Τουρισμός: Καύσωνες στην Μεσόγειο και ακρίβεια αλλάζουν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών

Newsroom
Newsroom

Εξωγενείς παράγοντες φέρνουν πιο κοντά την στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδος, που δεν είναι άλλη από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την επεκτείνουν σε εύρος τουλάχιστον έξι μηνών

Η θερινή τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μια απλή επίσκεψη σε κάποιο από τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας αποδεικνύει το γεγονός. Όλα τα δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει για ένα νέο ρεκόρ, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις όσο και τα έσοδα.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τις δύο τελευταίες περιόδους, είναι η τάση που επικρατεί για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέρα από το κλασικό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που παραδοσιακά συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος του ενδιαφέροντος των ταξιδιωτών.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που παρατηρείται αυτή η τάση. Η μία έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και η άλλη είναι καθαρά οικονομική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλάζουν τις προτιμήσεις 

Οι καύσωνες, ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, γίνονται όλο και πιο συχνοί, κάτι που αναμφίβολα λειτουργεί αποτρεπτικά για ένα μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών, ειδικά των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων, που είναι πιο ευάλωτοι στα καιρικά φαινόμενα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η δεύτερη αιτία είναι καθαρά οικονομική. Η υψηλή ζήτηση και τα φαινόμενα υπέρ-τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθιστώντας τα ταξίδια για αυτή την περίοδο μάλλον απαγορευτικά για μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Έτσι, από ανάγκη, στρέφονται είτε σε άλλες, λιγότερο δημοφιλείς περιοχές είτε σε άλλες χρονικές περιόδους με μικρότερη ζήτηση.

Αυτή η ταξιδιωτική τάση επιβεβαιώνεται και από σχετική έρευνα της Mastercard. Με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά τους λιγότερο δημοφιλείς μήνες στην Ευρώπη, με αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων από το 2012 έως το 2023, μετά την Κροατία.

Η έκθεση της Mastercard δείχνει ότι υπάρχει σαφής τάση προς εξάμηνη τουριστική περίοδο στην Ευρώπη, με κύρια εστίαση στη Μεσόγειο. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η επέκταση της σεζόν συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς κατά την κορύφωση του καλοκαιριού παρουσιάζονται προβλήματα χωρητικότητας.

Τι δείχνει η έρευνα της Mastercard

Ωστόσο, αυτή η επέκταση δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα. Αντίθετα, η έκθεση της Mastercard αποδίδει αυτήν την τάση σε κλιματικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, πολλοί προτιμούν να ταξιδεύουν τον Μάιο - Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο για να αποφύγουν τα πλήθη και την υπερβολική ζέστη. Επιπλέον, η αύξηση των ταξιδιών επηρεάζεται από δύο δημογραφικά στοιχεία: περισσότεροι συνταξιούχοι που μπορούν να ταξιδεύουν όλο τον χρόνο και περισσότερα νοικοκυριά χωρίς παιδιά που δεν δεσμεύονται από το σχολικό πρόγραμμα.

Εκτός από την Κροατία και την Ελλάδα, σημαντική αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά τους μη καλοκαιρινούς μήνες σημείωσαν επίσης η Ισλανδία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Τα στοιχεία της Mastercard δείχνουν μια τάση προς πιο οικονομικούς προορισμούς με ήλιο και θάλασσα, όπως η Αλβανία, η Κροατία και η Τουρκία, όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της αεροπορικής κίνησης.

Το 2023 αποτέλεσε ήδη ορόσημο για την τουριστική βιομηχανία, με ρεκόρ σε όλους τους τομείς σε Ευρώπη και Ελλάδα, ενώ τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι θα υπάρξουν νέα ιστορικά υψηλά. Οι αναλυτές της Mastercard προειδοποιούν ότι η πρόκληση τώρα είναι η κάλυψη της επιπλέον ζήτησης, δεδομένων των περιορισμένων πτήσεων και της χωρητικότητας.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που αναμένεται να σημειώσουν άνοδο μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου φέτος είναι το Μόναχο λόγω της τελικής φάσης του Euro 2024, τα Τίρανα, η Νίκαια, η Κέρκυρα, το Σπλιτ, τα Χανιά, η Φρανκφούρτη και η Λάρνακα.

 

Πηγή: imerisia.gr - Φωτογραφία από DEZALB από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ