Επισφραγίστηκε η συμφωνία για τον αγωγό East Med

Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - ​Μητσοτάκης: Eπιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής ιστορικής σχέσης των χωρών μας η συμφωνία

Υπεγράφη και επίσημα η μεγάλη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την διακυβερνητική συμφωνία επέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα στο χώρο του Ζαππείου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση για το θέμα ενώ λίγες ώρες πριν όπως σας ενημέρωσε και το cretalive, υπεγράφη και το προσύμφωνο ΔΕΠΑ-Energean για τον αγωγό EastMed. Κατά τη συνάντηση μάλιστα επαναβεβαιώθηκε ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αποτελεί μία επιλογή με ευρύτερους ορίζοντες που εκτείνονται πολύ πέρα από τα όρια ενός ενεργειακού τριμερούς σχήματος.

Στην τελετή υπογραφής ήταν επίσης παρών ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Efisio Luigi Marras, καθώς και οι πρώην Υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μανιάτης.




Μητσοτάκης: Eπιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής ιστορικής σχέσης των χωρών μας η συμφωνία

"Η συμφωνία είναι το επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής ιστορικής σχέσης των χωρών μας που διαμορφώνει ένα νέο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια γέφυρα που θα μεταφέρει τα αποθέματα φυσικού αερίου δια μέσου της Ελλάδος στην Ευρώπη" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της συμφωνίας.

"Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Αναστασιάδης: Θα χαρακτήριζα ως ιστορικό γεγονός την σημερινή ημέρα

"Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στον φίλο Πρωθυπουργό για την άψογη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση. Θα χαρακτήριζα ως ιστορικό γεγονός την σημερινή ημέρα αφού επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο ότι η συνεργασία των τελευταίων χρόνων δεν είναι κενού περιεχομένου" ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Νίκος Αναστασιάδης και συνέχισε "Οι συμφωνίες ενέχουν τεράστιο οικονομικό όφελος και θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού της ΕΕ. Η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ." τονίζοντας παράλληλα "Οι συνεργασίες μας δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη νοουμένου, ότι υιοθετεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Θα ήθελα να χαιρετίσω την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας που δεν στρέφεται κατά όποιας τρίτης χώρας αλλά ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή δεν έχω αμφιβολία πως θα υλοποιηθεί η κοινή απόφαση για να προχωρήσουμε και στην ηλεκτρική διασύνδεση μέσω του EuroAsia Interconnector".


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ