ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζει ο φορολογικός χάρτης των ακινήτων – Η επόμενη ημέρα για τους ιδιοκτήτες
Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ και τα αδήλωτα τετραγωνικά
SHARE:
Νέες αντικειμενικές αξίες, νέος ΕΝΦΙΑ, «κατάργηση» του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές, νέα ευκαιρία για αποκάλυψη αδήλωτων τετραγωνικών αλλά και αγοραπωλησίες που κρύβουν περισσότερο φόρο για αγοραστές ακινήτων σκιαγραφούν το νέο φορολογικό σκηνικό που στήνεται στην αγορά των ακινήτων.
Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, οι γονείς που θα αποφασίσουν να γράψουν στα παιδιά τους την ακίνητη περιουσία δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο στην Εφορία, εφόσον η αξία της περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που θα μεταβιβάσουν ακίνητα στα εγγόνια τους ή θα δωρίσουν χρήματα για να αποκτήσουν κάποιο οικόπεδο ή διαμέρισμα.
Τα φορολογικά βάρη μηδενίζονται για γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς πρώτου βαθμού αλλά φουσκώνουν από την Πρωτοχρονιά για όσους θα προχωρήσουν στην αγορά κάποιου ακινήτου σε περιοχή που οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα, καθώς η αύξηση των τιμών ζώνης ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης αλλά και τα έξοδα που συνοδεύουν την αγορά ενός ακινήτου.
Τα αποκαλυπτήρια του νέου πλήρως αναμορφωμένου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνουν τον Μάρτιο ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν ξανά οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τις δηλώσεις και διορθώσεις των «ξεχασμένων» τετραγωνικών με πέναλτι 20%.
Οι αλλαγές που έρχονται στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων προβλέπουν:
Γονικές παροχές – δωρεές
Από την 1η Οκτωβρίου ο γονιός που θα γράφει στο παιδί του ένα ακίνητο ή ο παππούς που θα δωρίζει χρήματα στα εγγόνια του για να αποκτήσουν ένα οικόπεδο ή ένα διαμέρισμα δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο καθώς ενεργοποιείται το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ανά γονέα σε κάθε παιδί και δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς).
Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, χρηματικών ποσών και μετοχών και δεν εφαρμόζεται για κληρονομιές.
Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.
Νέος ΕΝΦΙΑ
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φεύγει και ένας νέος ΕΝΦΙΑ που θα ενσωματώνει τον συμπληρωματικό φόρο στον κύριο φόρο έρχεται.
Οι ανατροπές που σχεδιάζονται για τον φόρο ακινήτων του 2022 φέρνουν περιορισμό ή και πλήρη εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες και ελαφρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως για τους έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία οι οποίοι επιβαρύνονται σήμερα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
H άσκηση για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η ειδική ομάδα εργασίας που επιχειρεί να τη λύσει τρέχει πολλά σενάρια.
Ενα από αυτά προβλέπει ότι ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στην κλίμακα του κύριου φόρου και ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.
Με βάση το σενάριο αυτό, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
Παράλληλα το σπάσιμο των κλιμακίων για τον υπολογισμό του κύριου φόρου στοχεύει στην ακύρωση της διόγκωσης του φορολογικού βάρους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μάλιστα όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ο λογαριασμός για την πλειονότητα των νοικοκυριών θα είναι ελαφρύτερος το 2022.
Αγοραπωλησίες ακινήτων
Από την 1η Ιανουαρίου 2022, στις 7.634 ζώνες – περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, οι φόροι μεταβίβασης ανεβαίνουν και μαζί φουσκώνουν και τα έξοδα που συνοδεύουν τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές ή δωρεές, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα.
Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν άμεσα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.
Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Αδήλωτα τετραγωνικά
Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν ξανά οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά ή να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους τα οποία έχουν ήδη δηλώσει στους δήμους.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για τους φορολογούμενους που έχουν εκκρεμότητες με τα ακίνητά τους.
Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης ενώ ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.