Συγκίνηση στον αγιασμό στο Καπετανάκειο

"Περιμέναμε χρόνια αυτή τη στιγμή" ...

Μπορεί οι εργασίες στο κτήριο να συνεχίζονται αλλά ο αγιασμός για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Καπετανάκειο είναι γεγονός!

"Είναι μια συγκινητική στιγμή, την περιμέναμε τόσα χρόνια" δήλωσαν απευθυνόμενοι στον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινός και τους αντιδημάρχους Γιάννη Αναστασάκη και Νίκο Αγγελάκη, που βρέθηκαν εκεί, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
"Η Παιδεία αποκτά νόημα όταν δημιουργεί πολίτες με ήθος, δημοκρατική σκέψη και ελεύθερη συνείδηση" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος κ. Λαμπρινός ενώ ο κ. Αναστασάκης υπογράμμισε για τις εργασίες "Είμαστε στο 99%"

Σημειώνεται ότι εσωτερικά το κτήριο είναι σχεδόν πλήρες, όμως, υπάρχουν ακόμα λειτουργικά προβλήματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν στις τουαλέτες του σχολείου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Δήμος Ηρακλείου, η θερμοπρόσοψη θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα ενώ ως τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος και ο αύλειος χώρος στο σύνολό του

Αναλυτικά στις δηλώσεις του με αφορμή τον αγιασμό ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε:

"Ευχηθήκαμε στα παιδιά και στους καθηγητές τους καλή σχολική χρονιά. Η Παιδεία νοηματοδοτειται εάν δημιουργεί πολίτες με ήθος, ελεύθερη προσωπικότητα και δημοκρατική συνείδηση. Κι έτσι πιστεύουμε ότι λειτουργούν και θα εξελιχθούν και τα δικά μας παιδιά στην πορεία της ζωής τους. Ο Δήμος Ηρακλείου θα είναι πάντα δίπλα στις ανάγκες που παρουσιάζονται σε όλα τα σχολεία της πόλης και για τα οποία είναι υπεύθυνος. Είδα μέσα στο κτίριο ότι οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί είναι άρτιες. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχει τελειώσει η θερμοπρόσοψη που μας ενδιαφέρει, η οποία υπήρξε εν πολλοίς η αιτία των καθυστερησεων που παρατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Πιστεύω επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμος και ολόκληρος ο αυλειος χώρος, ο οποίος ετοιμάζεται, εις τρόπον ώστε μεχρι το τέλος του έτους το σχολείο να είναι από κάθε άποψη αποπερατωμενο και έτοιμο. Είναι ένα κόσμημα για την πόλη, έτσι θέλαμε να το δούμε, απλώς καθυστερησαμε λίγο και ταλαιπωρησαμε γονείς και παιδιά".

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης ανέφερε:

"Μετά από 11 χρόνια γίνεται αγιασμός στο νέο ανακαινισμενο κτίριο του 1ου Γενικού Λυκείου. Είναι μια σημαντική στιγμή σε ο, τι αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών. Προέκυψαν διάφορες δυσκολίες σε ο, τι αφορά την εκτέλεση των εργασιών, αλλά τις ξεπεράσαμε. Είναι θέμα μερικών εβδομάδων ακόμα για τις οποίες ζητάμε υπομονή και κατανόηση, και από τους μαθητές, και από τους καθηγητές και από τους γονείς. Στην ουσία είμαστε στο 99%. Το κτίριο είναι ασφαλές. Εσωτερικά είναι άψογα όλα. Είμαστε ευχαριστημένοι από την ποιότητα των εργασιών και θα φροντίσουμε και ο αυλειος χώρος, με αντίστοιχη ποιότητα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Να τονίσω ότι βασικές αιτίες της καθυστέρησης ήταν η διερεύνηση για την ασφαλέστερη δυνατή στήριξη της θερμοπροσοψης, για την οποία τέθηκαν κάποια ζητήματα από πλευράς των μελετητών που έχει εχριζαν περαιτέρω μελέτης. Και βέβαια θέλαμε να διασωσουμε τα λυομενα τα οποία φιλοξενούσαν το σχολείο τόσα χρόνια, γιατί ήταν ένα προφανές λάθος της μελέτης, καθώς προβλεπόταν κατεδάφιση αυτών των αιθουσών, με συνέπεια να χάναμε πάνω από 200.000 ευρώ, χωρίς κανένα λόγο ενώ είχαμε αντίστοιχες ανάγκες σε πολλά άλλα σχολεία και αθλητικούς χώρους της πόλης. Έπρεπε (τα λυομενα) να αποσυναρμολογηθουν, να μεταφερθούν και να συναρμολογηθουν σε άλλους χώρους, αντί να κατεδαφιστουν όπως ήταν η γρήγορη πρόβλεψη της μελέτης. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να πετάξουμε στα σκουπίδια πράγματα που μας είναι χρηστικά".

Η κ. Κατερίνα Χατζακη, διευθύντρια 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου υπογράμμισε: "Είμαστε πάρα πολύ συγκινημένοι και πολύ ευχαριστημένοι που επιτέλους το όραμα μας πραγματοποιηθηκε και μπήκαμε στ9 καινούργιο μας σχολείο. Υπάρχουν πράγματα και λεπτομέρειες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει η καλή πρόθεση. Και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εμείς στεγαζόμαστε σε ένα τόσο ωραίο κτίριο, μας χαροποιεί πολύ. Οι εγγραφές μας είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι βολευόμαστε με τις αίθουσες, υπάρχει χώρος. Θέλουμε να κρατήσουμε το σχολείο, το δυναμικό μας και να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να έχω εικόνα για τον ακριβή αριθμό των μαθητών, αλλά όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή δεν θα έχουμε κάποιοι πρόβλημα".

"Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αλλά η ανησυχία υπάρχει"

Η κ. Κατερίνα Τσιριγωτακη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ανέφερε:

"Όλη η πόλη είχε εικόνα για το σχολείο εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα ειμαστε μέσα σε ένα κτίριο, με ο, τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Έχει μείνει κάποιος όγκος δουλειάς και περιμένουμε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ανησυχούσαμε δίπλα αν ήμασταν ακόμα στα λυομενα. Σίγουρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, η ανησυχία υπάρχει, αλλά έχουμε μια εξέλιξη. Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες μέρες, όπως μας έχουν πει, να συνεχίζονται οι εργασίες με τον ίδιο ρυθμό όπως έγινε και το τελευταίο χρονικό διάστημα".

Από την δική του πλευρά ο κ. Λάμπης Δαμιανακης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τόνισε: "Είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία του Ηρακλείου, το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά. Κάναμε κάποιες διεκδικήσεις. Θεωρώ πως ο, τι έγινε, έγινε για το καλύτερο. Από εδώ και πέρα κοιτάμε μπροστά, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και εμείς και τα παιδιά".

Τέλος η συγκίνηση των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών δήμου Ηρακλείου, Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, για τις πολυετείς προσπάθειες που οδήγησαν σε καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές που από φέτος θα κάνουν μάθημα στο νέο Καπετανάκειο. "Η λέξη συγκίνηση είναι μικρή, όμως ταυτόχρονα αν και το Καπετανάκειο δεν είναι έτοιμο και ο αγιασμός έγινε δίπλα σε μπάζα και σκόνη, στέλνουμε μήνυμα για συνεχή αγώνα" - είπε ο κ.Κουτσαυτάκης, προσθέτοντας πως "το Καπετανάκειο είναι η πρώτη κατάκτηση".

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την έναρξη σχολικής χρονιάς

«Κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι σε όλους τους μαθητές μια δημιουργική πορεία στον χώρο της Γνώσης. Στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, εύχομαι καλή δύναμη στο εξαιρετικά σημαντικό έργο τους.

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που προσφέρει η Παιδεία, στην σημερινή κοινωνία με τις πολυμερείς απαιτήσεις, οφείλουν να διαμορφώνουν πολίτες με ελεύθερη σκέψη, υπευθυνότητα και δημοκρατική συνείδηση, πολίτες χρήσιμους στην κοινωνία.

Στον Δήμο Ηρακλείου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας, θα σταθούμε κι εφέτος αρωγοί στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών για μια απρόσκοπτη σχολική περίοδο. Με ιδιαίτερη προσοχή στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές γιατί όλοι πρέπει να γίνονται κοινωνοί του μεγάλου αγαθού της Γνώσης».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ