ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
“Εκτόξευση” των κρατήσεων στα ευρωπαϊκά ταξίδια για Πάσχα και Καλοκαίρι
Πρωτιά στην Ισπανία, δεύτερη η Τουρκία
SHARE:
Κατακόρυφη άνοδο άνω του 250% καταγράφεται στις ταξιδιωτικές κρατήσεις εντός Ευρώπης για ταξίδια την περίοδο του Πάσχα, ενώ οι αντίστοιχες κρατήσεις για το Καλοκαίρι εμφανίζονται, μέχρι στιγμής, αυξημένες κατά 80% από τα επίπεδα του 2021.
Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ForwardKeys για λογαριασμό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), τα επίπεδα κρατήσεων για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 38% και 45%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την πανδημία.
Ωστόσο, καθώς οι χώρες σε όλη την ήπειρο συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη κερδίζει δυναμική και θα μπορούσε να φτάσει ακόμη πιο κοντά στα επίπεδα του 2019, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παρουσίασαν άνοδο 275% στις κρατήσεις, ενώ τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις σε ευρωπαϊκούς προορισμούς θα σημειώσουν αύξηση άνω του 280%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός η Ισπανία
Η Ισπανία αναμένεται να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, με τις ενδοευρωπαϊκές αφίξεις στη χώρα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, να παρουσιάζουν, επί του παρόντος, αξιόλογη αύξηση κατά 320%, σε ετήσια βάση, ακολουθούμενη από την Τουρκία.
Όπως αναφέρει το WTTC, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίζουν να χαλαρώνουν και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνεχίζει να αυξάνεται, ο ευρωπαϊκός τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού θα πρέπει να αναμένει αυξημένη ζήτηση για ταξίδια, με σημαντική ώθηση στις κρατήσεις τους επόμενους μήνες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Julia Simpson, δήλωσε: “Τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι θετικοί στο να ταξιδέψουν ξανά. Οι κρατήσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι εμφανίζονται ισχυρές. Η Omicron επηρέασε τις κρατήσεις στην αρχή του έτους, αλλά καθώς οι λοιμώξεις κορυφώνονται και τα συμπτώματα παραμένουν ήπια, οι άνθρωποι προβαίνουν ξανά σε κράτηση για ταξίδια. Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν οι κυβερνήσεις αντιδρούν με ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι άσκοπο όταν η Omicron είναι ήδη διαδεδομένη στην κοινωνία. Το μόνο που κάνει είναι να βλάψει την οικονομία και τα μέσα διαβίωσης”.
“Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, αν και πιο μεταδοτική, η Omicron είναι λιγότερο σοβαρό και οδηγεί σε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους. Ως εκ τούτου, καλούμε τις κυβερνήσεις να μειώσουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να κυκλοφορούν ελεύθερα. Η Ισπανία, που φιλοξενεί την FITUR, μια μεγάλη εμπορική έκθεση Ταξιδιού και Τουρισμού, κρατά τα σύνορά της ανοιχτά και υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία και την οικονομία”, προσθέτει η Simpson.
Το 2019, ο παγκόσμιος τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού συνεισέφερε σχεδόν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία και αντιπροσώπευε το 10,6% του συνόλου των θέσεων εργασίας (334 εκατομμύρια).
Σύμφωνα με το WTTC, το 2020, όταν η πανδημία οδήγησε τα διεθνή ταξίδια σχεδόν σε αδιέξοδο, χάθηκαν 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η συνεισφορά του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Αυτές οι απώλειες έχουν επηρεάσει τα μέσα διαβίωσης πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση Τουρισμού της Μαδρίτης FITUR, αυτή την εβδομάδα.