ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναγκαιότητα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα, ως παράγοντα σταθερότητας, σε οποιαδήποτε πρόκληση
Αναμφισβήτητα, ο αγροδιατροφικός τομέας, ακόμα και σε περιόδους κρίσης – όπως είναι αυτή που βιώνουμε τώρα – μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά στην οικονομία
Του Σταύρου Τζεδάκη
Ο αγροδιατροφικός τομέας, είναι ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας. Η Κρήτη καταλαμβάνει σημαντική θέση στη γεωργία και την κτηνοτροφία της χώρας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των Κρητικών δραστηριοποιείται στους τομείς αυτούς.
Αναμφισβήτητα, ο αγροδιατροφικός τομέας, ακόμα και σε περιόδους κρίσης – όπως είναι αυτή που βιώνουμε τώρα – μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά στην οικονομία. Καθώς δεν σταματάει η παραγωγή, αρά δεν επηρεάζεται η επάρκεια προϊόντων, καθώς και η εφοδιαστική αλυσίδα και ταυτόχρονα δεν κινδυνεύει να χαθεί, το εισόδημα των παραγωγών.
Ωστόσο σήμερα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοïού, τα κρηπιδώματα, τα οποία συντελούν στη σταθερότητα, είναι τα αγροτικά προϊόντα που παράγουμε. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη του παραγωγού.
Με τη στήριξη λοιπόν του κεντρικού κράτους, ώστε να επιτευχτεί, από τη μια η μείωση του κόστους παραγωγής και από την άλλη, μέσω της προκήρυξης χρηματοδοτικών προγραμμάτων, να δοθούν κίνητρα στον παραγωγό.
Με τα μέσα αυτά, θα μπορέσει να βελτιστοποιήσει ποιοτικά τα παραγόμενα προϊόντα του, και αφού πρώτα τα τυποποιήσει, δίνοντας τους ταυτότητα, να τα προωθήσει στην αγορά (εγχώρια & διεθνή).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα βελτιστοποίησης του κυριότερου προϊόντος της Κρήτης, του ελαιολάδου, είναι η εφαρμογή του «κοινού σωρού ελαιοκάρπου», σε όλα τα ελαιοτριβεία του νησιού.
Με τη διαδικασία αυτή, εξασφαλίζεται η βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος, καθώς αποφεύγονται παλιές πρακτικές, όπως είναι η φύλαξη και αποθήκευση του καρπού σε τσουβάλια, καθώς και η άλεσή του, ετεροχρονισμένα σε σχέση με τη συγκομιδή του. Επιπλέον, η εφαρμογή του «κοινού σωρού ελαιοκάρπου», θα επιφέρει ταυτόχρονα τη μείωση του κόστους παραγωγής, προς όφελος όλων.
Αφετέρου όμως, είναι και ευθύνη του παραγωγού, να αγαπάει και να σέβεται το προϊόν, που με τόσο μεράκι έχει παράξει . Να φροντίσει δηλαδή, να το τυποποιεί με βάση τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία, σε σωστή συσκευασία και με σωστούς τρόπους συντήρησης. Είναι πλέον η στιγμή που πρέπει να κάνουμε το «επόμενο βήμα».
Να συμπορευτούμε, Περιφέρεια, Αγροδιατροφική Σύμπραξη, φορείς, παραγωγοί και επιχειρήσεις του νησιού και κάτω από ένα κοινό brand, το σήμα «κρήτη», τα τοπικά μας προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα, και να κερδίσουν έτσι την υπεραξία, που τους αναλογεί.
Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, διότι μόνο έτσι θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αν και από την μεριά τους και οι καταναλωτές στηρίξουν και καταναλώνουν τα προϊόντα, τα οποία παράγονται σε αυτόν τον τόπο, θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.
Επιπροσθέτως οι Κρητικοί ως καταναλωτές, όπου κι αν βρισκόμαστε πρέπει να προωθούμε και να καταναλώνουμε τα κρητικά προϊόντα, όχι νοούμενοι ως «τοπικιστές» αλλά γιατί είναι ποιοτικά, έχουν ευεργετικές ιδιότητες και με τον τρόπο αυτό, στηρίζουμε τον τόπο μας.
Καλούμε λοιπόν, όλους του παραγωγούς και επιχειρηματίες του νησιού, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, την οποία κάνει η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, γιατί μονάχα με τη συνεργασία και τη συμπόρευση, θα επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή η εδραίωση των τοπικών μας προϊόντων σε παραδοσιακές και νέες αγορές, η «απόκτηση» της προστιθέμενης αξίας τους, προς όφελος των παραγωγών του νησιού, άρα και η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας
*Σταύρος Τζεδάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ηρακλείου & Πρόεδρος Δ.Σ. Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης
κεντρική φωτογραφία: unsplush