ΚΡΗΤΗ

Στα "κεραμίδια" οι εκπαιδευτές οδήγησης - Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Το θέμα θα τεθεί εκ νέου στον Υπουργό, Χρ.Σπιρτζη

No profile pic

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν, σήμερα, στην Περιφέρεια Κρήτης, οι εκπαιδευτές οδήγησης, που νωρίτερα συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευρ. Κουκιαδάκη.

Αιτία η μη εξεύρεση λύσης, ακόμη, στο θέμα των εξεταστών, με αποτέλεσμα χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί αλλά και οδηγοί που περιμένουν ανανέωση του διπλώματός τους, να είναι στο "περίμενε"! 

Η "βαλίτσα" τραβάει ... καθώς τον περασμένο Μάιο επί ένα μήνα δε διενεργούνταν εξετάσεις, ενώ η κατάσταση συνεχίστηκε επί 4 μήνες το 2018.

Απευθυνόμενοι στον κ.Κουκιαδάκη, οι εκπαιδευτές είπαν ... μεταξύ αστείου και σοβαρού, πως θα αναγκαστούν να κατασκηνώσουν έξω από την Περιφέρεια, με τον αντιπεριφερειάρχη να προτείνει συνάντηση με τον Χρ.Σπίρτζη στην Αθήνα. "Δεν έχουμε λεφτά ούτε για τα εισιτήρια" - ανταπάντησε εκπαιδευτής.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, που συμπτωματικά περνούσε από την Περιφέρεια, είχε μία σύντομη επαφή με τους εκπαιδευτές, παραδεχόμενος το δίκαιο της διαμαρτυρίας τους. "Έχετε δίκιο, δεν μπορώ να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του Υπουργού" - είπε ο κ.Βαρδάκης, εισπράττοντας την απάντηση των εκπαιδευτών: "Έχουμε φτάσει στα όριά μας! Δεν έχουμε να πληρώσουμε τα νοίκια μας".

"Αν περάσει το νομοσχέδιο θα διαλύσει ο κλάδος μας!" - λένε οι εκπαιδευτές εκφράζοντας δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση που όπως λένε "όλη μέρα ασχολείται με τις Πρεσπες".

"Να παρακαλάμε την αντιπολίτευση για να κάνουμε τη δουλειά μας; Να παρακαλάμε να γίνουν εκλογές;" - εκφράζουν σωρηδόν τα παράπονά τους, ενώ ζητούν κάποιος να συνετίσει τον υπουργό: "Έχει ξέφυγε η κοροϊδία του κ. Σπιρτζη στο πρόσωπό μας! Να του τραβήξετε το αυτί!" - είπαν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτές.

"Έχει ξέφυγε η κοροϊδία του κ. Σπιρτζη στο πρόσωπό μας! Να του τραβήξετε το αυτί! Να παρακαλάμε την αντιπολίτευση για να κάνουμε τη δουλειά μας; Να παρακαλάμε να γίνουν εκλογές; Δηλαδή όλη μέρα η κυβέρνηση ασχολείται με τις Πρέσπες; Είμαστε οικογενειάρχες. Θέλουμε να έχουμε τα χρήματα για να επιβιώσουμε, να πληρώσουμε τα έξοδά μας"

Ο βουλευτής σημείωσε ότι: "Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σας. Στη θέση σας θα έκανα χειρότερα".

Δεσμεύτηκε ότι αύριο μετά τη 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Χρήστο Σπίρτζη και θα του θέσει το θέμα

"Ντρέπομαι γι' αυτό που γίνεται. Την ευθύνη την έχει ο κ. Σπιρτζης κι εμείς ως κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο όπως το έχω διαβάσει δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε σε ένα, ούτε σε δύο χρόνια", είπε επίσης ο κ. Βαρδάκης

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ανέβηκε στο κτήριο της Περιφέρειας προκειμένου να έχουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη.

Ένας από τους εκπαιδευτές υποστήριξε: 

"Δε μιλάμε ως συνδικαλιστές, αλλά ως άνθρωποι που θέλουν να επιβιώσουν. Προσωπικά, αν δεν είχα μερικές ελιές να μαζέψω, δεν ξέρω που θα την έβγαζα. Υπάρχουν συνάδελφοι μας που δουλεύουν ντελίβερι για να ζήσουν" 

Όπως είπαν στον Περιφερειάρχη:

"Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση. Πάμε για εξαθλίωση!"

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Αρναουτακης επισήμανε ότι: 

"Η ευθύνη ανήκει στον Υπουργό κι αυτός πρέπει και μπορεί να δώσει λύση. Είναι στο χέρι του! Έχω μεταφέρει την ομηρία και την ανησυχία σας στο Μαξίμου".

Να σημειωθεί ότι έχουν έρθει εκπαιδευτές οδήγησης και από τον Άγιο Νικόλαο.

Οι εκπαιδευτές επισήμαναν "Υπάρχει πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα; υπάρχει κράτος; Τι πρέπει να γίνουμε, μπαχαλάκηδες; Δεν έχουν φιλότιμο..."

Όπως αποφασίστηκε, το θέμα θα τεθεί εκ νέου στον Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη αύριο, και μεθαύριο ενδεχομένως εκπαιδευτές και Περιφερειάρχης να επισκεφθούν το Μηχανολογικό για να συναντηθούν με τους εξεταστές

1200 άτομα περιμένουν στο νομό Λασιθίου

Αυτή τη στιγμή στο νομό Λασιθίου η αναμονή έχει φτάσει στα 1.200 άτομα, 310 είναι ηλικιωμένοι, άνω των 74 ετών, που θέλουν να κάνουν ανανέωση.

Στον νομό Λασιθίου υπάρχουν 25 εκπαιδευτές οδήγησης στις τρεις κεντρικές πόλεις (Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία). «Είμαστε πραγματικά σε ομηρία. Δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία! Ψαχνόμαστε κι εμείς να δούμε πώς θα καλύψουμε το βιοποριστικό μας κομμάτι», δήλωσε ο κ. Αντώνης Στεφανάκης, εκπαιδευτής οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής από τον Άγιο Νικόλαο

Με τη σειρά του ο κ. Αλέξανδρος Μεϊμαράκης είπε: "Δυστυχώς, και πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Διαπιστώσαμε ότι έχουμε Περιφέρεια, έχουμε Αντιπεριφέρεια, δεν έχουμε όμως κράτος. Έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ όλοι οι εκπαιδευτές για να σταματήσει αυτή η ομηρία. Το νεότερο είναι ότι αύριο θα γίνουν από κάποιους υψηλά ιστάμενους κάποιες κινήσεις προς το Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό, μήπως τελικά καταλάβουμε κι εμείς που είναι αυτό το σχέδιο νόμου κι αν θα προχωρήσει!

Προσωπική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μία παράταση, να πληρωθούν οι εξεταστές -έχουν χίλια δίκια- και να σταματήσει αυτό το σχέδιο νόμου, να δοθεί μία παράταση και μέσα σε ένα έτος να μπορέσουμε να το ξανασυζητήσουμε. 

Ό,τι έχει γίνει μέχρι αυτή την ώρα, αφορά ένα σχέδιο νόμου το οποίο έχει διαρρεύσει από το Υπουργείο, και πάνω σε αυτό συζητούμε. Κάτι επίσημο δεν έχει υπάρξει. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι θέλουμε να δουλέψουμε και δεν μπορούμε! Αυτό είναι το απαράδεκτο που συμβαίνει!

Βάσει νομοθεσίας, οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται εντός ωραρίου. Οι εξεταστές έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να συμμετέχουν στην αποχή του συνδικαλιστικού τους οργάνου. 

Προσωπικά ως πρόεδρος του Σωματείου, θα ήθελα να τους παρακαλέσω προσωπικά και να κάνουν ένα βήμα πίσω, να στηρίξουν μία κατάσταση όπως και στο παρελθόν, και να ξεκινήσουν οι εξετάσεις, μέχρι να διευθετηθεί οριστικά αυτό το ζήτημα.

Το πρόβλημα είναι κοινωνικό. Μιλάμε για πάνω από 70-75.000 κόσμο σε όλη την Ελλάδα που περιμένει να βγάλει δίπλωμα, αλλά και πάνω από 4.000 οικογένειες εκπαιδευτών. 

Το νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ηθικό. Τώρα έχει μείνει πολύς κόσμος πίσω. Κι αν πρυτανεύσει η ηθική, θα πρέπει οι εξετάσεις να ξεκινήσουν".

Το γενικότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε κοινωνικό επίπεδο υπογράμμισε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης: "
"Καταλαβαίνουμε απολύτως τους ανθρώπους. Είναι επαγγελματίες, δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αλλά πέρα από αυτούς, υπάρχουν κι άλλοι επαγγελματίες που περιμένουν να πάρουν τις άδειες οδήγησης για να πιάσουν δουλειά. Έρχεται ο τουρισμός και κάποιοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να δουλέψουν. Άνθρωποι που θέλουν να αποκτήσουν για πρώτη φορά δίπλωμα, δεν μπορούν να αποκτήσουν. Ηλικιωμένοι άνω των 74 ετών περιμένουν να ανανεώσουν το δίπλωμά τους, δεν τους δίνουν τη δυνατότητα, και τους οδηγούν στην παρανομία!"

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να λυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν λέει να κατανοήσει ότι δεν κλείνεις για παράδειγμα ένα νοσοκομείο για καιρό για να χτυπήσεις τη διαπλοκή. Εξυγιαίνεις κάτι όταν είναι σε λειτουργία.  Λένε ότι ανάρτησαν στο διαδίκτυο το σχέδιο νόμου. Άμα το δείτε, δώστε μου το κι εμένα, γιατί το ζητάω από το γραφείο του Υπουργού και δεν μου το δίνουν (μπορεί να μην το έχουν).  Διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο φανταστικό, που δεν μπορείς να το βρεις πουθενά, δεν μπορώ να καταλάβω τι λύση περιμένουμε".

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου παρατήρησε επίσης ότι "λένε να κάνουμε εξετάσεις εντός ωραρίου. Πέρα από την αποχή των εργαζομένων, θα κλείσουν ή θα υπολειτουργούν οι περισσότερες διευθύνσεις συγκοινωνιών! Δεν έχουμε τέτοιο προσωπικό, δεν μας πιστοποιούν νέους εξεταστές"

Ο κ. Κουκιαδάκης πρότεινε "πολύ ξεκάθαρα, μέχρι να εφαρμοστεί το όποιο νέο καθεστώς, να ισχύει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πριν. Πριν το αλλάξεις, δεν μπορείς να το καταργήσεις! 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση