ΚΡΗΤΗ

Πιο κοντά στην υλοποίηση των υδατοδρομίων -Τι θα γίνει στην Κρήτη

Τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας, ενώ για το θέμα των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων στα 10 λιμάνια της χώρας το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους.

No profile pic

Στο θέμα των υδατοδρομίων αλλά και στο νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας, βασικός μέτοχος των οποίων είναι το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας.

Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για επίσπευση των υδατοδρομίων, καθώς τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας, ενώ για το θέμα των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων στα 10 λιμάνια της χώρας είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους. (Πρόκειται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Ηρακλείου, Πάτρας, Λαυρίου, Ελευσίνας και Ραφήνας).

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα υπάρξει η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων με διεθνείς διαγωνισμούς στη βάση του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου, ενώ μεταξύ άλλων καταγράφονται και δραστηριότητες που έχουν σχέση και με τη δυνατότητα υποδοχής επενδύσεων κρουαζιέρας.

«Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε αύξηση στην άφιξη των επιβατών της κρουαζιέρας. Αυτό διαμορφώνει την υποχρέωση να επισπεύσουμε τη στήριξη των λιμανιών μας για να δέχονται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εθνική τουριστική πολιτική της τετραετίας που έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και ο τουρισμός κατέγραψε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Επισήμανε ότι το 2018 έκλεισε με 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις μαζί με την κρουαζιέρα, και αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ στα έσοδα.

Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στις στρατηγικές κινήσεις του υπουργείου Τουρισμού για την αύξηση των μεριδίων της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων και τη δυναμική παγκόσμια προώθηση και προβολή της κρουαζιέρας, του γιότινγκ και των καταδύσεων για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας ως κορυφαίου ελκυστικού προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό.

Τόνισε επίσης τον καθοριστικό έργο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας ειδικότερα, της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Κρουαζιέρα και κάλεσε εκ νέου σε στενή συνεργασία στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο ώστε «η Ελλάδα να αποκτήσει και τη θέση που της αξίζει ως ισχυρή δύναμη στο θαλάσσιο τουρισμό αλλά και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση όλων των φορέων των σχετικών με την κρουαζιέρα για να δώσει τις κατευθύνσεις και τις λύσεις γύρω από τα ζητήματά της.

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε επίσης ότι «έχουμε τον μοναδικό πολυνησιακό χώρο σε όλη την Ευρώπη με τα νησιά μας που είναι το ένα ομορφότερο από το άλλο. Άρα, κάθε ένα νησί μας μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει προορισμό κρουαζιέρας με δύο προϋποθέσεις: Να σεβαστούμε το νησί και την ικανότητα να υποδεχτεί με σωστές υποδομές τον τουρίστα και φυσικά να κάνουμε εκείνες τις υποδομείς που χρειάζεται για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κρουαζιέρα, πέρα από την προώθηση, που αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση