ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Άγιος Πέτρος γίνεται...hi-tech και επισκέψιμος για όλους!
Η συνεργασία του συλλόγου φίλων του ναού με το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλάζει τα δεδομένα
SHARE:
Ο ναός του Αγίου Πέτρου ανήκε στο τάγμα των Δομινικανών (Domenicani Predicatori). Κοσμούσε για χρόνια την παραλιακή του Ηρακλείου ως...ερείπιο. Μετά την ανακατασκευή του ο ναός είναι ένα ξεχωριστό μνημείο, αλλά ουσιαστικά παραμένει κλειστός! Και ακριβώς την ανάγκη αυτή να γίνει ένας επισκέψιμος χώρος για όλους , θέλει να υπηρετήσει ο σύλλογος φίλων Αγίου Πέτρου Δομινικανών που χθες το βράδυ σε εκδήλωση παρουσίασε την πρωτοποριακή συνεργασία του με το Ινστιτούτο πληροφορικής του ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών!
Ηδη η μελέτη που έχει ετοιμάσει το ΙΤΕ- και παρουσίασαν ο κ.Στεφανίδης με τους συνεργάτες του- αφορά διαδραστικά συστήματα πληροφορικής και hi tech τεχνολογία μέσα στο ναό όπου ο επισκέπτης ταυτόχρονα θα κάνει μια ιστορική περιήγηση με το που εισέρχεται να προσκυνήσει! Από τις μοναδικές περιπτώσεις στον κόσμο θα είναι αυτή η εκκλησία που θα έχει και τον χαρακτήρα ενός σύγχρονου μουσείου! Παράλληλα προχωρά και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την ακουστική του χώρου που είναι μείζον θέμα για το ναό.
Μάλιστα όπως ανακοίνωσαν οι κ.Στ.Ματζαπετάκης και Ελ.Οικονόμου η συνεργασία αυτή θα έχει και συνέχεια αρκεί να στηριχθεί από τους φορείς και τους τοπικούς παράγοντες που ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Ηταν εκεί ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης, ο δήμαρχος κ.Λαμπρινός, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ.Πιτσούλης, σύμβουλοι,ο πρώην δήμαρχος κ.Κουράκης, αλλά και αρκετοί επιχειρηματίες.
Το στοίχημα του συλλόγου είναι να μπορέσει να αναδείξει το ναό ως μνημείο αναφοράς για την πόλη (τώρα ανήκει στην ενορία του Αγίου Δημητρίου). Κάποτε ηταν από τις πιο σπουδαίες και μεγαλύτερες λατινικές εκκλησίες της πόλης. Ο σεισμός του 1508 προξένησε μεγάλες καταστροφές στο ναό. Αποτελείται από ένα μακρύ κλίτος που σκεπάζεται από δίκλινη στέγη και καταλήγει σε ιερό το οποίο στεγάζεται με δύο θόλους. Κατά τη διενέργεια ανασκαφών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του ναού (περιοχή Καστέλλας) αποκαλύφθηκαν τάφοι της β'' βυζαντινής περιόδου και κάτω από αυτούς εκτεταμένη εγκατάσταση αραβικής περιόδου από την οποία προέκυψαν πλήθος στοιχείων για την αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής της εποχής εκείνης. Τα ευρήματα από την ανασκαφή αυτή εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο. Όλη δε, η περιοχή αυτή έχει απαλλοτριωθεί προκειμένου να διασωθούν οι αρχαιότητες και ο ιστορικός της χαρακτήρας όπως επίσης και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη θέαση του ναού της ενετοκρατίας. Ο ναός του Αγ. Πέτρου, εν μέρει κατεστραμμένος κατά την τουρκοκρατία, μετατράπηκε σε τζαμί του Σουλτάν Ιμπραχίμ με μιναρέ στη νοτιοδυτική του γωνία. Σήμερα δε, αναστηλώνεται υπό την επίβλεψη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, ο ιερός χώρος εχει στόχο να χρησιμοποιηθεί ως επετειακός Ναός και τόπος διεξαγωγής διεθνών διορθοδόξων, διαχριστιανικών και διαθρησκειακών συναντήσεων.