Η αφρικανική σκόνη... κατάπιε τα αποθέματα νερού!

Σε τρεις μεγάλες δεξαμενές τα αποθέματα "εξαφανίστηκαν" , δημιουργώντας τεράστιο "πονοκέφαλο" στους αρμόδιους

Μπορεί να έχουν περάσει λίγα 24ωρα από το εφιαλτικό πέρασμα της αφρικανικής σκόνης από το Ηράκλειο και την Ανατολική Κρήτη, ωστόσο στη ΔΕΥΑΗ και στα αποθέματα νερού μετρούν ακόμα τις πληγές τους!

Οι υπεύθυνοι της δημοτικής επιχείρησης δεν πίστευαν στα μάτια τους: οι τρεις μεγάλες δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ μέσα σε λίγα μόνον 24ωρα από τα 2,5 μέτρα στο ύψος που είχαν νερό στους χώρους τους, έπεσαν στους 30 πόντους !
Σοκ και δέος δηλαδή με την πίεση του νερού να πέφτει κατακόρυφα και να δημιουργούνται εφιαλτικές συνθήκες σε πολλούς Ηρακλειώτες που είπαν ήδη το νερό... νεράκι!

Ο Βασίλης Λαμπρινός, παρά το γεγονός πως μόλις το βράδυ της κυριακής πήρε εξιτήριο από ιδιωτική κλινική, όπου αντιμετώπισε χειρουργικά με επιτυχία το πρόβλημα της μέσης του, βρέθηκε νωρίς νωρίς στα γραφεία της επιχείρησης για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Και για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος η εκτίμηση που κάνουν στο δήμο είναι πως περίπου ένα στα τρία σπίτια στο Ηράκλειο δεν έχει ροή κανονική, με το μεγαλύτερο πρόβλημα για κάποιους από αυτούς να φτάνει στο 1 μέρα νερό κάθε τέσσερις μέρες!

Τα δυσάρεστα είναι λοιπόν αυτά, την ίδια ώρα που ψάχνουν λύση για το πρόβλημα στη Λότζια. Αύριο μπαίνει το γεωτρύπανο στη γεώτρηση των Δαφνών, κι αν όλα πανε καλά άλλα 50 κυβικά ημερησίως την ώρα θα μπούνε ημερησίως στην πόλη.

Σε ένα μήνα περίπου θα μπει και το άλλο γεωτρύπανο στο Γιούχτα όπου υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να βρεθεί κι εκεί νερό ενώ ήδη η δημοτική αρχή έχει φτάσει σε συμφωνία με ιδιώτες για να αγιάσει ποσότητες νερού μέσα στο καλοκαίρι.

Μεγάλο βάρος ρίχνουν στη ΔΕΥΑΗ και στην ενημέρωση του κοινού προσπαθώντας μέσα από την ιστοσελίδα της επιχείρησης να δίνουν on line πληροφορίες για το πότε και για πόσο δεν θα υπάρχει νερό στις βρύσες των πολιτών.

Ένα είναι σίγουρο η κατάσταση είναι δύσκολη και η διαχείριση του εφιάλτη της λειψυδρίας ( που θα ενταθεί με την έναρξη της τουριστικής χρονιάς ) κάνει πιο αναγκαία από ποτέ τη χάραξη ενός σχεδίου διαχείρισης κρίσης!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ