ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Ροζ ελληνική σημαία: Οι αντιδράσεις και η απάντηση της Γεωργίας Λάλε μετά την απόσυρση του έργου της
Αντιδράσεις προκαλεί η απόσυρση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη του έργου τέχνης της Γεωργία Λάλε το οποίο αναπαριστά την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα.
SHARE:
«Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα και διεθνώς». Τη λιτή αυτή απάντηση έδωσε μέσω της σελίδας της στο Instagram η εικαστικός Γεωργία Λαλέ στην εντολή Γεραπετρίτη να απομακρυνθεί άμεσα το έργο τέχνης της για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Το έργο της, «Ενοχή της Γειτονιάς», που πραγματεύεται τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας, ενόχλησε σφόδρα τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη που ζήτησε να απομακρυνθεί άμεσα το έργο τέχνης της για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες από το Προξενείο στη Νέα Υόρκη
Αντίθετα, στο πλευρό της εικαστικού τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, που με ανάρτησή του υπογράμμισε: «Η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία». «Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα» υπογράμμισε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οργίλη και η αντιδραση του ΜέΡΑ25 που αναφέρει:
Κατ' εντολήν ακροδεξιού υπερσυντηρητικού, θρησκόληπτου πολιτικού μορφώματος, το οποίο θεωρεί την γυναίκα παιδομηχανή, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μια πράξη λογοκρισίας της τέχνης. Ο Γ. Γεραπετρίτης διέταξε να κατέβει το έργο της Τζόρτζια Λάλε από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, έργο το οποίο πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες.
Σύμφωνα με τη περιγραφή του: “Το έργο τέχνης δημιουργήθηκε από σεντόνια γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους”.
Οι γυναίκες στη Ελλάδα βιώνουμε τον φόβο, την απειλή της κακοποίησης, τη βία και τη δολοφονία. Σημειώνεται ότι οι γυναικοκτονίες, μετά τον νόμο Τσιάρα του 2021 περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, έχουν εκτοξευτεί. Η πράξη του υπουργού είναι μια σαφής δήλωση της θέσης που παίρνει η κυβέρνηση υπέρ των κακοποιητών και κατά των γυναικών και θυμάτων της πατριαρχίας.
Εμείς στεκόμαστε απαρασάλευτα στο πλευρό κάθε γυναίκας.
Κάθε θύματος της έμφυλης βίας.
Κάθε θύματος της πατριαρχίας που βιώνει κακοποίηση.
Στην εθνοπατριαρχία θα μας βρείτε απέναντι.