ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Θα αργήσουν τα ακροατήρια στα Δικαστήρια

Δεν κρύβουν την ανησυχία τους δικηγόροι και λειτουργοί της Δικαιοσύνης και στο Ηράκλειο για τις συνθήκες επαναλειτουργίας

No profile pic

Μόνο για τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία, αφορά το "άνοιγμα" των Δικαστηρίων από τις 27 Απριλίου. 

Όπως διευκρινίζεται τα ακροατήρια στα δικαστήρια θα λειτουργήσουν τελευταία με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει προαναγγελθεί και το οποίο ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα χρονικά!

"Έχουμε ακόμα δρόμο για την εκδίκαση υποθέσεων" αναφέρεται, ενώ δικηγόροι και λειτουργοί της Δικαιοσύνης και στο Ηράκλειο, δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το πώς θα γίνει αυτό.

Το θέμα απασχόλησε και την Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που ζητά "να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας για όλους". Σε αντίθετη περίπτωση, οι δικηγόροι δεν συμφωνούν με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και επισημαίνουν ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα η Ολομέλεια συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον πρόεδρό της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό και με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Αλεξανδρή.

Σε ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης επισημαίνει: «Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας. Αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους διαδίκους και τους τρίτους, το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Σε αυτό το θέμα θα είμαστε απόλυτοι και θα προβούμε σε κινητοποιήσεις».

 Επίσης, η Ολομέλεια επικρίνει έντονα την υπαγωγή των δικηγόρων στη διαδικασία χορήγησης των 600 ευρώ μέσω τηλεκατάρτισης και ζητεί την υπαγωγή των δικηγόρων στο καθεστώς χορήγησης των 800 ευρώ.

 Ζητά δε την περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών, όπως και μια ακόμη σειρά μέτρων, όπως είναι η χορήγηση ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, η δυνατότητα δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων με ψηφιακές υπογραφές, κ.λ.π.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση