ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Το περιβάλλον, τα παιγνίδια και η περίτρανη δικαίωση του Cretalive

Το νερό ποτέ δεν ξεχνά το δρόμο του. Δυστυχώς όμως, δεν παραδειγματιζόμαστε…

No profile pic

 

Θα θυμόσαστε ασφαλώς την αποκάλυψη του Cretalive τον περασμένο Αύγουστο, που αφορούσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Νικολάου, να αποχαρακτηρίσει το θεσμοθετημένο στο ισχύον τοπικό χωροταξικό σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) ρέμα της «Λαγκάδας» στην Ελούντα και να το μετατρέψει σε δρόμο. Απόπειρα που έγινε στα πλαίσια αναθεώρησης – τροποποίησης του ΣΧΟΟΑΠ, που προσπάθησε να περάσει στην κατηγορία των «προδήλων σφαλμάτων».

Μια ομόφωνη απόφαση που στηριζόταν σε μη πραγματικά τεχνικά δεδομένα, και συγκεκριμένα στην μη αληθή εμβαδομέτρηση της πραγματικής λεκάνης απορροής του. Ένα μέγιστο περιβαλλοντικό σκάνδαλο για το οποίο είχε υποβληθεί ένσταση από πολίτη, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό έννομο αγαθό.

Ε, λοιπόν, μετά τις αποκαλύψεις του Cretalive και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, (ήδη άρχισαν να καλούνται μάρτυρες για την υπόθεση…) τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν.

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο μετά και τη ρητή υπόδειξη και εισήγηση της Πολεοδομίας του Δήμου ως αρμόδιο τεχνικό συμβουλευτικό όργανο, (αφού η αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα αν η λεκάνη απορροής υπερβαίνει ή υπολείπεται του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου),  να αποτραπεί ο αποχαρακτηρισμός του υπάρχοντος ρέματος, «ανέκρουσε πρύμνα», και …πήρε  την απόφαση πίσω, κάνοντας, όπως κοινώς λέμε, γαργάρα την προγενέστερη σχετική που την πέρασε ως «πρόδηλο σφάλμα»! Και με τον Αστυφύλαξ και με το Χωροφύλαξ, λοιπόν το Δ.Σ. Αγ. Νικολάου!

Τροπή ενδεικτική της σοβαρότητας και της τεκμηρίωσης των λαμβανομένων αποφάσεων που αφορούν το μέλλον και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Είναι πάντως να απορεί κανείς και προκαλεί τουλάχιστον θλίψη και απογοήτευση, μου έλεγε αυτήκοος μάρτυς της συνεδρίασης του οργάνου, το πόσο …«υποψιασμένοι» είναι οι αιρετοί για τις κεκτημένες αρχές της βιωσιμότητας και των συνταγματικών αρχών προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για το επίπεδο των σοβαρών συζητήσεων που θα έπρεπε να γίνονται. Κι όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα...

Και βέβαια, με αυτή την αποκάλυψη του Cretalive, εγείρεται ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με την κατασκευασμένη «νομιμοφάνεια» αποφάσεων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που περνά απαρατήρητη από τις προϊστάμενες κρατικές αρχές. Και φυσικά πολλές απ’ αυτές κοστίζουν ανυπολόγιστα για τις τοπικές κοινωνίες και τις επόμενες γενιές.

Όπως το συγκεκριμένο θέμα του σκανδαλώδους αποχαρακτηρισμού που θα είχε θλιβερά αποτελέσματα γι’ αυτές. Όμως το θέμα δεν κλείνει εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας και οι ελεγκτές περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τον σκανδαλώδη αποχαρακτηρισμό στην πιο επώνυμη τουριστική περιοχή της χώρας η οποία ως γνωστόν αντιμετωπίζει ακανθώδη, πολύπλοκα και χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα. Για το θέμα έχει πάρει θέση και το ΤΕΕ/ΤΑΚ προτείνοντας σαφέστατα να παραμείνει χαρακτηρισμένο ρέμα, ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε χαρακτηριστικά του. 

Το Cretalive δεν αισθάνεται υπερήφανο -αν και θα είχε κάθε λόγο- που απέτρεψε με την καίρια παρέμβασή του τη γένεση ενός τεράστιου περιβαλλοντικού σκανδάλου που θα κόστιζε ανυπολόγιστα στην ήδη πληγείσα βιωσιμότητα της περιοχής. Θα προτιμούσε να μην είχε συμβεί καθόλου και να μη χρειαζόταν η δημοσιογραφική παρέμβαση. Και αυτό γιατί με την εξέλιξη που είχε πάρει μπορεί να ήταν, κανείς δεν ξέρει πότε, ακριβώς το ίδιο τίμημα που πληρώσαμε με την τραγωδία στη Μάνδρα της Αττικής με τις περσινές πλημμύρες. Το νερό ποτέ δεν ξεχνά το δρόμο του. Δυστυχώς όμως, δεν παραδειγματιζόμαστε…


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση