ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Μήνυμα του σοσιαλδημοκράτη Τίμερμανς σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ
Ευρωπαϊκά εύσημα για το Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης
SHARE:
Τώρα που η κλιματική κρίση χτυπά την πόρτα μας, η επανάπαυση μονάχα προβλήματα προκαλεί. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να συνειδητοποιούμε τις δυσμενείς της επιπτώσεις. Την αντιμετωπίζουμε ως κάτι παροδικό το οποίο νομίζουμε πως θα περάσει. Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα εγκατασταθούν για τα καλά στη ζωή μας.
Η κακοποίηση του περιβάλλοντος, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση των εκπομπών του άνθρακα, ο ρυπογόνος λιγνίτης συνθέτουν την ταυτότητα της κλιματικής απειλής. Η αποκαλούμενη Πράσινη Μετάβαση καθίσταται πλέον μονόδρομος για τις κοινωνίες που θέλουν να θωρακιστούν. Στην κατεύθυνση αυτή τα εργαλεία που έχουμε είναι σημαντικά. Αρκεί να τα αξιοποιήσουμε, επικεντρώνοντας συνεχώς το ενδιαφέρον μας στην αποτροπή των αρνητικών συνεπειών.
Το πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι μπορούμε να κινηθούμε με αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο που χάραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, απορροφώντας τους αξιόλογους κοινοτικούς πόρους, τους οποίους διαθέτει για τα κράτη-μέλη. Οι πρόσφατες προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι τολμηρές και ουσιαστικές. Και το σημαντικότερο, δρομολογούν αλλαγές σε όλο το φάσμα του παραγωγικού, οικονομικού, αναπτυξιακού και ενεργειακού μας μοντέλου.
Παραδόξως, η χώρα μας αυτή τη φορά δείχνει να έλαβε την κατάλληλη θέση στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αλλά και να έκανε τη δέουσα προετοιμασία. Δεν είναι τυχαία τα εύσημα που της απέδωσε για την πράσινη ενεργειακή της στροφή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Πράσινη Συμφωνία κατά της κλιματικής κρίσης Φρανς Τίμερμανς.
Μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι «η Ελλάδα κινείται ταχύτατα προς τη μεταλιγνιτική εποχή. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλα κράτη σχετικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί στο μέτωπο αυτό, αν υπάρχει η πολιτική βούληση».
Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αντιδιαστέλλει τη χώρα μας με εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, που είναι ακόμη εξαρτημένες από τον άνθρακα, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα για να αναπτύξει υποδομές παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας». Πρόσθεσε δε και κάτι άλλο. Στις παραπάνω χώρες το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο ως μεταβατικό καύσιμο, κάτι που δεν ισχύει για εμάς που έχουμε προχωρήσει με τολμηρά βήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τις γεωφυσικές μας συνθήκες.
Ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης και παρ’ ολίγον πρόεδρος της Κομισιόν -αν δεν πρόβαλε βέτο η Μεγάλη Βρετανία πριν από την αποχώρησή της- είναι γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες και τις οικολογικές του ανησυχίες. Προφανώς δεν μίλησε θετικά για τη χώρα μας για λόγους αβροφροσύνης. Ούτε κινήθηκε από κάποια σκοπιμότητα για να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απλώς την ανέφερε γιατί πράττει το αυτονόητο: Αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τον ήλιο και τον άνεμο, προκειμένου να απεξαρτηθεί από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Μήπως οι συγγενείς πολιτικές ομάδες εδώ στην Ελλάδα που επικαλούνται τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές -το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ- θα πρέπει να αξιολογήσουν με προσοχή τα όσα είπε ο επικεφαλής κατά της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και τούτο διότι μέχρι σήμερα, όχι μόνο λένε μισόλογα για το Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης, αλλά δεν το ψήφισαν καν στη Βουλή. Εντάξει, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας είναι, όπως τους χαρακτηρίζουν, συντηρητικοί. Και γι’ αυτό δεν νοιάζονται για την υλοποίησή του. Εκείνοι που αυτοεμφανίζονται ως προοδευτικοί τι κάνουν για να γίνει πραγματικότητα η στροφή στις ΑΠΕ;
Στην Κρήτη, για παράδειγμα, η πλειονότητα των στελεχών των δύο αυτών κομμάτων βαδίζει αγκαζέ με εκείνους που κάνουν ό,τι μπορούν για να ακυρώσουν συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα για πράσινες πολιτικές και πράσινα κοινωνικά συμβόλαια δεν λένε τίποτα όταν δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες πράξεις.