ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη κινητικότητα στις εταιρείες δορυφόρων

Πακτωλό χρημάτων αναμένεται να αποκομίσουν συντόμως οι μεγαλύτερες εταιρείες δορυφόρων στη Γηραιά Ηπειρο, κάτι το οποίο θα τις διευκολύνει να διαδραματίσουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο συνεχιζόμενο κύμα επιχειρηματικών συμφωνιών στον κλάδο τους.

Μεγάλη κινητικότητα στις εταιρείες δορυφόρων

Πακτωλό χρημάτων αναμένεται να αποκομίσουν συντόμως οι μεγαλύτερες εταιρείες δορυφόρων στη Γηραιά Ηπειρο, κάτι το οποίο θα τις διευκολύνει να διαδραματίσουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο συνεχιζόμενο κύμα επιχειρηματικών συμφωνιών στον κλάδο τους. Ειδικότερα, οι Intelsat και SES με έδρα το Λουξεμβούργο αναμένεται να εισπράξουν μέσα στα επόμενα χρόνια 8,8 δισ. δολάρια, από την πώληση δικαιωμάτων ραδιοσυχνοτήτων στην αμερικανική κυβέρνηση για ασύρματες τηλεπικοινωνίες 5ης γενιάς. Η πρώτη δόση των χρημάτων επίκειται. Αν και ήδη οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν προϋπολογίσει δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των ισολογισμών τους και στο παρελθόν διαφωνούσαν ως προς το πώς θα μοιράσουν τα έσοδά τους, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι αναμένουν νέο κύμα συμφωνιών.

Η SES έχει την έδρα της σε ένα κάστρο στο ανατολικό Λουξεμβούργο. Επεξεργαζόταν πέρυσι με τη βοήθεια συμβούλου την πιθανή εξαγορά της βρετανικής Inmarsat Group Holdings και τελούσε σε συζητήσεις με αυτήν, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, διότι και οι επαφές διεξάγονται κατ’ ιδίαν. Παρά ταύτα, η καλιφορνέζικη Viasat εξοστράκισε τις αντιπάλους και απέκτησε την Inmarsat τον Νοέμβριο, καταβάλλοντας τίμημα 4 δισ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, από πλευράς της η επίσης λουξεμβουργιανή Intelsat εξέρχεται οσονούπω από την πτώχευση. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον πτωχευτικό κώδικα, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της θα καταστούν ιδιοκτήτες της και θα επιθυμούν με ζήλο να εξέλθουν τάχιστα από αυτό το καθεστώς. Υπό το πρίσμα αυτό, ενδεχομένως να εξετάσουν δυνητικές συμφωνίες και με την ανταγωνίστρια SES, όπως αναφέρουν πηγές. Εντούτοις, η αναδιοργάνωση, η οποία έπεται μιας πτώχευσης, θα δυσχεράνει την όποια επιχειρηματική κίνηση. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ίσως να ήταν καταλληλότερη μια συνεργασία της SES με τη γαλλική Eutelsat Communications. Αξίζει να αναφερθεί πως οι μεγαλύτερες εταιρείες διαστημικών τηλεπικοινωνιών αποπειρώνται με ιδιαίτερη ένταση να συσπειρωθούν ενόψει νέων προκλήσεων από εταιρείες όπως η Starlink του μεγιστάνα Ελον Μασκ. Λόγου χάριν, το 2021 αποδείχθηκε το πιο δραστήριο έτος για συγχωνεύσεις και εξαγορές στο πεδίο των δορυφόρων, αν κρίνει κανείς τον όγκο των εν λόγω κινήσεων, ο οποίος ήταν και ο μεγαλύτερος από το 2007 και μετά. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και δείχνουν ότι υπεγράφησαν 60 συμφωνίες συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων.

Το 2021 υπεγράφησαν 60 συμφωνίες συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων.

«Ο προφανέστερος συνδυασμός είναι αυτός της Eutelsat με τη SES, μια και θα εξασφαλίσουν σε επίπεδο κόστους και κεφαλαιακών δαπανών μεγάλη εξοικονόμηση», όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Kepler Cheuvreux, Ντέιβιντ Σέρνταν. Επιπλέον τόνισε ότι το κομβικό ερώτημα έχει να κάνει με την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις Γαλλίας και Λουξεμβούργου. Η συγχώνευση αυτή θα μπορούσε να ενδυναμώσει τα καθαρά κέρδη κατά 30% και να δημιουργήσει «έναν αδιαμφισβήτητα διεθνούς βεληνεκούς όμιλο παροχής υπηρεσιών σταθερού δορυφόρου», ανέφερε ο κ. Σέρνταν. Από μέρους τους τα διοικητικά στελέχη της Eutelsat έχουν δηλώσει πως διάκεινται θετικά σε μια συσπειρωτική κίνηση, αν και το 2021 απέρριψαν την προσέγγιση του μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, Πατρίκ Ντραχί, για την εξαγορά της πρώτης αντί 3,2 δισ. δολαρίων. Τέλος, επισημαίνεται από έγκυρες πηγές πως το γαλλικό δημόσιο έχει μερίδιο στην Eutelsat, οπότε η κυβέρνηση θα προτιμούσε σύνδεση με τη SES παρά την απόκτησή της από τον Ντραχί.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση