ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς πήρε το όνομά της

Η κακοκαιρία που θα "χτυπήσει" τη χώρα τα επόμενα 24ωρα ξεχωρίζει (και) λόγω ονόματος

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς πήρε το όνομά της

Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με το όνομα "Μπάρμπαρα", η οποία θα "χτυπήσει" και την Κρήτη, έχει κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και τις πυκνές χιονοπτώσεις, τις οποίες δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και στην Αθήνα. Πώς πήρε όμως το όνομά της και γιατί ονομάστηκε "Μπάρμπαρα";

Από το 2021 η ΕΜΥ με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, στην συγκρότηση Ομάδας, με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους. Η ιδέα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1995 από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή εντάχθηκε το 2013 εντός της λειτουργίας της Eumetnet δηλαδή στον επίσημο φορέα των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών με σκοπό να δημιουργήσει κοινούς κανόνες συνεννόησης μεταξύ των κρατών.

Έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη ότι αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει. Αν έρθει για παράδειγμα ένα σύστημα από την Ιταλία ( που βρίσκεται σε άλλη ομάδα) τότε θα πρέπει το ίδιο όνομα που έχει δώσει η Ιταλία, να το υιοθετήσουμε και εμείς. Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ, στο πλαίσιο της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου, συνίσταται στην εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων, από 1ης Οκτωβρίου, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής και την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να μας επηρεάσουν.

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος μέσω περιοχικών συνεργασιών των εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες και αποτελούν τον επίσημο φορέα μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της, προσδίδοντας κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και λειτουργώντας επικοινωνιακά, θέτει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων θα αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, των εξής ονομάτων από την ακόλουθη κοινή λίστα:

Eastern Mediterranean Group (Greece, Israel and Cyprus)

Ariel (unused):

Barbarra (unused)

Cleon (unused)

Daniel (unused)

Elias (unused)

Fedra (unused)

Guy (unused)

Helena (unused)

Ionas (unused)

Jasmin (unused)

Kyros (unused)

Lahesis (unused)

Moses (unused)

Naias (unused)

Orpheas (unused)

Pnina (unused)

Rigena (unused)

Shmuel (unused)

Talia (unused)

Uranos (unused)

Vered (unused)

Xanthia (unused)

Zoe (unused)

Πηγή:NEWS247

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση