Το πόρισμα, οι χαμένες σελίδες και ο Μπαλωμενάκης

Δεν υπάρχουν ευθύνες για πολιτικούς, αλλά μπορεί να προκύψουν

Δεκαπέντε σελίδες λιγότερες είναι η διαφορά των δυο εκδοχών πορίσματος που "παρέδωσαν" χθες στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ωστόσο η διαφορά τους είναι πολύ μεγαλύτερη στην ουσία παρά στον αριθμό των σελίδων.

Την ώρα που ο βουλευτής και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την δανειοδότηση ΜΜΕ και Κομμάτων Σπύρος Λάππας διαβεβαίωνε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δεν προέκυψε θέμα ποινικών και πολιτικών ευθυνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ήταν στο αεροπλάνο και ταξίδευε στην Κρήτη. Όταν προσγειώθηκε, αργά χθες το βράδυ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (real fm) έδωσε μια διαφορετική εικόνα για την τακτική που φαίνεται ότι ακολουθεί η κυβέρνηση με όχημα το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Όπως είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, μπορεί μεν στο εν λόγω πόρισμα να μην γίνεται λόγος για ευθύνες πολιτικών προσώπων, όμως τόνισε ότι υπάρχει πλουσιότατο υλικό για το οποίο μπορεί –κατά την γνώμη του- να παρέμβει αυτεπαγγέλτως η Δικαιοσύνη. Μάλιστα υπογράμμισε ότι εάν ένας εισαγγελικός λειτουργός το πάρει στα χέρια του τότε μπορεί "να αναβιώσει" το περίφημο πόρισμα Καλούδη που είχε μπει στο αρχείο, και στο οποίο υπάρχουν αναφορές σε ευθύνες πολιτικών προσώπων εννοώντας τον σημερινό Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα. "Και φυσικά εάν η δικαιοσύνη πέσει επάνω σε πολιτικά πρόσωπα τότε εκ του νόμου διαβιβάζει τον φάκελο στην Βουλή" είπε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Ο ίδιος δεν αντέδρασε καθόλου ούτε στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση νίπτει τα χείρας της σε ότι αφορά την ενδεχόμενη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού ο χειρισμός μοιάζει να "πετάει την μπάλα" στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός της "εμφάνισης" και στην συνέχεια "εξαφάνισης" αυτών των 15 σελίδων στις οποίες καταλογίζονται ευθύνες στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και σε τρεις πρώην βουλευτές.

Το γεγονός αυτό χαρακτήρισε ως ‘αστοχία" ο κ. Μπαλωμενάκης χωρίς να επεκταθεί περισσότερο. Σχολίασε ωστόσο το γεγονός ότι τα περισσότερα ΜΜΕ στάθηκαν σε αυτό "κι όχι στην ουσία του πορίσματος" η οποία όπως είπε αφορά την αποκάλυψη του τριγώνου της διαπλοκής. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Εξεταστικής είπε στην ίδια συνέντευξη λίγα λεπτά πριν τις δέκα χθες το βράδυ, πως μετά απ’ όσα επιμελέστατα και με πολύ κόπο καταγράφονται στο πόρισμα της κυβέρνησης "δεν μιλάμε για τρίγωνο, αλλά για τετράγωνο και πολύγωνο".
 
Χαρακτηριστικό επι του θέματος πάντως είναι το σημείο των συμπερασμάτων στο κείμενο πορίσματος που τελικά παραδόθηκε στα υπόλοιπα κόμματα σύμφωνα με το οποίο "οι σχέσεις της απελθούσας και επί μακρότατο χρονικό διάστημα κυρίαρχης πολιτικής Εξουσίας με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους ιδιοκτήτες των Μέσων καθώς και των τελευταίων με τις Τράπεζες, σχημάτιζαν ένα τρίγωνο με πλευρές εμφανείς, λιγότερο εμφανείς ή και αφανείς. Αποτελεί πολιτική αφέλεια να περιμένει κάποιος ότι οι περιπτώσεις εμφανών σχέσεων που θα μπορούσε να αποκαλύψει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής θα ήσαν πολλές στον αριθμό.     

Η απαίτηση να υπάρξουν μαζικές εξομολογήσεις ικανές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε παραδοχές που θα ενοχοποιούσαν όσους προέβαιναν σ’ αυτές, δεν αξιολογείται ως ρεαλιστική.

Θα ήταν όμως και πολιτική υποκρισία, καταστρατήγηση της εντολής που έλαβε η Επιτροπή από την Ολομέλεια, εάν από την απουσία πληθώρας αποδείξεων, επιχειρούσε κάποιος να συμπεράνει ότι διαπλοκή δεν υπήρξε. Παρ’ όλ’ αυτά καταγράφηκαν μαρτυρίες με τις οποίες, όπως θα έλεγε κανείς, "η κουρτίνα σηκώθηκε", ήλθαν στο φως συγκεκριμένες πληροφορίες που αποκαλύπτουν την ύπαρξη αλλά και την έκταση του φαινομένου της  διαπλοκής στην Ελλάδα".

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής τα κόμματα θα τοποθετηθούν επί της εκδοχής του Πορίσματος που τους απέστειλε η κυβέρνηση και θα αποφασίσουν εάν θα συνταχθούν με αυτό, ή θα αποστείλουν τις δικές τους πορισματικές θέσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ