Η πανδημία φαίνεται να αφυπνίζει τις απενεργοποιημένες συνειδήσεις μας. Ζώντας σε μακάρια αμεριμνησία, αδιαφορούσαμε για την πιο σημαντική πλευρά της ζωής: την καθημερινότητά μας.
Το αποτέλεσμα ήταν να μην αντιληφθούμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζαμε. Κορυφαίο παράδειγμα, οι επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η συνακόλουθη καταστροφή του περιβάλλοντος. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν δεν κατανοήθηκαν όσο θα έπρεπε. Γεγονός εξηγήσιμο, αλλά ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Ο διάχυτος λαϊκισμός, δεξιόστροφος και αριστερόστροφος, οι αναχρονιστικές, απόψεις, οι ιδεοληπτικές εμμονές, οι αγκυλώσεις, δείχνουν να υποχωρούν σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο μετά την υγειονομική κρίση. Η ταπεινωτική ήττα του Τραμπ ανοίγει δρόμο για την επικράτηση του ορθολογισμού. Ακόμη και εκτός Αμερικής και πρωτίστως στη Δυτική Ευρώπη.
Η ανάδειξη της αλλαγής του κλίματος σε ζωτική προτεραιότητα συνιστά μεγάλη ανατροπή. Πλέον η πράσινη ανάπτυξη διαθέτει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει εμπνέουσα δύναμη, θέτοντας στην πρώτη γραμμή τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Στη νέα συνειδητοποίηση, στην οποία οδηγείται ολόκληρος ο κόσμος, μετά την απρόσμενη περιπέτεια της πανδημίας, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποκαθιστά τις απαραίτητες ισορροπίες που πρέπει να επικρατούν σε όλα τα οικοσυστήματα.
Η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, υποχρεωτικά περνούν μέσα από την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά και ρυπογόνα καύσιμα. Εξ ου και το αμείλικτο δίλημμα είναι: Βιώσιμη ανάπτυξη ή παραγωγική, αναπτυξιακή και ενεργειακή υστέρηση; Το δίλημμα αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Ούτε στερείται περιεχομένου. Η ανταπόκριση που βρίσκει σήμερα στις προηγμένες χώρες επιβεβαιώνει την αξία και την επικαιρότητά του.
Η πρόοδος και η ευημερία του τόπου μας είναι συνδεδεμένες με τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Στην κατεύθυνση αυτή η Κρήτη, εξαιτίας των γεωμορφολογικών της χαρακτηριστικών, διεκδικεί εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί σε κόμβο καθαρής ενέργειας.
Ας αντιληφθούν επιτέλους κάποιοι που δίνουν μάχες χαρακωμάτων κατά των ΑΠΕ ότι αντικειμενικά υπηρετούν τις πιο παρωχημένες και επιζήμιες αντιλήψεις για το νησί μας. Οι ενστάσεις τους στηρίζονται στην κινδυνολογία. Τα επιχειρήματά τους είναι έωλα. Η αυταρέσκειά τους, προϊόν φαντασιώσεων - για να μην πω ψυχώσεων. Με απλά λόγια, εξυπηρετούν, ως γνήσιοι εκφραστές του παρελθόντος, την καθυστέρηση.
Η επιστροφή της Κρήτης στη φυσιολογική ζωή δεν πρόκειται να ανακοπεί επειδή ορισμένοι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την εξέλιξη. Είτε γιατί είναι δέσμιοι του φόβου για αλλαγή. Είτε διότι υπερασπίζονται ακόμη και άθελά τους μικρά και ευτελή συμφέροντα.
Η πρωτοβουλία του Cretalive.gr να αναδείξει και να υπηρετήσει με συνέπεια μια δημόσια ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία, δείχνει πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ασπάζεται την ανάγκη νέων πολιτικών και πρωτίστως καινοτόμων και πρωτοποριακών ενεργειακών έργων.
Οι ΑΠΕ σήμερα κυριαρχούν στον σύγχρονο κόσμο, στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι δε σκανδιναβικές χώρες αναδείχθηκαν σε πραγματικές νησίδες πράσινης ανάπτυξης. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι σημαντικό παραγωγικό, αναπτυξιακό και οικονομικό κεφάλαιο. Τα οφέλη του για τους πολίτες είναι μεγάλα. Και ιδιαίτερα για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κρήτη με την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, με την αποθήκευση και την αντλησιοταμίευση, έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει πρότυπη πράσινη Περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο που στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζεται να ενταχθούν συγκεκριμένα έργα στη θεματική ενότητα «Πράσινη Μετάβαση».
Ωστόσο οι φορείς της πολιτικής, κυρίως η κυβέρνηση κι η αυτοδιοίκηση, οφείλουν να αντιληφθούν ότι το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, το οποίο η Ελλάδα δεσμεύτηκε να υλοποιήσει έως το 2028, απαιτεί ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Χωρίς αυτήν οι δυνάμεις της υστέρησης θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, διασπείροντας την κινδυνολογία και επισείοντας ανύπαρκτους κινδύνους. Και ταυτόχρονα, θα συμπαρασύρουν μαζί τους για ψηφοθηρικούς λόγους κάποιους θεσμικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης.
Η έλλειψη πληροφόρησης επιτρέπει σε κάποιους που κινούνται στα όρια του γραφικού να προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ήλιος δεν βγαίνει από την Ανατολή, αλλά από τη Δύση.
Φωτογραφία από pixabay.com/Dim Bako