ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φεύγουν τα περιοριστικά μέτρα, έρχονται οι... ανατιμήσεις!

Ανησυχία σε καταναλωτές αλλά και επιχειρηματίες προκαλεί η ανοδική πορεία των τιμών σε βασικά είδη - Τι είπε στο Livetalks o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

No profile pic

Όλο και περισσότερα είναι τα παράπονα των καταναλωτών για αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε μια περίοδο που «μετράμε τις πληγές» της πανδημίας. 
Το φαινόμενο της ακρίβειας γίνεται ιδιαίτερα αισθητό με την σταδιακή "επαναφορά" στην κανονικότητα, καθώς διαπιστώνονται ανατιμήσεις, κυρίως σε μία σειρά από είδη πρώτης ανάγκης, που σε συνδυασμό με την μείωση εισοδήματος λόγω πανδημίας δυσχεραίνουν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Την ανησυχητική ανοδική πορεία των τιμών επιβεβαίωσε μιλώντας στο Livetalks o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, επισημαίνοντας ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση αυτή είναι πολλοί. 
Σύμφωνα με τον κ. Αλιφιεράκη  οι ανατιμήσεις δικαιολογούνται σε κάποιο βαθμό με βάση την παγκόσμια εικόνα αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και "τεχνητές αιτίες". Με απλά λόγια, πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν δικαιολογίες για να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. 

Ακούστε τι είπε στο Livetalks ο κ. Αλιφιεράκης:
 




 



Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τους διεθνείς δείκτες. Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Commodity Food and Beverage Price Index Monthly Price) καταγράφει σε ένα μόλις χρόνο εξαιρετικά μεγάλη αύξηση άνω του 30%, από 92,42 τον Απρίλιο του 2020 σε 125,16 τον Απρίλιο του 2021. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των πρώτων υλών παραγωγής και όχι τόσο στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.

Αντίστοιχα ευρήματα προκύπτουν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, ή FAO Food Price Index (FFPI), μετράει τη μηνιαία μεταβολή στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού πρώτων υλών. Ο δείκτης έφτασε τον Απρίλιο του 2021 στις 120,9 μονάδες, 28,4 μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ κατέγραψε για 11ο συνεχόμενο μήνα αύξηση στην τιμή του φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.
Οι αυξήσεις οφείλονται, σύμφωνα με την έρευνα, κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση