το παρεξηγημένο μπρόκολο

Αλήθεια εσείς το αγαπάτε ή το μισείτε; Γιατί και για το μπρόκολο και για το αδερφάκι του το κουνουπίδι δεν υπάρχει μέση οδός. Ή δεν αντέχεις τη μυρωδιά του (που όντως είναι βαριά και γεμίζει γρήγορα όλο το σπίτι!) ή το λατρεύεις να το φτιάχνεις με ένα σωρό τρόπους, οπότε ανέχεσαι τη δυσάρεστη οσμή  -για να το πούμε πιο κομψά- και πας παρακάτω. Εξάλλου και πεντανόστιμο είναι και πάρα πολύ θρεπτικό και υγιεινό! Αν είστε στην πρώτη κατηγορία, εκείνων που το μισούν, ίσως μετά από αυτό το άρθρο να αλλάξετε γνώμη, ή έστω να δοκιμάσετε κάποια απλή, αλλά comfort εκδοχή για γκρατιναρισμένο ή «σουφλέ».

Ας δούμε παρακάτω τα λάθη που μπορεί  όλοι να κάνουμε στο μαγείρεμά του:

Το παραβράζουμε/ παραψήνουμε!

Πάρα πολύ συχνό είναι το φαινόμενο όσοι αηδιάζουν και μόνο στην ιδέα του μπρόκολου να το έχουν δοκιμάσει απλά βραστό ή μάλλον παραβρασμένο ή και παραψημένο, οπότε δεν του έχουν δώσει την ευκαιρία που του αξίζει. Εντάξει, υπάρχουν και μερικές πιο προχωρημένες συνταγές, που το θέλουν σε μορφή πουρέ ή σούπας, που εκεί μπορεί να χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο, αλλά είναι σχεδόν κανόνας ότι το μπρόκολο θέλει ελάχιστο χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του.

Εξάλλου, το μπρόκολο που δεν είναι υπερβολικά μαγειρεμένο διατηρεί και το λαμπερό πράσινο χρώμα του και τη φρέσκια γεύση του και όσο περισσότερα από τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά, οπότε δεν θέλουμε να γίνει λιώμα, αλλά αντίθετα να βρίσκουμε κάποια αντίσταση όταν τρυπάμε το κοτσάνι με ένα πιρούνι.

Δεν χρησιμοποιούμε φρέσκο μπρόκολο

Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τα κακά αποτελέσματα, τότε να είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει ένα φρέσκο, ωραίο μπρόκολο και όχι ένα πολυκαιρισμένο. Γι’ αυτό καλύτερα να το αγοράζετε στην εποχή του, φρέσκο και πράσινο με ζωηρό χρώμα, ιδανικά χωρίς κίτρινα, ούτε καφέ σημάδια επάνω του. Άλλωστε το μπρόκολο δεν συντηρείται καλά για πάνω από 5 ημέρες στο ψυγείο.

Δεν το κάνουμε ψητό

Μπρόκολο ψητό έχετε δοκιμάσει; Ίσως ποτέ δεν σας είχε έρθει αυτή η εκδοχή στο μυαλό. Τι πετυχαίνουμε με το ψήσιμο του με μια λέξη; Να καραμελώσει. Τα φυσικά σάκχαρα στο μπρόκολο καραμελώνουν όταν θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, μεταμορφώνοντας ένα απλό ταπεινό λαχανικό σε ένα καστανότερο, τραγανότερο και ελαφρώς πιο γλυκό τρόφιμο από ό, τι ξέρατε ως τώρα. Υπάρχει λόγος που σε αρκετές κουζίνες του κόσμου το ψητό μπρόκολο είναι ίσως η νούμερο ένα εκδοχή μαγειρέματός του, κι όχι αυτές που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας.

Τι θα χρειαστείτε για να το κάνετε κι εσείς ψητό
Έναν καλά προθερμασμένο φούρνο και μια πρέζα ζάχαρη για να κάνετε ίσως πιο έντονο τα καραμέλωμα, αλλά αυτό είναι προαιρετικό.

Θεωρούμε ότι πρέπει η συνταγή του να είναι πολύπλοκη για να είναι νόστιμη

Με τόσες αμέτρητες εκδοχές, που μπορείτε να βρείτε με μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο, θα νόμιζε κανείς ότι χρειάζονται και έναν σωρό υλικά και διαδικασίες παρασκευής. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα.

Ένας πολύ ωραίος τρόπος να το απολαύσετε εύκολα και γρήγορα και υγιεινά είναι να το βάλετε απλώς σε ένα από αυτά τα ανοξείδωτα εξαρτήματα ατμού, που έχουν μικρά ποδαράκια και μπαίνουν πάνω από κατσαρόλες που έχουν λίγο νερό στον πάτο τους, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Αφήστε το να μαγειρευτεί για μόλις 3 λεπτά περίπου (και ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε). Έτσι, θα διατηρηθούν και τα θρεπτικά του συστατικά με αυτή τη μέθοδο.

Πανάρουμε ή σοτάρουμε το μπρόκολο ενώ είναι βρεγμένο

Ο σκοπός αυτών των τεχνικών είναι να έχουμε ένα τραγανό αποτέλεσμα, οπότε χρειαζόμαστε να μαγειρέψουμε το λαχανικό μας σε ελαφρώς λαδωμένο τηγάνι. Αν χρησιμοποιήσουμε ένα μόλις πλυμένο και βρεγμένο μπρόκολο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι τραγανό, αλλά μουλιασμένο κι αυτό δεν το θέλουμε. Ενώ αντίθετα, ένα στεγνό μπρόκολο με λίγο ελαιόλαδο αναδύει με τη θερμοκρασία τα αρώματα της πρώτης μας ύλης και θα δώσει αυτή την ατόφια νόστιμη γεύση που έχει αυτό το ιδιαίτερο τρόφιμο.

Χάνουμε τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά

Δεν το αποκαλούν υπερτροφή χωρίς λόγο. Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C θα ήταν πολύ κρίμα να το φάτε χωρίς να προσλάβετε όλες αυτές τις πολύτιμες ουσίες. Μια σημαντική σημείωση: πρόκειται για υδατοδιαλυτές ουσίες, που εύκολα χάνονται όταν το τρόφιμο έρθει σε επαφή με το νερό, οπότε όπως καταλαβαίνετε αν το βράσετε σε μπόλικο νερό, αυτές όλες θα πάνε κατευθείαν στον νεροχύτη σας όταν θα το σουρώσετε.

Δεν καταναλώνουμε μπρόκολο στο πρωινό μας γεύμα

Κι όμως μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μπορούμε και θα έπρεπε να φάμε το μπρόκολο από το πρωινό μας γεύμα! Ναι, μαγειρεμένο μέσα σε μια απλή ομελέτα ή φριτάτα για παράδειγμα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ένα φουλ υγιεινό ξεκίνημα της ημέρας μας, που θα μας κρατήσει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να μην πούμε ότι και σαν τροφή είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες, οπότε κι από εκεί έχουμε κέρδος.

Δεν το κρύβουμε καλά σε άλλα νόστιμα πιάτα

Αυτό το λάθος θα διευκολύνει κυρίως γονείς ή όσους θέλουν να πείσουν τους αγαπημένους τους να βάλουν λίγο μπρόκολο στη διατροφή τους, χωρίς εκείνοι να το καταλάβουν, γιατί τότε θα αρνηθούν να το δοκιμάσουν. Φτιάξτε λίγο πιο λαχταριστά φαγητά, όπως ένα ζυμαρικό με τυριά στο φούρνο και λίγες μικρές φουντίτσες ανάμεσά τους, κρύψτε το σε μπιφτέκια λαχανικών ή όπου αλλού δεν θα προδοθείτε. Μετά αφού ενθουσιαστούν με τη νέα σας έμπνευση μπορείτε να τους αποκαλύψετε τι είχε μέσα και αν το κατάλαβαν και ίσως τότε αλλάξουν γνώμη…

Φωτογραφία αρχείου από IgorVetushko via vista.create

Πηγή:olivemagazine.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση