ΚΡΗΤΗ

Ελληνογερμανική συνέλευση : "Υπάρχει ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου"

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είχε συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη, στον οποίο και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους - "Την εποχή της κρίσης, η Γερμανία και ειδικά η Καγκελάριος έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την Ελλάδα.", τόνισε ο Nobert Barthle κοινοβουλευτικός υφυπουργός .

No profile pic

Στην περιοχή της Χερσονήσου και στο χώρο όπου ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης  η Ελληνογερμανική συνέλευση ,μετέφεραν τις διαμαρτυρίες τους όσοι πραγματοποίησαν νωρίτερα κινητοποίηση στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μεταξύ των συνθημάτων που χρησιμοποιούν είναι το "Τη Βιάννο και τα Ανώγεια τα ΄καψαν οι ναζί, φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί" .  "Αφήστε μας να περάσουμε, είχατε κι εσείς συγγενείς θύματα στην Κατοχή", φώναζαν οι διαδηλωτές στους αστυνομικούς, που επιτηρούν το χώρο. Τελικά αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γερμανό πρέσβη στον οποίο και επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.  "Είμαι εδώ από αίσθημα σεβασμού απέναντι σας", υπογράμμισε ο πρέσβης χαρακτηρίζοντας σοβαρό το ζήτημα και επισημαίνοντας ότι "λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν".

"Δεν συγχωρούμε το ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα των αποζημιώσεων", του ανέφερε ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, με τον πρέσβη να απαντά ότι δεν είναι θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.  "Είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης και της δικής σας. Θα πρέπει να συζητηθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο", ανέφερε


"Υπάρχει ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου"


Η Συνέλευση ξεκίνησε με Θεοδωράκη, και το τραγούδι "στο περιγιάλι το κρυφό" να εκτελείται από χορωδία.

Το λόγο πήρε ο  Norbert Barthle κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της ομοσπονδιακής καγκελαρίου για την Ελληνογερμανικη Συνέλευση λέγοντας πως θα υπάρξει μία εντατικότατη ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών." Είναι ένας μοναδικός θεσμός στην Ευρώπη, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2010, σε μια δύσκολη εποχή με την κρίση της ζώνης του ευρώ. Διοργανώθηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο και τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και να υπάρξει εκατέρωθεν στήριξη από τα κάτω, από την τοπική αυτοδιοίκηση".

Για τις διαμαρτυρίες έξω από το ξενοδοχείο, είπε: "Είναι απόλυτα σωστό ότι υπάρχει μια ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε Γερμανός έχει συναίσθηση αυτής της μεγάλης ηθικής ευθύνης, κάποιος στην ηλικία μου ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, το ζήτημα των επανορθώσεων δεν έχει να κάνε με το θέμα της Συνέλευσης. Η δουλειά μας εδώ είναι σε τοπικό, αυτοδιοικητικό επίπεδο. Σε τέτοιο επίπεδο δεν συζητούνται τέτοια ζητήματα. Ο δρόμος που ακολουθείται είναι ο διακριτικός για τέτοια ζητήματα. Εμείς εδώ δεν έχουμε καμία σχέση και δεν μας απασχολούν τέτοια ζητήματα. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να λυθούν σε νομικό επίπεδο και αφορούν Διεθνείς Θεσμούς. Το γερμανικό κράτος κάνει πολλά για να κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί η κουλτούρα της μνήμης. Δίνει μεγάλα ποσά για να μπορέσει να δει η νεολαία τι ακριβώς συνέβη σε χώρες όπως η Ελλάδα και τον εβραϊκό πληθυσμό αυτής της χώρας και των άλλων χωρών".

"Την εποχή της κρίσης, η Γερμανία και ειδικά η Καγκελάριος έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την Ελλάδα. Υπήρξαν μια σειρά από πακέτα στήριξης. Το τελευταίο τελείωσε το περασμένο καλοκαίρι. Πλέον η Ελλάδα πατάει μόνη της στα πόδια της. Αυτόνομα, μπορεί να έχει μία πολύ θετική εξέλιξη. Θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης μίλησε για το Ευρωπαϊκό όραμα, την Ευρώπη και την ειρήνη των λαών, καταδικάζοντας τη βία και τον λαϊκισμό. Ο ίδιος τόνισε: "Aπόλυτα σεβαστό το αίτημα για τις αποζημιώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν το αμφισβητούμε. Ίσα ίσα το υιοθετούμε και θεωρούμε ότι είναι υψίστης εθνικής και διεθνούς σημασίας. Το κάθε θέμα όμως θα πρέπει να το βάζουμε στο βαθμό που πρέπει και στο σημείο που πρέπει, ώστε να μην υποβαθμίζεται και να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το θέμα λοιπόν θα έπρεπε να είχε πάρει το δρόμο του μέσα από τη Βουλή. Και ο πρωθυπουργός και ο ΠτΔ να το έχουν αναδείξει διεθνώς."

Για τη σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία ο δήμαρχος Χερσονήσου τόνισε ότι : "Είναι μια αμφίδρομη και ανθρώπινη σχέση. Ίσως το πρόσημο να γέρνει προς την πλευρά της Γερμανίας γιατί είναι ένα κράτος και μια οικονομία με καλύτερα χαρακτηριστικά. Σίγουρα όμως υπάρχουν πρακτικές που έχουν δώσει καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα, σε πολλά ζητήματα."

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης μίλησε για χτίσιμο συμμαχιών κι εκτός συνόρων.Τόνισε δε ότι οι Γερμανοί επενδυτές μπορούν να στηρίξουν το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας." Η  συνάντηση έχει στόχο να ενώσει δυνάμεις. Πρέπει να προβληματιζόμαστε για το παρελθόν. Παραμένουν πάνω στο τραπέζι οι απαιτήσεις για τις αποζημιώσεις. Η διεκδίκηση τους αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και ενώνει τους δύο λαούς, δεν είναι πράξη εκδίκησης." , είπε.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Ελλάδας από την Γερμανία -αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο τόνισε:“Σε μια συνάντηση που στόχο έχει να ενώσει δυνάμεις, να κοιτάξει οραματικά το μέλλον, οφείλουμε να προβληματιζόμαστε και για το παρελθόν.Η λήθη προκαλεί άγνοια και η άγνοια οδηγεί στην απραξία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, από τη δική μας πλευρά ως Περιφέρεια Κρήτης, οφείλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις παραμένουν πάνω στα τραπέζι του διαλόγου. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα, η οποία πρέπει άμεσα να επιλυθεί σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο και τις  Συνθήκες. Η διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων σε καμία περίπτωση δεν κρύβει αισθήματα αντεκδίκησης, είναι μια πράξη που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, που ενώνει ακόμα περισσότερο τους λαούς των δύο χωρών.Κλείνοντας, θέλω για ακόμα μια φορά να σας καλωσορίσω στο νησί μας,να ευχηθώ σε όλους σας καλή διαμονή με την ελπίδα ότι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις ομορφιές της Κρήτης, να αισθανθείτε την κρητική φιλοξενία και βεβαίως να γυρίσετε στην πατρίδα σας, έχοντας αποκομίσει χρήσιμα συμπεράσματα που άμεσα θα ενισχύσουν τις κοινωνίες που υπηρετούμε.Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της συνέλευσης και σε όλους τους συμμετέχοντες”

Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη ενός εκ των πρωτεργατών της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, Κρίστοφερ Σουμάχερ, έπειτα από αίτημα του Γιώργου Πατούλη.

Παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειάχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ζήτησε την εμβάθυνση των σχέσεων στη νέα εποχή εξηγώντας πως αυτό θα  προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. "Ευοίωνο το μέλλον των σχέσεων μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον αρμό του κοινού συμφέροντος.", πρόσθεσε. Με τη σειρά του καταδίκασε κι εκείνος τον λαϊκισμό.

"Έχουμε εμβαθύνει τις σχέσεις μας. Με ισότιμο τρόπο μπορούμε να πάμε σε συνεργασίες που θα ωφελήσουν τους λαούς και των δυο χωρών. ", είπε ο Γιώργος Πατούλης και ζήτησε να ανοιχθεί ο φάκελος των θεμάτων της εναλλακτικής ενέργειας. 

Ο ίδιος τόνισε πως είναι στοίχημα η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ειδικά για την Αττική. "Να κάνουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και θεματικού, ειδικά στην Κρήτη, για να έχουμε επισκέπτες όλο τον χρόνο. Να υιοθετήσουμε τεχνολογίες που εφαρμόζονται στη Γερμανία. Το μέλλον είναι μαζί μας. Να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας ακόμη περισσότερο, χωρίς φόβο. Να χτίσουμε τις σχέσεις των λαών." είπε και πρόσθεσε πως πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθειές .

" Οι προηγούμενες συνελεύσεις ήταν αιτία πολέμου. Αμβλύνθηκαν οι διαφορές μας. Η επόμενη συνέλευση θα είναι ακόμα καλύτερη.", υπογράμμισε.



Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση