ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Προσωπικός γιατρός: Τι συμβαίνει με την πλατφόρμα εγγραφής για τους πολίτες
Αρχικά επρόκειτο να ανοίξει την 1η Ιουλίου ώστε να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό και να εγγράφονται στην πλατφόρμα προκειμένου να αποφύγουν τις «ποινές» που έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Οκτωβρίου και μετά.
Με καθυστέρηση έρχεται ο προσωπικός γιατρός, αφού η πλατφόρμα για τις εγγραφές των πολιτών όπως φαίνεται θα ανοίξει σε λίγες ημέρες. Αρχικά επρόκειτο να ανοίξει την 1η Ιουλίου ώστε να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τον προσωπικό τους γιατρό και να εγγράφονται στην πλατφόρμα προκειμένου να αποφύγουν τις «ποινές» που έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Οκτωβρίου και μετά.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τεχνικώς δεν ήταν ακόμη έτοιμη η πλατφόρμα ώστε να μπορούν οι πολίτες να εισέρχονται χωρίς προβλήματα για να επιλέγουν το γιατρό τους. Άλλωστε και ο αριθμός του διαθέσιμου ιατρικού προσωπικού είναι ακόμη περιορισμένος.
Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους γιατρούς λήγει στις 31 Ιουλίου.
Η διαδικασία εγγραφής των πολιτών και οι συμβάσεις των γιατρών θα γίνονται σε μία παράλληλη διαδικασία.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι εκτός από τους προσωπικούς γιατρούς που θα εγγραφούν αυτήν την περίοδο και έως το τέλος Ιουλίου, έχει μία δεξαμενή και από 846 οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί) οι οποίοι θα υπογράψουν τις νέες συμβάσεις ώστε να αμείβονται και διαφορετικά με τις νέες αποδοχές.
Τα αγκάθια για τους γιατρούς
Όμως αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί η πρόθεση του ιατρικού κόσμου για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Οι αντιρρήσεις των γιατρών είναι πολλές, παρότι οι αμοιβές μοιάζουν ελκυστικές.
Γι αυτό άγνωστο παραμένει πόσοι ιδιώτες γιατροί θα εγγραφούν στο νέο σύστημα, καθώς έχουν διατυπωθεί διαφωνίες για τις συμβάσεις αλλά και για τον ίδιο τον νόμο για τον προσωπικό γιατρό.
Μέχρι στιγμής πάντως όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον αφού οι πρώτοι γιατροί έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης.
Πάντως μεταξύ των διαφωνιών είναι:
- Οι γιατροί εκτιμούν ότι με τις συμβάσεις που θα υπογράψουν θα «κρατικοποιήσουν» ουσιαστικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία καθώς μόλις υπογράψουν θα ενταχθούν αυτομάτως υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).
- Και αυτό διότι οι συμβάσεις προβλέπουν ότι η επαγγελματική έδρα του ιατρείου εντάσσεται στα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
- Στο πλαίσιο αυτό οι γιατροί υποχρεώνονται να συμμορφώνονται στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ΥΠΕ.
- Παρότι από την υπουργική απόφαση έχει εξαλειφθεί η υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών να κάνουν δύο εφημερίες το μήνα σε δημόσια δομή (προβλέπεται όμως στον σχετικό νόμο), η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι άγνωστο τι ακριβώς σημαίνει. Γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό στους γιατρούς.
- Παράλληλα προβλέπεται ότι θα υπάρχει εποπτεία των προϋποθέσεων παραπομπής στον ειδικό γιατρό από τον προσωπικό. Γεγονός που σημαίνει ότι θα ελέγχεται και το είδος της παραπομπής. Να σημειωθεί ότι με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, δεν θα εφαρμοσθεί το σύστημα των παραπομπών από τον προσωπικό στον ειδικό γιατρό. Ωστόσο προβλέπεται στις αποφάσεις και τις συμβάσεις.
- Παράλληλα προβλέπεται ποινική ρήτρα 30% με μείωση αποδοχών προηγούμενου τριμήνου για διάφορα θέματα που σχετίζονται με ελέγχους που θα γίνονται.
- Εκτός των άλλων πονοκέφαλο για τους ιδιώτες γιατρούς προκαλεί η πρόβλεψη ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να τροποποιεί τη σύμβαση για τη λειτουργία του ιατρείου του γιατρού.