ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση: Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
Η έκθεση, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, που μέχρι τώρα εκτιμάται ότι έχουν επισκεφτεί χιλιάδες επισκέπτες, καθώς και πάνω απο 25 προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε τμήματα σχολείων απ’όλη τη Κρήτη.
SHARE:
Η ανάδειξη των άμεσων δεσμών που συνδέουν τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με την αρχαιότητα βρίσκεται στον πυρήνα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην γενέθλια πόλη του ζωγράφου από τις 9 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου. Αξιοποιώντας μέσα σύγχρονης τεχνολογίας, στην έκθεση παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων του Θεοτοκόπουλου που παραχώρησαν κορυφαία Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής (Τολέδου, Μαδρίτης, Βατικανού, Νέας Υόρκης, Ρώμης, Φλωρεντίας, Οξφόρδης, κ.ά.), και δίπλα σε αυτά απεικονίσεις αρχαίων γλυπτών, αναγλύφων, νομισμάτων κλπ. που συνδέονται μαζί τους και αποκαλύπτουν πόσο ευέλικτες και ανθεκτικές στο χρόνο είναι οι αρχαίες φόρμες.
Στην περίπτωση πάλι που η επιρροή που δέχθηκε ο Δομήνικος ήταν έμμεση, δηλαδή προσέλαβε αρχαίες επινοήσεις ενσωματωμένες σε έργα ομοτέχνων του, εμφανίζονται απεικονίσεις τους δίπλα στα συνδεόμενα με αυτές έργα του Θεοτοκόπουλου. Οι πίνακες και το συμπληρωματικό υλικό αναδεικνύονται μέσα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των Fiore Architects, οι οποίοι διαμόρφωσαν για την υποδοχή τους έναν γεωμετρικά διευθετημένο χώρο με κόγχες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας του Πανεπιστημίου της Πάτρας με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Μουστάκα. Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί με μάσκα εικονικής πραγματικότητας να προσλάβει σε τριδιάστατη μορφή και από όλες τις όψεις μοντέλο του αρχαίου συμπλέγματος του Λαοκόοντα, στο οποίο γίνονται συχνές αναφορές στο έργο του Θεοτοκόπουλου. Επιπλέον, το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Πάτρας με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Αβούρη σχεδίασε ψηφιακή εφαρμογή παιγνιώδους λειτουργίας για κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει τη διάδραση των επισκεπτών με τα εκθέματα. Με τους τρόπους αυτούς οι θεατές αποκτούν ενεργητικό ρόλο προσλαμβάνοντας άμεσα και ζωντανά τα μηνύματα της έκθεσης.
Λαμβάνοντας, κατά το δυνατόν, υπόψη σύγχρονες τάσεις, επιχειρείται η έκθεση Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου να είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία. Έτσι, σε συνεργασία με την δρα Κορίνα Βουγιούκα και τον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο δημιουργήθηκαν «ηχοτοπία» που μεταφράζουν σε μουσική γλώσσα συλλήψεις του καλλιτέχνη και συνοδεύουν ορισμένα από τα εκτιθέμενα έργα. Η επιλογή αυτή συνάδει με την στόχευση της έκθεσης να είναι ανοιχτή στο μεγαλύτερο δυνατόν εύρος κοινού, και να μην αποκλειστεί καμιά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ειδικές ανάγκες για την πρόσβαση των οποίων σε όλα τα σημεία του χώρου, ακόμα και τα υπερυψωμένα, έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα.
Στο πλαίσιο αυτό τα πληροφοριακά κείμενα της έκθεσης υπάρχουν και σε κώδικα Braille, ενώ έχει γίνει πειραματική προσπάθεια απόδοσης του πίνακα Ιππότης με το χέρι στο στήθος σε ξυλόγλυπτο που επιτρέπει την ψηλάφησή του. Οι διοργανωτές δεν παραγνωρίζουν, εξάλλου, τη μοναχική πορεία του Θεοτοκόπουλου που έζησε με αίσθηση προσωρινότητας και σαν ξένος, σε περιβάλλοντα που δεν ήταν πάντα φιλικά.
Η έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα μπορούσε να είναι μια ακόμα αφορμή για την προαγωγή γόνιμου διαπολιτιστικού διαλόγου και μέλη ξένων κοινοτήτων ενθαρρύνονται να επισκεφτούν τον χώρο, όπου υπάρχει διαθέσιμο δίγλωσσο πληροφοριακό υλικό και γίνονται εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παιδιά προσφύγων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εστία» ξεναγήθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και προσκάλεσαν συντελεστές της να επισκεφτούν με τη σειρά τους τη δική τους έκθεση φωτογραφίας, με σκηνές από το Ηράκλειο όπως το βιώνουν, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.