ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Η Ευρώπη χρηματοδοτεί την απανθρακοποίηση της Κρήτης

Κομβικός ο ρόλος του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου

No profile pic

Να που η πανδημία δεν παγώνει τις θετικές ειδήσεις. Τα γεγονότα τρέχουν. Η Κρήτη μπαίνει δυναμικά σε τροχιά απανθρακοποίησης. 

Η απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα συνιστά πλέον ζωτική προτεραιότητα. Η στροφή στην καθαρή ενέργεια την αναδεικνύει σε πρωταγωνίστρια στην προσέλκυση ευρωπαϊκών πράσινων επενδύσεων.

Όπως αποκλειστικά και έγκυρα πληροφορούμαστε, το νησί μας θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες, η οποία εντάσσεται για έγκριση και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Το μέγεθος των χρηματοδοτικών πόρων θα καθοριστεί μετά τη συνολική επεξεργασία των σχετικών προτάσεων που θα αφορούν όλα τα κράτη μέλη της Έυρωπαϊκής Ένωσης.

H χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στην κοινοτική επιταγή για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στους σχεδιασμούς άλλωστε της Κομισιόν για την απανθρακοποίηση δεν περιλαμβάνονται μόνο τα στερεά καύσιμα, αλλά και το πετρέλαιο .Τα προβλήματα είναι γνωστά. Πολλές περιοχές  μεταξύ αυτών και η Κρήτη, ηλεκτροδοτούνται από σταθμούς, που λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή ελαφρύ (ντίζελ).  

Πέρα βέβαια από όλα αυτά κορυφαίο είναι το ενεργειακό έλλειμα ,  το οποίο έχουμε  βιώσει αρκετές φορές όλοι μας, όταν μένουμε για ώρες χωρίς ρεύμα.

Το σημαντικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει επενδύσεις πράσινης ενέργειας και για τον τόπο μας, οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. 

Αναμφίβολα, η διασύνδεση θα άρει τον ενεργειακό αποκλεισμό της Κρήτης, καθιστώντας την ηλεκτροδότηση του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας φθηνή, καθαρή και αξιόπιστη. Εύλογα θα βάλει τέλος στους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής με καύσιμο το πετρέλαιο.

Παράλληλα, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο σκοπός της διασύνδεσης θα είναι διπλός: Και θα τροφοδοτεί με ρεύμα την Κρήτη. Αλλά και σε δεύτερη φάση θα στέλνει ρεύμα από τις ΑΠΕ της Κρήτης στην υπόλοιπη χώρα.

Μάλιστα, στις στρατηγικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεχωρίζει ο κομβικός ρόλος που αποδίδεται στον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου, ως μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης. Με την υλοποίησή του αναμένεται η βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας που θα παράγεται από τις ΑΠΕ στο νησί, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για να γίνουν κι άλλα αντίστοιχα έργα. 

Τώρα που αποσαφηνίζονται τα ζητήματα της ενεργειακής αναβάθμισης της Κρήτης είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας -ακόμη κι αυτοί που ονειρεύονται αντάρτικα με το σύνθημα «Καθαρά βουνά χωρίς αιολικά»-  ότι η ανάπτυξη και η ευημερία, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής δεν προσμετρώνται με κανενός είδους τοπικισμό. Ούτε εμποδίζονται από τις αγκυλώσεις ή ακόμη και τις σκοπιμότητες.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση