ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο +4,7% τα εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης οδήγησε τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά μετά το 2014
SHARE:
Μικρή "ανάσα" πήραν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου που ολοκλήρωσε την εβδομάδα τελικά κάτω από τα 100 δολάρια, έχοντας ενισχυθεί στο σύνολό της κατά 4,7%.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent Απριλίου έκλεισε τις συναλλαγές του στα 97,93 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,2% ή 1,15 δολαρίων, η οποίες όπως προαναφέρθηκε δεν το εμπόδισαν να πραγματοποιήσει εβδομαδιαίο άλμα 4,7%.
Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Απριλίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 1,3$ ή 1,22 δολ. με την τιμή του στα 91,59 δολ. το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδα κινήθηκε στο +1,5%.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης οδήγησε τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά μετά το 2014, με το brent να αγγίζει και τα 105 δολ. προτού αποκλιμακωθούν ξανά οι πιέσεις.
Οι ΗΠΑ αντέδρασαν άμεσα με την επιβολή σειράς κυρώσεων που στοχεύουν τις συναλλαγές της Ρωσίας σε ξένες ισοτιμίες καθώς και το τραπεζικό της σύστημα, ενώ ακολούθησαν με παρόμοια μέτρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Ωστόσο, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έως σήμερα δεν στοχεύουν άμεσα τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός στον πλανήτη, καθώς και ο βασικός πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες για μια συνδυασμένη προσφορά από τα στρατηγικά τους αποθέματα αργού, με τις εξελίξεις αυτές να κατευνάζουν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη έλλειψη προσφοράς.
Όπως επισημαίνει άλλωστε ο αναλυτής της SEB Bjarne Schieldrop, "οι πολιτικοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ προς ώρας φαίνεται να μην επιθυμούν να χτυπήσουν τη Ρωσία με κυρώσεις που στοχεύουν την ενέργεια, καθώς αυτό θα έβλαπτε την Ευρώπη εξίσου αν όχι και περισσότερο από τη Ρωσία".
Σημειώνεται ότι στο ίδιο κλίμα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (ολλανδικός κόμβος - TTF) μετά το εκρηκτικό άλμα άνω του 50% χτες που έφεραν την τιμή στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα, σήμερα είδαν σχετικά εξίσου μεγάλη αποκλιμάκωση, υποχωρώντας στα 92,5 ευρώ η μεγαβατώρα με πτώση άνω του 30%.