Τα «καπέλα» στη ΔΕΠΤΑΗ και η …ασύμμετρη απειλή για το Πολιτιστικό Κέντρο

Τελικά όπου λαλούν πολλοί κοκόροι...


Σας είχα ενημερώσει πριν από ένα χρόνο, τον περσινό Νοέμβριο για τις δηλώσεις του Δημάρχου σχετικά με την υλοποίηση του έργου του ΠΣΚΗ, σύμφωνα με τις οποίες  «με απόφαση του θα έμπαινε  "καπέλο" στην Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ αφού το έργο επίβλεψης της αποπεράτωσης του, θα συνεπικουρείται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έτσι, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα και ενημέρωση το δημοτικό συμβούλιο για το έργο».

Ψάξαμε πριν από λίγες μέρες για τις εξελίξεις στο θέμα και διαπιστώσαμε ότι, η συνεπικουρία ή η συνεπίβλεψη, της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ, κατέληξε στον …ορισμό μίας διμελούς ομάδας από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την παρακολούθηση του έργου.

Αυτό βέβαια δεν είναι ούτε συνεπίβλεψη, ούτε και συνεπικουρία.

Μάθαμε επίσης ότι η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΠΤΑΗ ,μετά από πολλές ταλαιπωρίες, για τις οποίες επίσης σας είχαμε ενημερώσει...κατέληξε στο να διαθέτει σήμερα, μόνον τρείς μηχανικούς για την ουσιαστική επίβλεψη και διαχείριση του έργου όπως προβλέπει ο νόμος. Τον Δντή της υπηρεσίας, ένα Αρχιτέκτονα και ένα Μηχανολόγο.

Διαθέτει όμως  μία πλειάδα «επιτηρητών», «συμβούλων» ή καλλίτερα «παρακολουθητών» του έργου που είναι:

-11 στο Διοικητικό Συμβούλιο  της ΔΕΠΤΑΗ (οι αναπληρωτές δεν υπολογίζονται)

-7  Στη Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου που όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο (επίσης οι αναπληρωτές δεν υπολογίζονται)

-2  Στην ομάδα των μηχανικών που όρισε η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου

-5 Στην Ομάδα των μελετητών της υψηλής επίβλεψης

-5 Στα μέλη της Σύμπραξης για τον Τεχνικό Σύμβουλο

Σύνολο 30.

Δηλαδή και για το έργο της ολοκλήρωσης του Πολιτιστικού, υπάρχουν μόνον τρείς αρμόδιοι για τις ευθύνες, την επίβλεψη και την ουσιαστική διαχείρισή του έργου και άλλοι 30 (σεβαστοί καθ’ όλα) για την παρακολούθηση, την έκφραση απόψεων, την παροχή συμβουλών, την ενημέρωση του Δήμου κλπ.

Αυτό, αν και μάλλον κλασικό Ελληνικό φαινόμενο, θα το χαρακτηρίζαμε και επιεικώς  σαν μία ..ασύμμετρη απειλή για το έργο.

Και για να μην ...κατηγορηθώ για λαϊκισμό εξηγούμαι:

-Απειλή για το έργο είναι διότι όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, δεν γίνεται δουλειά. Το έργο έχει μέχρι σήμερα καθυστέρηση πέντε μηνών.

Ασύμμετρη είναι γιατί καμία από τις παραπάνω ομάδες των παρακολουθητών δεν έχει ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο λειτουργίας, αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων. Ο καθένας από τους 30, μπορεί να επεμβαίνει στα υπαρκτά ή θεωρητικά προβλήματα του έργου κατά την κρίση του και να -δημιουργεί θέματα.

    

 

  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ