ΚΡΗΤΗ

Γ. Πρεβελάκης: Στη νέα εποχή η τοπική κλίμακα θα παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο

Εκδήλωση στο Επιμελητήριο με θέμα «Αποκέντρωση, το αίτημα της Ανάπτυξης. Ιδέες για την Ελλάδα, ιδέες για την Κρήτη»

No profile pic

Εκδήλωση με θέμα «Αποκέντρωση, το αίτημα της Ανάπτυξης. Ιδέες για την Ελλάδα, ιδέες για την Κρήτη» που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με ομιλητές τον Γιώργο Πρεβελάκη, Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris I)και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Πολιτικό Επιστήμονα και Συγγραφέα. 

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σημείως ότι: "Η αποκέντρωση είναι αναμφίβολα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη. Σήμερα θα πρέπει να αποβλέπουμε στην ποιοτική ανάπτυξη, που θα λαμβάνει υπόψιν της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών".
"Χρειαζόμαστε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Η σχέση κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης χρειάζεται ανασχεδιασμό", πρόσθεσε.

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής κ. Πρεβελάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων: "Το θέμα της ουσιαστικής αποκέντρωσης είναι κεντρικό. Θεωρώ ότι μπορούμε να αποδώσουμε μεγάλο μέρος από τα προβλήματα μας στον υπερσυγκεντρωτισμο που χαρακτήρισε τους δύο αιώνες ζωής του ελληνικού κράτους. Επομένως για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μας πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστική αποκέντρωση".

Ο κ. Πρεβελακης υποστήριξε ότι "μπαίνουμε σε μία εποχή όπου η τοπική κλίμακα θα παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Γιατί η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί δίκτυα από τόπους. Δημιουργεί διασπορες"'

Παρατήρησε επίσης ότι "οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν απειλές για τη δημοκρατία. Και θεωρώ ότι στην τοπική κλίμακα, η δημοκρατία μπορεί να βρει ένα καταφύγιο, επειδή επιτρέπει την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ηλεκτρονικών μέσων τα οποία μπορούν να χειραγωγηθουν".
Ως καθηγητής Γεωπολιτικής, ο κ. Πρεβελακης σχολίασε την ελληνική εξωτερική πολιτική και όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια: "Πρέπει πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, πολύ πιο δυσκολη, πολύ πιο επικίνδυνη. Για να μπορέσει κανείς να τα βγάλει πέρα προς τα έξω θα πρέπει πρώτα να νοικοκυρευσει το σπίτι του. Και να συνειδητοποιήσει ότι σε αυτόν τον δύσκολο και ανταγωνιστικό κόσμο μόνο με σοβαρότητα, σκληρή δουλειά και συνοχή μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Από εκεί και πέρα, το πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε είναι η ρευστότητα που κάνει την πρόβλεψη πάρα πολύ δύσκολη. Παλαιότερα για παράδειγμα ξέραμε το σχήμα της τουρκικής απειλής. Σήμερα ούτε αυτό ξέρουμε. Γιατί δεν ξέρουμε αν ο κίνδυνος από την Τουρκία προέρχεται από τη δύναμη της Τουρκίας ή αντιθέτως αν προέρχεται από την αδυναμία της"

Από την πλευρά του ο κ.Μιχάλης Χαραλαμπιδης τόνισε χαρακτηριστικά: "η αποκέντρωση ήταν μία προβληματική που ξεκίνησε να απασχολεί από τη δεκαετία του '80. Ήταν σημαία των κομμάτων. Το μόνο όμως που έγινε ήταν να επιδεινωθεί το αθηναϊκό κράτος".
Ο ίδιος χαρακτήρισε την οικονομία της χώρας "συγκεντρωτική και παρασιτική", υποστηρίζοντας ότι "η κρίση είναι της Αθήνας".
Εξέφρασε την ανάγκη για επαναθεμελίωση των πόλεων και ειδικά του Ηρακλείου, "για να ανακτήσει την ταυτότητά του".

Μίλησε επίσης για τη σημαντικότητα της δημιουργίας νέων πόλεων. "Να σχεδιαστουν στην ενδοχώρα πολεοδομικά συστήματα ποιότητας", πρότεινε και ανέφερε ότι "η Κρήτη χρειάζεται μια ισχυρή πόλη στον νότο". Για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η κοινωνία, όπως είπε

Η ύπαιθρος μας παράγει πολιτισμό", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτή τη λογική κινείται και η άποψη του για την ύπαρξη περιφερειακών οικονομιών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα φέρει την ανάπτυξη στη χώρα. Για αυτό υπογράμμισε ότι "χρειάζονται πρόσωπα και ομάδες με ισότιμες σχέσεις με το κέντρο".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση