ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Το ΟΑΚΑ τοπόσημο στον αστικό χώρο και τη μνήμη
Υπάρχουν αληθινά ευχάριστες ειδήσεις που αν μη τι άλλο προσδίδουν τον τόνο της αισιοδοξίας για το αύριο
SHARE:
Μέσα στην πραγματικά ψυχοπλακωτική καθημερινή επικαιρότητα, υπάρχουν αληθινά ευχάριστες ειδήσεις που αν μη τι άλλο προσδίδουν τον τόνο της αισιοδοξίας για το αύριο και σηματοδοτούν ένα γενικό θετικό πρόσημο. Δεν θα μπορούσε να γίνει άλλωστε διαφορετικά αφού κι αυτή η δοκιμασία, έτσι κι αλλιώς, θα είναι προσωρινή και περαστική από τον κόσμο. Τα σκέφτομαι όλα αυτά ενώ διαβάζω στα «καλά νέα της ημέρας» τους οραματικούς στόχους του υφυπουργείου αθλητισμού το οποίο δρομολογεί την ανάπλαση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).
Το γνωστό εμβληματικό έργο του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα στο Μαρούσι που εγκαινιάστηκε το 1982, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του για 16 χρόνια μετά που έπεσε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων, παραμένει ουσιαστικά ένα απομεινάρι της αθλητικής μνήμης, χωρίς συντήρηση. Αυτά τα μεγάλα αθλητικά έργα, που αναμφίβολα σχετίζονται με την ιστορία του αθλητισμού, αναπόφευκτα συμβάλλουν με την παρουσία τους και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους, στους εμπειρικούς ή βιωματικούς ορισμούς του αστικού τοπίου. Και η έννοια του αστικού τοπίου κατά τον Πικιώνη πέρα από τα αρχιτεκτονικά οριζόμενα πεδία, διακατέχεται και από συναισθηματικό χαρακτήρα.
Γεγονός που επανακαθορίζει τη χρησιμότητα της έννοιας «μνήμη» στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το ΟΑΚΑ, με άλλα εμβληματικά κτίρια και σύνολα στην Αθήνα, όχι απαραίτητα αθλητικά, μαζί με το κλασσικό έργο Πικιώνη των μονοπατιών στην περιοχή της Ακρόπολης και Φιλοπάππου συνιστούν παρεμβάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες, οριοθετώντας στο σύγχρονο τρόπο ζωής την έννοια της διευρυμένης πόλης και του μεγάλου αστικού κέντρου με το παρελθόν και τη μνήμη.
Χθες, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με τον πρόεδρο του ΟΑΚΑ Μηχανολόγο μηχανικό Νεκτάριο Βιδάκη και άλλους υπηρεσιακούς, παρουσίασαν τις γενικές γραμμές του σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι που καταλαμβάνουν έκταση 1.200 στρεμμάτων.
Στόχος του υφυπουργείου Αθλητισμού και της διοίκησης του ΟΑΚΑ είναι η υλοποίηση, με τη συμμετοχή ιδιωτών και χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης, μεγάλων έργων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την κατασκευή νέων κτηρίων που περιλαμβάνουν ακόμη και ξενοδοχείο. Εκτιμάται ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ποσού της τάξεων του 1,2 εκατ. ευρώ, ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι εάν το αθλητικό κέντρο καταστεί τουριστικός πόλος έλξης θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Τα έργα αναβάθμισης του ΟΑΚΑ θα στηριχθούν σε επιτελική μελέτη (master plan) που υλοποίησε το 2008, έναντι συμβολικού ανταλλάγματος, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.
Εκτιμάται ότι τα έργα θα υλοποιηθούν σε βάθος αρκετών χρόνων, καθώς για ορισμένα από αυτά θα πρέπει, αρχικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, από ευρωπαϊκούς πόρους ή να ωριμάσουν ως Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα.
Κρατάμε αυτό που είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης: «Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να ξαναγίνει, εκτός από κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι»
Κ. Μα.