East Med: Υπογραφές με το νέο έτος - Καμία συμφωνία χωρίς την Τουρκία, διαμηνύει ο Τσαβούσογλου

Συνεχίζονται οι "προειδοποιήσεις" της τουρκικής πλευράς, δύο 24ωρα πριν την υπογραφή της συμφωνίας

Στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό East Med, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το Μέγαρο Μαξίμου. Η συμφωνία «θα υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη», ενώ η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία. Στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, ο αγωγός EastMed μπορεί να συνδεθεί με το έργο του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με τις νέες ανακαλύψεις στη λεκάνη της Λεβαντίνης.

Τι διαμηνύει ο Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος εμμέσως στον αγωγό EastMed, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «καμία συμφωνία δεν ισχύει χωρίς την Τουρκία». Σημειώνεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ Σάρατζ στις 2 Ιανουαρίου με την αρωγή των εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, την ίδια ημέρα δηλαδή που στην Αθήνα θα υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Ο πρέσβης του Ισραήλ


Την ίδια ώρα, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι, δήλωσε ότι «η υπογραφή είναι μία ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους των τριών μας κυβερνήσεων ότι προχωρούμε μπροστά, ότι είμαστε δεσμευμένοι στο έργο (σ.σ East Med). Πρέπει να λύσουμε συγκεκριμένα τεχνολογικά και οικονομικά θέματα, αλλά πιστεύω ότι από τη στιγμή που αναλαμβάνουμε αυτή τη δέσμευση, αφού καταλαβαίνουμε τη σημασία του έργου, βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όπως σημείωσε, «τα τεχνολογικά θέματα μπορεί να ξεπεραστούν. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα αλλάξει τις συνθήκες και τις πραγματικότητες σε βάθος χρόνου.», ενώ αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας τόνισε ότι« η τουρκική πολιτική είναι πολύ ξεκάθαρη, τα τουρκικά μηνύματα είναι επίσης πολύ ευκρινή αλλά και πάλι το θέμα στο τραπέζι δεν είναι μόνο η Τουρκία. Το θέμα στο τραπέζι είναι οι δικοί μας φυσικοί πόροι και τι θα κάνουμε εμείς με τους φυσικούς μας πόρους. Και θα πρέπει να είναι δική μας απόφαση και όχι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε επιβολής που προέρχεται από οποιαδήποτε χώρα από την περιοχή ή αλλού».

Παράλληλα, ο πρέσβης του Ισραήλ καταδικάζει το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. «Η θέση μας έχει δηλωθεί πολύ ξεκάθαρα. Δεν πιστεύουμε ότι βοηθάει ή ότι υπηρετεί την υπόθεση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο, ίσως το αντίθετο, οπότε η θέση μας για αυτό το μνημόνιο οριοθέτησης έχει δηλωθεί πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ