ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Σε τροχιά υλοποίησης ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου

Εύσημα του Πρωθυπουργού στην αξία του έργου

Σε τροχιά υλοποίησης ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου

Όπως αποδεικνύεται στον τόπο μας τα αυτονόητα δεν είναι δεδομένα. Ούτε αντιμετωπίζονται ως αναγκαίες επιλογές για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας. Απεναντίας αμφισβητούνται αλλά και ενοχοποιούνται. Αρκεί κάποιος να αντιταχθεί, επικαλούμενος το οτιδήποτε, σοβαρό και υπαρκτό ή ανυπόστατο και φανταστικό. Είτε γιατί η αλλαγή φοβίζει αφυπνίζοντας αμυντικά αντανακλαστικά. Είτε διότι σε εποχές κρίσης ο ανορθολογισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Δεν εκδηλώνονται μόνο στο γενικότερο πεδίο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, όπου μια μικρή μειοψηφική ομάδα να κάνει παντιέρα της την άρνηση προσαρμογής στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων της. 

Το χειρότερο δε είναι ότι στους αντιδρώντες συνήθως παρέχουν στήριξη διάφοροι εκπρόσωποι της πολιτικής τάξης και των κομμάτων, καθώς και δημοτικοί άρχοντες. Και αυτό γιατί πρυτανεύουν η ψηφοθηρία και η μικροπολιτική, οι κοντόφθαλμες και απαίδευτες αντιλήψεις, τα στενά προσωπικά συμφέροντα και οι ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Έτσι άλλωστε εξηγείται η παραγωγική, οικονομική, αναπτυξιακή, ενεργειακή, ακόμη και πολιτική υστέρηση της χώρας. 

Αυτονόητες επιλογές και αποφάσεις ετεροχρονίζονται και παραπέμπονται στις καλένδες με φυσικό επακόλουθο τη συσσώρευση προβλημάτων και αδιεξόδων. Η αναδίπλωση στον παλιό μας εαυτό παραμένει ισχυρή. Οι θύλακες του αναχρονισμού αποτρέπουν την υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας. Οι θιασώτες του λαϊκισμού, υπερασπίζονται με όλους τους τρόπους την καθήλωση μας σε ένα προβληματικό παρελθόν και σε ένα αβέβαιο παρόν. Ξέρουν πολύ καλά ότι η διατήρηση της υστέρησης είναι απαραίτητος όρος για τη συντήρηση και επιβίωσή τους. Εξ ου και εμποδίζουν οτιδήποτε επιχειρεί να ανοίξει ευοίωνες προοπτικές για την ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας.

Οι περιπτώσεις ποικίλλουν. Κορυφαία είναι αυτή που αμφισβητεί την αξία και τη σημασία της πράσινης μετάβασης. Η στροφή στην καθαρή, φθηνή και παραγόμενη στον τόπο ενέργεια,  από ανανεώσιμες πηγές, μολονότι είναι μια αυτονόητη και επιβεβλημένη επιλογή, χρειάζεται να περάσει από σαράντα κύματα για να γίνει πράξη. Αναμφίβολα υπάρχει ένα έλλειμα ενημέρωσης, ωστόσο η υλοποίησή της προσκρούει σε αγκυλώσεις, σε ιδεοληπτικές εμμονές, σε φορμαλισμούς του παρελθόντος και βέβαια σε ανομολόγητα οικονομικά συμφέροντα μικρά και μεγάλα. 

Η ενεργειακή κρίση, θέλουμε δεν θέλουμε, μας έδειξε την πραγματικότητα χωρίς παραμορφωτικούς φακούς. Το σημαντικότερο συνέβαλλε αποφασιστικά στην αυτογνωσία υποδεικνύοντας μας, το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Αλλά και να επενδύσουμε έστω και με καθυστέρηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας και ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε χαμηλό ενεργειακό κόστος. Σήμερα δε που οι αυξήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια έχουν ανεβάσει στα ύψη την ακρίβεια.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα φαίνεται να επιταχύνουν τις αποφάσεις. Αυτονόητες επιλογές που καρκινοβατούσαν παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης τους. Η ωρίμανσή τους είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας δεν είναι μόνο ζωτική προτεραιότητα για την ανάπτυξη και ευημερία του, αλλά και κοινωνική επιταγή. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου, η Κρήτη καλείται να ξεδιπλώσει το πλούσιο δυναμικό της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα με έμφαση υποστήριξε ότι το νησί πρέπει επιτέλους να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το μαζούτ.  Δεν γίνεται είπε να λέμε ότι είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να καίμε μαζούτ για να καλύπτουμε τις ανάγκες της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στάθηκε μόνο στις γενικές παροτρύνσεις αλλά έκανε ξεχωριστή αναφορά στο έργο του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου. Και σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και καινοτόμο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατομμυρίων ευρώ. Ουσιαστικά είναι  το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο παγκοσμίως όπου ένα αιολικό πάρκο 86MW στη Σητεία, θα τροφοδοτεί στροβιλαντλίες στους ποταμούς Ρεθύμνης, παράγοντας καθαρή υδροηλεκτρική ενέργεια για ολόκληρο το νησί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δρομολογηθεί εντός του τρέχοντος εξαμήνου. 

Έτσι μετά τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, και τη μεγάλη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, ο τόπος μας μπαίνει δυναμικά στην τροχιά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος από τις ΑΠΕ είναι αναμφισβήτητο. Στην πράσινη ανάπτυξη της Κρήτης μερίδιο θα έχουν όλοι. Τα νοικοκυριά, οι καταναλωτές, οι τοπικές κοινωνίες, οι επιχειρήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, υποστηρίζουν χωρίς προφάσεις το αυτονόητο εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης. 

  

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση