ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Η ημέρα που ο Εγκέλαδος "χτύπησε" μια ελληνική μεγαλούπολη για πρώτη φορά

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος θυμάται τον φονικό σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 στη Θεσσαλονίκη

No profile pic

Τη νύχτα της 20ης Ιουνίου του 1978, το ξύπνημα του Εγκέλαδου ήταν τρομακτικό για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η μανία των 6,5 Ρίχτερ ισοπέδωσε μια πολυκατοικία 8 ορόφων στη Θεσσαλονίκη και κόστισε τη ζωή 48 ανθρώπων.

Στο γεγονός αυτό, το οποίο χαρακτήρισε "ιστορικό", αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ήταν η περίοδος που έκανε τη διδακτορική διατριβή του και μαζί με τον Βασίλη Παπαζάχο επισκέφθηκε τα σεισμόπληκτα χωριά. 

Την ανάρτησή του συνοδεύει και μια συγκλονιστική φωτογραφία της εποχής από τα συντρίμμια του πολυόροφου κτιρίου στη συμπρωτεύουσα.

Ο φονικός αυτός σεισμός, λέει ακόμη, υπήρξε η αφορμή για να δημιουργηθεί το Σεισμολογικό Δίκτυο Βορείου Ελλάδος. 

Στη συγκλονιστική του δημοσίευση αναφέρει πιο συγκεκριμένα:

"Ωρα 23.03, μέγεθος 6,5, επίκεντρο στις λίμνες Βόλβη-Λαγκαδά. 48 θύματα, σχεδόν όλα στην 8ώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου. Μεγάλες καταστροφές σε πολλά χωριά. Πήγα στη Θεσ/κη με πρωινή πτήση σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Καθ. Β. Παπαζάχο για τη διδακτορική διατριβή μου. Πήγαμε μαζί στα σεισμόπληκτα χωριά. Πρωτόγνωρη εμπειρία. Στο Στίβο είδα για πρώτη φορά το επιφανειακό ρήγμα ενός σεισμού. Το έδαφος είχε σκιστεί σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.

Ιστορικός σεισμός. Για πρώτη φορά χτυπήθηκε σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη. Τότε μπήκαν οι βάσεις της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη και πέρα από τα μέτρα ανακούφισης, αποφάσισε τη δημιουργία (1) του σεισμολογικού δικτύου της Β. Ελλάδας, (2) του σεισμολογικού σταθμού Θεσ/κης, (3) της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Β. Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ), (4) του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ). Μετά και τον εξίσου σημαντικό σεισμό των Αλκυονίδων (1981) η πολιτεία ίδρυσε και τον ΟΑΣΠ (1983). Ιστορικές στιγμές".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση