Το αύριο της ΔΕΠΑΝΑΛ, η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης και οι αιχμές για Μιχαηλίδη

Για "σοβαρές δυσκολίες" σε περίπτωση μη ψήφισης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μίλησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου - Κουράκης: Ο κ. Μιχαηλίδης δεν μπορεί να διοικεί το Πολιτιστικό

Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης

"Θέλουμε να επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα η χρηστή διοίκηση και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά στα οικονομικά δεδομένα", ανέφερε η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου όπου τέθηκε - για μια ακομα φορά - προς έγκριση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε.

Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της συζήτησης ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού, που υπογράμμισε ότι "εάν δεν ψηφιστεί η πρόταση, ασφαλώς θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες στην περαιτέρω λειτουργία της ΔΕΠΑΝΑΛ. Θα είναι μια δύσκολη κατάσταση".

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο το Πολιτιστικό "ξεκίνησε με μια ορμή , αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Η μη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ μπορεί να περιγράψει τις συνέπειες που θα προκύψουν στο Πολιτιστικό"

Νωρίτερα στην εισαγωγική τοποθέτησή της η κ. Σχοιναράκη τόνισε:

"Στόχος μας είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού στην Κρήτη. Θα συμβάλλει στην αύξηση του συνεδριακού και του πολιτισμικου τουρισμού".

Σύμφωνα με την ίδια, "είναι μια πρόκληση στα πρώτα πιλοτικά του βήματα, το ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Μέγαρα μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχουμε μια σημαντική υποδομή γιατί μπορεί να γίνει ένα φυτώριο καλλιτεχνών που θα υπερβεί τη φήμη του στα όρια της Ανατολικής Μεσογείου. Κάθε ευρώ θα πρέπει να έχει πολλαπλάσια αξία σε παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Διαμορφώσαμε νέα δεδομένα στη μισθολογικη πολιτική. Θέλουμε να επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα η χρηστη διοίκηση και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά στα οικονομικά δεδομένα".

Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ εκτίμησε ότι κάποια στιγμή θα λυθεί το θέμα του πάρκινγκ και χαρακτήρισε "σημαντικό έσοδο" τα διεθνή συνέδρια πουα ξεκινήσουν από την άνοιξη.
"Η υπεραξία του Πολιτιστικού ανεβαίνει και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στα οικονομικά της ΔΕΠΑΝΑΛ" υπογράμμισε.

Οι παρατάξεις Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη κατέθεσαν αντιπρόταση, στην οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου "χωρίς τις δαπάνες που δεν δικαιολογούνται".

Επίσης ζητείται "διαχειριστικός έλεγχος σκοπιμότητας της παλιάς (πριν τη συγχώνευση) ΔΕΠΑΝΑΛ" και η οικονομική πολιτική της (μισθοί, προσλήψεις κλπ) να εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κ. Σχοιναρακη - Ηλιακη διαβεβαίωσε ότι δεν έχει μείνει εργαζόμενος απλήρωτος και ότι δεν έχει δημιουργηθεί καμία συνθήκη ανασφάλειας.

Όπως επεσήμανε: "Οι εργαζόμενοι πληρώνονται πρώτοι. Θέλουμε μια σύγχρονη ΔΕΠΑΝΑΛ, μια έξυπνη εταιρεία, ευέλικτη. Έχουμε παρέμβει στο κομμάτι της οικονομικής πολιτικής, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Παίρνουμε εμπειρίες από αντίστοιχα σχήματα (όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή)".

Σύμφωνα με την ίδια, "ούτε μισό ευρώ δεν θα διατεθεί για υποχρεώσεις στον εργολάβο. Όλα τα ποσά της ΑΜΚ πάνε σε επενδυτικές δράσεις που θα δώσουν νέα πνοή"

Με αιχμές και κατά του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου, "συνόδευσε" την τοποθέτησή του ο Γιάννης Κουράκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "η πρόσληψη του θα έπρεπε να γίνει με διαγωνισμό" και επισημαίνοντας: "Ο κ. Μιχαηλίδης είναι ένα καλός μουσικός αλλά δεν μπορεί να διοικεί τη ΔΕΠΑΝΑΛ"!
Ο κ. Κουράκης μίλησε και για εκδηλώσεις με ελάχιστο ενδιαφέρον από το κοινό, "εκδηλώσεις με 30 και με 10 εισιτήρια"

Αναφερόμενος στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ο επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5" τόνισε:

"Υπήρξε και πάλι μια προχειρότητα. Δεν γνωρίζατε ότι για να περάσει η ΑΜΚ χρειάζονταν 25 ψήφοι. Βασική μας επιδίωξη πάντα είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις θα πρέπει να καταθέτουν αξιόπιστα σχέδια. Για τη ΔΕΠΑΝΑΛ έπρεπε να κατατεθεί ένας σαφής σχεδιασμός για τον συνεδριακό Τουρισμό και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις".

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, η διοίκηση και το Δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στο Πολιτιστικό. "Δεν μπορούμε να το αφήνουμε εν λευκώ. Πρέπει να αξιολογηθεί και να ψηφιστεί η πρόταση μας" κατέληξε.

Στις αιχμές Κουράκη για τον κ. Μιχαηλίδη απάντησε ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας: "Η ΔΕΠΑΝΑΛ διοικείται από τη διοίκηση της και όχι από τον κ. Μιχαηλίδη! Δεν γίνεται οι 100 εκδηλώσεις να είναι sold out! Είναι δυνατόν να γίνει διαγωνισμός για την πρόσληψη ενος ανθρώπου με το βεληνεκές του κ. Μιχαηλίδη; Θα κριθούν όλα στο τέλος"!


"Το επίπεδο των μισθών θα πρέπει να συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να έχουμε μια ενιαία λογικη στο μισθολόγιο", ανέφερε ο Ηλίας Λυγερός από τους Ενεργούς Πολίτες.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης τόνισε: "χαίρομαι που ένα πολιτικό θέμα σαν κι αυτό, μας βρίσκει με διάθεση συνεργασίας"

"Μιλάμε για ένα επιχειρηματικό κέντρο, αν θέλουμε να μιλάμε ειλικρινά. Μιλάμε για επενδύσεις επιχειρηματικές που θα χρηματοδοτησει ο Ηρακλειωτης. Και τις ζημιές που θα προκύψουν θα τις πληρώσει ο Ηρακλειωτης", είπε απο την Λαϊκή Συσπείρωση ο Δημήτρης Βρύσαλης. Μίλησε για "πολιτισμό με βάση τις λαϊκές ανάγκες" και ζήτησε να περάσει η διαχείριση του Πολιτιστικού στο Δημοτικό Συμβούλιο".

"Θα ψηφίσω για τρίτη φορά αλλά έχω πολλές αιρέσεις" ανέφερε ο Eυριπίδης Κουκιαδάκης και τόνισε: "Ψηφίζω γιατί το Πολιτιστικό είναι ένας μεγάλος πλούτος δύο μεγαλων ανδρών: του Ανδρέα Καλοκαιρινού και του Μανώλη Καρελλη. Για τον Πολιτισμό βάζεις λεφτά, αλλά υπάρχει πολιτιστική πολιτική συγκροτημένη. Όσο δεν επιχορηγείται ο Πολιτισμός δεν θα είναι λειτουργικός. Μας λείπει η διάθεση για συνεννόηση. Κυριε δήμαρχε, δίκη σας η ευθύνη. Εμείς είμαστε εδώ"

Στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Ινιωτακης τόνισε: "Το Πολιτιστικό είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα έργα της Κρήτης, το σημαντικότερο του Ηρακλείου. Ελπίζουμε το Πολιτιστικό να δώσει αποτελέσματα όπως το φράγμα Αποσελεμη. Ελπίζουμε να έχει την ίδια τύχη. Δίνεται για ακόμη μια φορά η ευκαιρία στη Δημοτική αρχή, να δει ότι είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις και όχι να αντιπολιτευομαστε. Η πρόταση που καταθέτουμε είναι λελογισμενη και τεκμηριωμένη. Είναι αλλη μια ευκαιρία αυτή η πρόταση, ίσως από τις τελευταίες κύριε δήμαρχε. Πρέπει να πιάσετε αυτή την ευκαιρία και κάντε συναίνεση στην πράξη".

"Έχουμε ανάγκη από συνεννόηση και σεβασμό της αντίθετης άποψης. Θεωρώ αδιανόητο να διακόπτεται ένας ομιλητής. Πρέπει να αξιοποιησουμε τις πολλές δυνατότητες όλων μας υπέρ του Δήμου μας" , δήλωσε ο Μανώλης Βασιλάκης και σημείωσε:
" Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ένα εξαιρετικό Δημοτικό συμβούλιο, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε και ένα δημοτικό συμβούλιο της παρακμής. Συμφωνώ με τον κύριο Κουκιαδακη, πρέπει να βρούμε κανόνες συνεννόησης. Επιδιώκουμε το τέλειο, αλλά πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Γιατί θα πούμε ότι η εγχείρηση πέτυχε, αλλά κι ότι ο ασθενής πέθανε"!

Το παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, εκφράζοντας - όπως είπε - την ανησυχία των εργαζομένων της ΔΕΠΑΝΑΛ για το μέλλον τους

Στην τοποθέτησή του ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΑΝΑΛ Γιώργος Πολυχρονακης υπογράμμισε: "Το έργο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, στην ουρά του γαιδαρου. Το έργο είναι λειτουργικό διότι λειτουργεί. Τα ακριβά αυτοκίνητα έχουν κι ακριβά σέρβις. Υπάρχουν εργασίες ορφανές που πρέπει να καλυφθούν και να παραδοθεί ένα ομαλό έργο"
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την ΑΜΚ θα δοθεί μια δυνατότητα υγιούς λειτουργίας της επιχείρησης. Όπως ανέφερε: "Έχουν δοθεί έναντι στον εργολάβο. Τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας είπαν στον εργολάβο να προχωρήσει στην αποπεράτωση του έργου. Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι απαραίτητες και θα τις βρούμε μπροστά μας".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ