ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Η μάχη του Ομπάμα για την αιολική ενέργεια
Αλήθειες και ψέματα για τα σκοτωμένα πουλιά στην Ελλάδα
SHARE:
Δεν είναι μόνο η πανδημία που ανέδειξε τη ζωτική ανάγκη της πράσινης ανάπτυξης, καθιστώντας μονόδρομο την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Την ξεχωριστή σημασία της μας υπενθυμίζει ο Μπαράκ Ομπάμα στο βιβλίο του «Γη της Επαγγελίας», που κυκλοφόρησε προσφάτως και στην Ελλάδα.
Σ’ αυτό ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταγράφει τις δύσκολες και επίπονες μάχες που χρειάστηκε να δώσει προσωπικά ο ίδιος, τόσο με το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο αντιστεκόταν με όλα τα μέσα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όσο βέβαια και με τους πετρελαιάδες και τα κραταιά οικονομικά λόμπι που τους υποστηρίζουν.
Διαβάζοντας το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του, που δεν είναι απομνημονεύματα, αλλά ένα ελκυστικό αφήγημα για τις δύο δημιουργικές προεδρικές θητείες του, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι τα αυτονόητα παραμένουν ζητούμενα, ακόμη και στις ΗΠΑ. Και τούτο διότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι τεράστια – για να μην πούμε αδίστακτα. Τυφλωμένα από υπέρογκα κέρδη δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Αδιαφορούν επιδεικτικά αν ρυπαίνουν το περιβάλλον -χερσαίο, θαλάσσιο-, αν προξενούν ζημιές στην υγεία των ανθρώπων. Ούτε νοιάζονται για τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί ήδη η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τη μάχη για την ηλιακή και αιολική ενέργεια γιατί διέθετε ένα ισχυρό όπλο: την υποστήριξη από την πλειονότητα των Αμερικανών, ενημερώνοντάς τους διαρκώς για την αναγκαιότητα στροφής στις ΑΠΕ. Αξιοποιώντας το χαρισματικότητά του δεν άφησε Πολιτεία που να μην επισκεφθεί, μιλώντας συνεχώς για τις επιζήμιες επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, σε αρκετές εστίασε τον λόγο του σε εκείνες τις ανυπόστατες θεωρίες ότι δήθεν οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά. Αντιπαρέβαλε σε αυτές τον μεγάλο αριθμό θανάτων που ετησίως προκαλούν οι κυνηγοί στη χώρα του.
Το συγκεκριμένο γεγονός φέρνει στη μνήμη μας και τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπου το κυνήγι επιτρέπεται πρωτίστως για ψηφοθηρικούς λόγους. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση ανέστειλε την απαγόρευση για το κυνήγι και στη συνέχεια την επανάφερε βλέποντας τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται.
Πρόσφατα μάθαμε ότι σφαίρα κυνηγού σκότωσε τον αδελφό του, καθώς είχαν βγει και οι δύο για θηράματα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στη χώρα μας 400.000 όπλα σπέρνουν κάθε χρόνο τον θάνατο. Σ’ αυτόν τον εξωφρενικό αριθμό ανέρχονται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Έλληνες κυνηγοί, οι οποίοι θανατώνουν την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 33 είδη πουλιών σε διάφορες περιοχές ηπειρωτικές και νησιωτικές. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υπολογίζει ότι σε κάθε κυνηγητική περίοδο θανατώνονται 600 χιλιάδες τρυγόνια. Άγνωστος είναι ο αριθμός για άλλα είδη.
Την τραγική αυτή πραγματικότητα φαίνεται να αγνοούν συνειδητά όλοι εκείνοι που καιρό τώρα επιχειρούν την ενοχοποίηση της αιολικής ενέργειας, επικαλούμενοι την προστασία των πουλιών, άγριων και μη. Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία στρέφονται εναντίον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποδεχόμενοι την ίδια στιγμή τα ορυκτά καύσιμα.
Η περίπτωση του Αθερινόλακκου στη Σητεία είναι αποκαλυπτική. Η κυβερνητική βούληση, να γίνει πράξη η απολιγνιτοποίηση έως το 2028, μας υπενθυμίζει τη ζωτική σημασία της απεξάρτησής μας από οτιδήποτε ρυπαίνει και βλάπτει το περιβάλλον και τη ζωή μας.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Μπαράκ Ομπάμα, μόνο με τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την επιχειρηματική βουλιμία.