Είναι μέρες στην πολιτική ιστορία του τόπου που δεν ξεχνιούνται - τουλάχιστον από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Μία τέτοια ήταν η Κυριακή 5 Ιουλίου 2015. Οι τράπεζες ήταν κλειστές, με πλαφόν αναλήψεων έως 60 ευρώ ημερησίως, και οι Έλληνες τις προηγούμενες ημέρες αλλά και όσες ακολούθησαν βίωσαν ένα νέο "διχασμό", με τους "μενουμευρωπαίους" και μη να διασταυρώνουν ξίφη και να εκτοξεύουν ύβρεις σε πλατείες, πεζοδρόμια και καφενεία.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, το πρωινό της 27ης Ιουνίου με δραματικό διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς» - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - είχε ζητήσει από το εκλογικό σώμα αν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου 2015, η οποία προκάλεσε και την αποχώρηση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις.
Οι πολίτες κλήθηκαν στο δημοψήφισμα να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:
"Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Programm and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ".
Μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος, αναδείχθηκε το «όχι» που επικράτησε συντριπτικά με το 61,31% των ψήφων, έναντι 38,69% που έλαβε το «ναι».
Τα όσα ακολούθησαν τις ταραγμένες ημέρες του καλοκαιριού του 2015 είναι γνωστά και κατέληξαν στην ψήφιση ενός νέου μνημονίου τον Αύγουστο και τις κάλπες του Σεπτεμβρίου που ανέδειξαν εκ νέου πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.