Ιστορία και Γεωπολιτική, με θέα ένα φρούριο!

Τι γύρευε ο καθηγητής στην περιοχή της Ελούντας

Μια ενδιαφέρουσα κουβέντα περί ιστορίας και γεωστρατηγικής του 16ου αιώνα στην ανατολική Μεσόγειο,  που διεξαγόταν στα ψηλά της Πλάκας, από το σημείο θέασης της Σπιναλόγκας και του κόλπου της Ελούντας, είχε την τύχη να συναπαντήσει η στήλη την περασμένη Κυριακή το απόγευμα.

Ο ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οττάβας και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Καναδά Δημήτρης Κιτσίκης, ξεναγήθηκε από τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου Πέτρο Ινιωτάκη και από τον Πολιτικό Μηχανικό Κωστή Μαυρικάκη στα μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Μεραμπέλου, με κύριο βάρος στη Σπιναλόγκα και την ιστορική Μονή Αρετίου.

Η συζήτηση άκρως ενδιαφέρουσα και ελκυστική - αυτήκοος μάρτυς η στήλη - αφού όλη η ιστορία της νησίδας από τότε που άρχισε να οχυρώνεται από τη Δημοκρατία της Βενετίας το 1579, για να αποκτήσει μια προωθημένη ναυτική βάση στο βασίλειο της Κρήτης και να ελέγχει τους εμπορικούς δρόμους της Ανατολής, όντας σε απόγνωση λίγα χρόνια μετά την οδυνηρή απώλεια της Κύπρου το 1571, (παρόλη τη λαμπρή ναυτική νίκη του ενωμένου χριστιανικού στόλου στη Ναύπακτο την ίδια χρονιά), δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πολύπτυχο ξεδίπλωμα της ιστορίας των διεθνών σχέσεων, κατανομής της ναυτικής υπεροχής, της στρατιωτικής ισχύος και της γεωστρατηγικής πολιτικής στη Μεσόγειο το τέλος του 16ου αιώνα.

Ο κ. Κιτσίκης έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παράθεση όλων αυτών των ιστορικών γεγονότων από τους δυο μηχανικούς που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της οχυρής νησίδας, και στο γεγονός ότι η οχύρωση της στρατηγικής περιοχής του κόλπου της Ελούντας με αυτό το φρουριακό οχυρό, στάθηκε μια από τις δεσπόζουσες αιτίες για να κρατήσει σχεδόν ακόμη για έναν αιώνα η Βενετία την Κρήτη, μέχρι που χάνοντας σταδιακά και σταθερά την ακμή της, την απώλεσε το 1669 από την αναδυόμενη σε στρατιωτική δύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία, πλην της Γραμβούσας της Σούδας και της Σπιναλόγκας που έπεσε οριστικά το 1715.

Άλλωστε επί των ημερών της Προεδρίας στο ΤΕΕ/ΤΑΚ του σημερινού αντιδημάρχου κ. Π. Ινιωτάκη το 2009, είχε συσταθεί η πρώτη ομάδα εργασίας για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της νησίδας στην UNESCO, μια πρόταση και ιδέα που είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα από τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Κ. Μαυρικάκη, και που σήμερα αποτελεί επίσημη πρόταση της χώρας στο διεθνή οργανισμό.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα το βράδυ στις 8:00 μ.μ. στο πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου στην οδό Ανδρόγεω, θα γίνει από το βιβλίο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ και τις εκδόσεις «Κασταλία» η παρουσίαση των βιβλίων του κ. Δ. Κιτσίκη, «Η Ελλάς της 4ης Αυγούστου και οι Μεγάλες Δυνάμεις» και «Βαλκάνια, η μεγάλη τρικυμία.

Η ΝΑ Ευρώπη του χτες και του σήμερα, μια αναδρομή». Με τον συγγραφέα θα συζητήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Νικολακάκης. Ε

ίναι μια εκδήλωση που βαραίνει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή επικαιρότητα στην Κρήτη, αφού ο λόγος του ιστορικού, διεθνολόγου, σινολόγου και τουρκολόγου κ. Κιτσίκη είναι πάντα μεστός, ουσιαστικός και διάπυρος στρατηγικής σκέψης. Δεν είναι τυχαίο ότι φοιτητής του στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου υπήρξε, ο πρώην πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, του οποίου οι απόψεις για τον «ενδιάμεσο χώρο» εν πολλοίς προέρχονται από τις παραδόσεις και τη γεωπολιτική θεωρία του κ. Κιτσίκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ