ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοτικό ελαιόλαδο: Δεν είμαστε …… μοναδικοί!
Μήπως ήλθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά τις διαδικασίες παραγωγής του ελαιολάδου;
του Κώστα Χαρτζουλάκη
Η ψευδαίσθηση μας ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το πιο ποιοτικό δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα έγκυρων διεθνών διαγωνισμών ποιότητας. Στο διαγωνισμό ‘Mario Solinas 2016’ του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) κανένα από τα ελληνικά ελαιόλαδα δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο βραβείο, ενώ μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Ισπανία με 18 βραβεία.
Στο διαγωνισμό Διεθνούς Ελαιόλαδου της Νέας Υόρκης το 2016 (ΝΥΙΟΟC), που συμμετείχαν πάνω από 700 ελαιόλαδα από 25 χώρες, από την Ελλάδα έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό 180 ελαιόλαδα, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα με εξαίρεση την Ιταλία, που συμμετείχε με 184 ελαιόλαδα. Ωστόσο μονάχα το 11% από τα ελληνικά (20) πήραν βραβείο, σημαντικά μικρότερο ποσοστό από το περσινό 21%. Μεγάλος νικητής η Ιταλία που πήρε 109 βραβεία (59%) με δεύτερη την Ισπανία (78) και Τρίτη τις ΗΠΑ (50)! Η Ελλάδα και η Πορτογαλία στη 4η θέση με 20, η Αυστραλία και η Κροατία στην 5η με 9, ενώ βραβεύτηκαν ελαιόλαδα από την Τουρκία (3), Γαλλία (3), Σλοβενία (2), Αργεντινή, Χιλή, Ν. Αφρική και Ουρουγουάη!
Ο μεγάλος αριθμός των διαγωνιζόμενων αποτελεί μία σαφή ένδειξη πως οι Έλληνες παραγωγοί αγωνίζονται για την ποιότητα και για την διάκριση του brand του ελληνικού ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά. Οι εδαφο-κλιματικές συνθήκες και οι ποικιλίες υπάρχουν για να είμαστε οι καλύτεροι. Μήπως ήλθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά τις διαδικασίες παραγωγής του ελαιολάδου;
Ο Κ. Χαρτζουλάκης είναι Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών