ΚΡΗΤΗ
Αυτοψία στα καμένα κτίρια του Πανεπιστημίου από την Πυροσβεστική
Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας διενεργεί προανάκριση σε μια προσπάθεια να διευκρινιστούν τα αίτια της φωτιάς ενώ γίνεται καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της η λαίλαπα.
SHARE:
Ρεπορτάζ: Αντώνης Παντινάκης
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η αυτοψία στις καμένες πτέρυγες του κτιρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού μετά την χτεσινή καταστροφική πυρκαγιά.
Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας διενεργεί προανάκριση σε μια προσπάθεια να διευκρινιστούν τα αίτια της φωτιάς ενώ γίνεται καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της η λαίλαπα.
"Είμαστε στη φάση της αποκάθαρσης και της φύλαξης. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είμαστε στη φάση της προανάκρισης για τα αίτια. Ήταν ένα δύσκολο περιστατικό. Έπρεπε να διαφυλάξουμε τις ζωές των φοιτητών και τους χώρους." ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου Εμ. Δαμουλάκης ενώ συμπλήρωσε :
"Υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στους χώρους και έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί. Ο αποθηκευτικός χώρος του Μουσείου δεν έχει υποστεί ζημιά. Ο χώρος είχε σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έπρεπε να προστατέψουμε. Οι πυροσβέστες φορούσαν όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να προστατευθούν από τις ίνες αμιάντου. Βέβαια όταν ο αμίαντος καίγεται σε τόσες υψηλές θερμοκρασίες δεν υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία, γιατί εξαϋλώνονται οι ίνες. "
Στο σημείο παραμένουν πέντε πυροσβεστικά με 15 πυροσβέστες.
Για μια δύσκολη επιχείρηση, για την οποία επιτεύχθηκε πάντως άψογος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών, έκανε λόγο ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης. "Το πρώτο μέλημα ήταν να απομακρυνθούν οι φοιτητές. Βρήκαμε άμεσα τους 67, αγωνιούσαμε για 2 που τους εντοπίσαμε αργότερα. Το δεύτερο μέλημα ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά, γιατί καίγονταν εύφλεκτα και καρκινογόνα υλικά" - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο κ.Μαραγκάκης.
"Θα μπορούσαν να είχαν σημειωθεί και καταρρεύσεις των μεταλλικών κατασκευών" - τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας το βαθμό δυσκολίας της επιχείρησης και τον κίνδυνο που διέτρεξαν οι πυροσβέστες. Συνολικά στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 25 βαριά υδροφόρα οχήματα και 100 πυροσβέστες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, οι καταθέσεις των φοιτητών στρέφουν τα βλέμματα στο βορειοδυτικό τμήμα των εγκαταστάσεων, σε υπόγειο χώρο όπου βρίσκονταν αποθήκες. Για τη διερεύνηση των αιτίων, στο Ηράκλειο βρίσκεται κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Πυροσβεστικής που σε συνεργασία με το Ανακριτικό τμήμα, τοπικά, διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά.