ΚΡΗΤΗ
Αγωνία για τις βροχές...με το σταγονόμετρο
Αλλαγή της συμπεριφοράς μας στην κατανάλωση του νερού, προτάσσει ο μετεωρολόγος Εμ. Λέκκας
SHARE:
Περιορισμένες βροχοπτώσεις, έλλειψη χιονόπτωσης και μη συνετή καταναλωτική συμπεριφορά διαμορφώνουν το σκηνικό της επικείμενης έλλειψης υδάτινων πόρων που προδιαγράφεται για το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με όσα είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, τα στοιχεία ιδίως για την Κρήτη έδωσαν ένα αίσθημα αισιοδοξίας κατά την έναρξη της υδρολογικής περιόδου το Σεπτέμβριο, ωστόσο το διάστημα μετά τις γιορτές διέψευσε την αισιοδοξία αυτή.
"Αρχικά οι βροχές ξεκίνησαν στην ώρα τους. Οι βροχοπτώσεις ήταν καλές, ιδίως στα νότια, όμως δεν εξελίχθηκαν καλά, καθως στο νομό Ηρακλείου, οι βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου άγγιξαν μόλις τα 50-55 χιλιοστά, ενώ σε άλλες περιοχές,κυρίως στα στα δυτικά άγγιξαν ως και τα 100 χιλιοστά" - τόνισε ο κ.Λέκκας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "είμαστε "κάτω" σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την καταναλωτική αντίληψη".
Το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου στα Χανιά καταγράφηκαν βροχοπτώσεις 350-400 χιλιοστών, με τον ετήσιο μέσο όρο να ανέρχεται στα 630 χιλιοστά, ενώ μαζί με τις βροχές Ιανουαρίου και των αρχών Φεβρουαρίου ο συνολικός όγκος βροχής έφθασε τα 400-500 χιλιοστά. "Χιόνια δεν υπάρχουν, κι αυτό συνιστά μείωση του αποθέματος του υδροφόρου ορίζοντα" - τονίζει ο κ.Λέκκας.
Στα ανατολικότερα τα νούμερα "πέφτουν" με το μέσο όρο βροχοπτώσεων της υδρολογικής περιόδου να μην ξεπερνά τα 480 χιλιοστά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι "προνομιούχα" αποδείχθηκε η Αγία Βαρβάρα μς 230 χιλιοστά, ενώ στις νότιες περιοχές ο αντίστοιχος όγκος βροχής έφθασε τα 150-200 χιλιοστά. Προσθέτοντας τα 50-55 χιλιοστά του Ιανουαρίου, ο κ.Λέκκας χτυπάει "καμπανάκι" στους καταναλωτές, για την ορθολογική χρήση του νερού.
"Αν εμείς οι ίδιοι καταφέρουμε να κάνουμε εξοικονόμηση και η πολιτεία μια σωστή διαχείριση, ίσως στο μέλλον αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις" - είπε ο κ.Λέκκας, τονίζοντας πάντως ότι τα περί κλιματικής αλλαγής αποτελούν ένα πολύ καλό άλλοθι από τις απανταχού διοικήσεις των αρμόδιων φορέων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μια "ξηρή" χρονιά διαδέχεται μια πλούσια σε βροχοπτώσεις και αντίστροφα.