Περίεργες χρηματοδοτήσεις και...ανάγκη απαντήσεων από την Περιφέρεια

Και...μερικές παραδοξολογίες που δείχνουν πως είτε οι μελετητές δεν έχουν σαφή εικόνα της πραγματικότητας, είτε κάποιοι ακόμα και σε καιρούς χρεοκοπίας σπέρνουν το έδαφος για να γίνονται...πάρτυ στην πλάτη των πολιτών!


Πολλή κουβέντα έγινε χτες, στη συνάντηση των δημάρχων,αλλά θα γίνει και τις υπόλοιπες μέρες, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για την πολιτική των Απορριμάτων, τα σχέδια που προωθούνται, τα χρήματα που προϋπολογίζονται και γενικότερα με το πως εκπονούνται οι σχετικές μελέτες. 

Και επειδή πολλή συζήτηση γίνεται δημόσια αλλά και παρασκηνιακά για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων που καλούνται να υλοποιήσουν οι δήμοι θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που αιωρούνται: υπενθυμίζω πως για να υλοπιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμάτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) προαπαιτούμενο ήταν να εγκριθούν και να προχωρήσουν τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων, για τις δράσεις που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι ΟΤΑ της Κρήτης ως προς  την πολιτική διαχείρισης των Απορριμάτων. Επειδή ο χρόνος πίεζε και επειδή οι περισσότεροι μικροί δήμοι δεν προλάβαιναν να αναθέσουν και να εκπονήσουν αυτά τα σχέδια, ανέλαβε να το κάνει η Περιφέρεια εκ μέρους των. 

Μέχρις εδώ καλά: όμως στην πορεία προέκυψαν μερικές παραδοξολογίες που δείχνουν πως είτε οι μελετητές δεν έχουν σαφή εικόνα της πραγματικότητας, είτε κάποιοι ακόμα και σε καιρούς χρεοκοπίας σπέρνουν το έδαφος για να γίνονται...πάρτυ στην πλάτη των πολιτών! Δεν μπορεί για παράδειγμα ο ΠΕΣΔΑΚ να προβλέπει πως ο δήμος Σητείας θα ξοδέψει τα ίδια χρήματα για το τοπικό του σχέδιο με εκείνο του δήμου Ηρακλείου, όταν είναι σαφώς μικρότερος ή για παράδειγμα το Μαλεβύζι και ο  δήμος Μινώα να προβλέπεται να ξοδέψουν 1,9 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που το Ηράκλειο έχει προϋπολογίσει 2,7 εκατομμύρια! 

Φανταστείτε πως ο δήμος Μινώα για παράδειγμα παράγει ετησίως 7.500 τόννους απορρίματα και το Ηράκλειο 100.000, δηλαδή 20 φορές περισσότερα! Είναι δυνατόν για τον δήμο της ενδοχώρας να υπάρχει η πρόβλεψη για τοπικά σχέδια όπου θα δαπανηθούν περίπου τα ίδια χρήματα με το μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης όταν ο ένας παράγει 20 φορές περισσότερα απορρίματα από τον άλλο; Η γκρίνια και όχι μόνο στη Λότζια ανακυκλώνει μια συζήτηση που μόνο καλό δεν κάνει για το κοινό μέτωπο των απορριμάτων και όσο πιο σύντομα η Περιφέρεια Κρήτης δώσει πειστικές απαντήσεις για τους μελετητές- σαϊνια, τόσο το καλύτερο!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ