Μεγάλη δόση από Κρήτη, όπως ήδη έγραψε το Cretalive, είχε η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν κυρίως σε θέματα ενέργειας, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι Κινέζοι έρχονται στο νησί για να ...μείνουν!
Δύο είναι τα κυριότερα έργα στα οποία εστιάστηκαν αυτές τις ημέρες οι συζητήσεις των δύο πλευρών και αφορούν στην μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Αττικής, αλλά και το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σητεία, το περίφημο έργο "MINOS". Παράλληλα έγινε γνωστό ότι οι Κινέζοι συζητούν και για αιολικά πάρκα στο νησί.
Υπενθυμίζεται ότι για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής, η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μάνο Μανουσάκη, και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασίας.
Πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι για τη συμφωνία σχετικά με το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σητεία, αυτή διαφημίστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας CEEC, η οποία θα αναλάβει και το κατασκευαστικό κομμάτι της επένδυσης.
Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της εταιρίας NUR και της CEEC, εταιρεία με ετήσιο τζίρο άνω των 50 δις και περίπου 160 χιλιάδες εργαζόμενους.
. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου αυτή γίνεται από την Εμπορική και Βιομηχανική Τράπεζα της Κίνας (ICBC), ένα ελβετικό fund και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κατασκευή του έργου έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου και η ολοκλήρωσή του αναμένεται το 2022.
Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο το οποίο αφορά στη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αξιοποιεί την τεχνολογία ρευστού άλατος στη θέση «Πλαγιές Αθερινόλακκου» του Δήμου Σητείας, σε συνολική ισχύ 52 μεγαβάτ. Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.683.609 τετραγωνικών μέτρων και θα εκμεταλλεύεται την άμεση προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.