Προς αναζήτηση κινήτρων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Συμποσίου «Οικονομίας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας»

Κίνητρα και απαντήσεις στην κοινωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, καλείται, σύμφωνα με το Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, να δώσει το 1ο Συμπόσιο  «Οικονομίας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας» που ξεκίνησε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου. 

"Περιμένουνε με αγωνία τα συμπεράσματα σας για να τα ενταξουμε στις πολιτικές της έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας μας" επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης. 

Η κ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου από την Παγκρήτια Τράπεζα δεσμεύτηκε ότι η Παγκρήτια Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Χαρούμενος για την παρουσία πολλών νέων παιδιών δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτακης.
"Ο,τι γίνεται, γίνεται για εσάς, για να στηρίξουμε το απίστευτο δυναμικό της χώρας" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε: "Η δημοτική αρχή οραματίζεται κι εργάζεται για μια ανθεκτική κι έξυπνη πόλη, με αποτελεσματικές υποδομές κοινωνικής στήριξης και συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης. Η κρίση μας δίνει μεγάλες δυνατότητες για να στήσουμε μια ισχυρή οικονομία και να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στο Ηράκλειο, ώστε η πόλη να προσελκύσει επενδύσεις ηλεκτροφωτισμού και να γίνει φάρος ανάπτυξης και καινοτομίας".

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου τόνισε οτι "πρέπει να σπάσουμε ταμπού και να βγούμε από τις λογικές που μας θέλουν δέσμιους", επαναλαμβάνοντας την "ανάγκη να υπάρξει μόχλευση ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων"

"H Ελλάδα είναι πολύ μακριά από τις οικονομικές εξελίξεις άλλων χωρών. Η καρδιά του προβλήματος είναι η εγκατάλειψη των επενδύσεων, που οδήγησε στην ανεργία" υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για "σημαντική η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας - Ευρωζώνης" υπογραμμίζοντας πως η επαναφορά στην επενδυτική κανονικότητα θα επηρεάσει την ελληνική πραγματικότητα και θα καθορίσει τις επόμενες δεκαετίες. 

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη,  το διάστημα 2008-2016 οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 18% την ίδια στιγμή που η ανεργία αυξήθηκε κατά 19%. "Η Ελλάδα κατέρρευσε, το ΑΕΠ και η παραγωγή αποψιλωθηκαν", παρατήρησε.

Ο πρώην Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι "το χάσμα με την Ευρωζώνη κλείνει μόνο με επενδύσεις. Κι αυτές θα πρέπει να γίνουν σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος, όπως η μεταποίηση (βιομηχανία, αγροτοβιομηχανια), ενέργεια, τουρισμός, μεταφορές/logistics. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι συνδυαστικές"

Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επιστροφή διαφυγόντων κεφαλαίων, μείωση των πλεονασμάτων των φόρων κι εισφορών.

"Στηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη μέσα στις τοπικές επιχειρήσεις", είπε ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης και αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση του Ιδρύματος με τους κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της Κρήτης. 

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης ανέφερε:

" Στην Ελλάδα του αύριο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία με την οποία το Κράτος αντιμετωπίζει τον Έλληνα επιχειρηματία", υπογράμμισε και μίλησε για "σταθερό φορολογικό σύστημα, δηλαδή σταθερό φορολογικό πλαίσιο" για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "ο ρόλος του Κράτους θα πρέπει να είναι ρυθμιστικός, εποπτικός, με μικρότερο αποτύπωμα από αυτό που έχει σήμερα. Είναι απαραίτητη η καθημερινή και πραγματική ουδετερότητα του Δημοσίου, που θα πρέπει να πάψει να χωρίζει τους επιχειρηματίες σε "φίλους και εχθρούς", εφαρμόζοντας ίσους κανόνες για όλους". 

"Χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς ευνοϊκό φορολογικό και θεσμικό περιβάλλον, οι επενδύσεις δεν θα έρθουν και η επιχειρηματικότητα δεν θα καρποφορήσει", εκτίμησε ο κ. Πάτσης.

"Το Κράτος πρέπει να γίνει αρωγός στην προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα. Γιατί αυτός παράγει πλούτο. Χρειάζεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Χρειάζεται εθνική συναίνεση από τα κόμματα κα επιτάχυνση του χρόνο απονομής δικαιοσύνης" ανέφερε ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και υπογράμμισε:

"Η γενιά η δική μου πρέπει να φέρει την ελπίδα στις νέες γενιές. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα έχουμε καταστρέψει το έθνος". Ο κ. Καββαθάς εξέφρασε την ανάγκη συνεργασιών επιχειρήσεων μεταξύ τους, αλλά και με ερευνητικά κι εκπαιδευτικά ιδρύματα, ως προϋπόθεση αναπτυξης.

"Μια υγιής επιχειρηματικότητα πρέπει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο", επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Αρχοντάκης, από τον Όμιλο Καράτζη, παρουσιάζοντας τον κοινωνικό απολογισμό του Ομίλου για το 2017

"Έχουμε επενδύσει στην καινοτομία, έχουμε 20 παγκόσμιες πατέντες", υπογράμμισε ο κ. Αρχοντάκης και τόνισε:
"Η σημερινή κρίσιμη συγκυρία επιτάσσει περισσότερο απο ποτέ την επάνοδο σε συνθήκες ανάπτυξης. Δυο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό: η μείωση της κρατικής κυριαρχίας και του παρεμβατισμού στην οικονομία και η απελευθέρωση του δυναμισμού των υγειών δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μέσα από την επιχειρηματικότητα"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ