Πέμπτη, 23 Ιουλίου, ώρα 21:35. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται καθ' οδόν για το σπίτι του. Είναι η πρώτη στιγμή μετά το μεσημέρι της Τρίτης που, εμφανώς με λιγότερες έγνοιες στο μυαλό του, μπορούσε να πάει για να κοιμηθεί. Ηδη μετρούσε 62 ώρες στις επάλξεις. Οταν το πρωί της Τρίτης, 21 Ιουλίου, που ξύπνησε στην Κύπρο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την εισβολή του «Αττίλα» το 1974 και την απόδοση τιμών στους ήρωες πεσόντες, ενημερώθηκε από τους επιτελείς του για τις κινήσεις των Τούρκων, αποφάσισε, λίγες ώρες αργότερα, να επισπεύσει την επίσκεψή του και να αναχωρήσει εκτάκτως για την Αθήνα στις 3 το μεσημέρι. Δύο ώρες νωρίτερα, ο υδρογραφικός σταθμός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αττάλεια είχε εκδώσει παράνομη NAVTEX, με την οποία ανήγγειλε την έναρξη ερευνών του σεισμογραφικού «Oruc Reis» και των δύο συνοδευτικών του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Λίγη ώρα μετά, άρχισε να καταγράφεται η πρώτη κινητικότητα στον ναύσταθμο του Ακσάζ, ανατολικά της Ρόδου. Οι πληροφορίες που έρχονταν επιβεβαίωναν έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου, με συνολικά 15 πολεμικά (5 φρεγάτες και 10 «μικρότερα», επιπέδου κορβέτας και πυραυλακάτου) να έχουν αποπλεύσει έως τις 4 το απόγευμα.
Η διαταγή
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Realnews, τα γεγονότα που άρχισαν να εκτυλίσσονται από την πλευρά των Τούρκων, αμέσως μετά την έκδοση της NAVTEX, ήταν ένα από τα σενάρια που είχαν μελετηθεί και αναλυθεί εκτενώς σε μια από τις πολυάριθμες συσκέψεις στο ΓΕΕΘΑ. Ο στρατηγός Κωνσταντινος Φλώρος έδωσε την πρώτη εντολή προς τους αρχηγούς των επιτελείων. Εννέα λέξεις, οι οποίες συμπύκνωναν όλα όσα ακολούθησαν από ελληνικής πλευράς τις επόμενες ώρες. «Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία στις επάλξεις, έτοιμοι για τα πάντα», ήταν η διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αμέσως μετά, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας στην Αθήνα από τη Λευκωσία. Τα λόγια αυτά συμπύκνωναν όλο το νόημα της ημερήσιας διαταγής που είχε εκδώσει ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.