Η τύφλωση τις περισσότερες φορές οδηγεί στη δυσανεξία. Η δε προσκόλληση στο παρελθόν, ωθεί κάποιους στη συμφιλίωση με τη νοσηρή πραγματικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις το συναίσθημα της ανησυχίας, στερεί τη δυνατότητα της δημιουργικής αντιμετώπισης των ευκαιριών που μας προσφέρονται.
Έτσι είναι εύλογο να καλλιεργείται η άρνηση και ο φόβος, σε εκείνους οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν τα αυτονόητα: Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Και κατ΄ επέκταση με την ανταπόκρισή μας στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Αν κάτι λοιπόν χρειάζεται να κάνουμε, είναι να κοιτάξουμε μπροστά, εγκαταλείποντας ότι παθογόνο μας κράτησε δέσμιους στο χθες. Το επιβάλλει η ανάγκη να υπερβούμε την πολύχρονη υστέρηση της χώρας, παραγωγική, οικονομική, αναπτυξιακή. Μολονότι τις τελευταίες δεκαετίες επιλέξαμε το δρόμο της σύγκλισης με τις προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες, βελτιώνοντας αισθητά τη θέση μας, εντούτοις η απόστασή μας από αυτές σε αρκετούς τομείς εξακολουθεί και παραμένει μεγάλη. Η ευημερία και η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνονται μένοντας προσκολλημένοι στις συνταγές του παρελθόντος. Και πολύ περισσότερο, δεν διασφαλίζονται με άτοπες αυταρέσκειες και άκυρες ευαρέσκειες.
Μετά την πολυετή οικονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε ως χώρα και ως κοινωνία, την πανδημία που επακολούθησε και τώρα την ενεργειακή φτώχια, είναι εμφανές ότι στο ευρύτερο κοινωνικό σώμα επικρατεί μια νέα συνειδητοποίηση. Πολιτικές οι οποίες μέχρι πρότινος προκαλούσαν αντιδράσεις, σήμερα όχι μόνο είναι αποδεκτές, αλλά εκλαμβάνονται και ως ζωτικές προτεραιότητες. Κορυφαίο παράδειγμα είναι το ζήτημα των επενδύσεων. Τώρα πλέον η πλειονότητα των πολιτών προσβλέπει σε αυτές. Τις θεωρεί απαραίτητες για να σπάσουμε τον κύκλο της υπανάπτυξης.
Οι επενδύσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, στην επιστήμη και την έρευνα, στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή απεξάρτηση, στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, αναγκαστικά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών μιας κοινωνίας που θέλει να κόψει δρόμο επιταχύνοντας την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της.
Εδώ στην Κρήτη οι επενδύσεις στους καίριους αυτούς τομείς συνιστούν την μεγάλη πρόκληση και τη μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να καταστήσουμε το νησί μας πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας. Ισχυρά μας όπλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Τα εξαιρετικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα, η μοναδική μας γαστρονομία, οι αξιόλογες πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές, οι ξεχωριστές τουριστικές μας υπηρεσίες, ο θησαυρός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μαζί με τα ιστορικά μνημεία και την άυλη κληρονομιά, συνθέτουν την αναντικατάστατη αξία στην οποία οφείλουμε να επενδύσουμε όλοι μας.
Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επαναφέρει με ποιο έντονο τρόπο την ανάγκη απεξάρτησης της Κρήτης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμη και αν έχει μεταβατική χρήση, ήταν και παραμένουν δείκτες υπανάπτυξης. Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος, για φθηνή, καθαρή και παραγόμενη στον τόπο μας ενέργεια, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το έργο του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου, που είναι μια σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), αποτελεί ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό εγχείρημα. Πρόκειται για μία Πράσινη Επένδυση 240 εκατομμυρίων ευρώ. Στηρίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Ρεθύμνης και συνδέεται με Αιολικό Πάρκο στη Σητεία.
Η προσφυγή του Δήμου Σητείας στο ΣΤΕ, κάθε άλλο παρά ακυρώνει το συγκεκριμένο έργο. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιβεβαιώνει την αξία και τη σημασία του για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ζητώντας απλώς την αναδιάταξή του. Άλλωστε η κυβέρνηση καιρό τώρα το ενέταξε στις 14 μεγάλες Στρατηγικές Επενδύσεις της χώρας συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δις.
Η πράσινη μετάβαση συνιστά πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη, αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή. Οι αρνητές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να συμφιλιωθούν με τις εξελίξεις, αφήνοντας στην άκρη ανυπόστατες ερμηνείες και ακατανόητους πανηγυρισμούς. Το βέβαιο είναι ότι με την υλοποίηση του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την ενεργειακή αναβάθμιση του τόπου μας.