Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: Τα μηνύματα των φορέων

Newsroom
Newsroom

Ο εορτασμός θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, φορείς, σύλλογοι και συνδικαλιστικά σωματεία στην Κρήτη απευθύνουν τα μηνύματά τους. 

Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου - Κέντρο ερευνών για θέματα ισότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου διεθνώς. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Βασική έκφανση των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί και η αυτοδιάθεση, η ανεξαρτησία και η προστασία της ίδιας από κάθε μορφή βίας που υφίσταται λόγω καταπιεστικών συμπεριφορών και έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας. Η βία κατά των γυναικών ερμηνεύεται στα πλαίσια της ανισότητας των δύο φύλων, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Οι σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες έχουν ιστορικά και κοινωνικά διαμορφωθεί πάνω σε στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον ρόλο των δύο φύλων μέσα στην κοινωνία.

Με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου, το παρόν άρθρο αποτελεί μία προσπάθεια σταχυολόγησης των βασικών προειδοποιητικών σημαδιών μιας βίαιης συμπεριφοράς. Κύριο συστατικό στοιχείο της είναι ο φόβος και στηρίζεται σε μία σχέση κλιμακούμενης επιβολής εξουσίας και ελέγχου του άνδρα πάνω στη γυναίκα. Τόσο οι δράστες όσο και τα θύματα, μπορεί να ανήκουν σε οποιοδήποτε μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή θρησκείας. Τουλάχιστον μία στις τρείς γυναίκες θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή της σωματική ,ψυχολογική ή σεξουαλική βία από κάποιο σύντροφο.

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία κακοποιητική σχέση. Το πρώτο κύριο βήμα για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, είναι να το αναγνωρίσουμε. Η βία μέσα στην σχέση δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά επαναλαμβάνεται και συνήθως κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η εκδήλωσή της έχει τρείς φάσεις. Την δημιουργία της έντασης, την έκρηξη και την περίοδο της συμφιλίωσης (κύκλος της βίας). 

Αν ο σύντροφός σου συστηματικά και επαναλαμβανόμενα:

  • Είναι υπερβολικά κτητικός και ζηλεύει τους συγγενείς, τους φίλους και τον περίγυρό σου
  •  Σε απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σου
  •  Θέλει να περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί του
  • Σου υπαγορεύει πώς να μιλάς  και να συμπεριφέρεσαι
  • Εξοργίζεται όταν έχεις διαφορετική άποψη από την δική του
  • Σε μειώνει και σε ταπεινώνει δημόσια
  • Σχολιάζει αρνητικά την εμφάνιση, τα κιλά και τα ρούχα σου
  • Σε εξαναγκάζει σε ερωτική επαφή
  • Ελέγχει τα οικονομικά σου ή δεν σου επιτρέπει να εργαστείς ή σε αναγκάζει να το κάνεις
  • Θυμώνει εύκολα
  • Μοιάζει να έχει διπλή προσωπικότητα. Γοητευτικός και ευχάριστος με τους άλλους, αλλά επιθετικός μαζί σου
  • Σε κατηγορεί για την συμπεριφορά και τα προβλήματά του
  • Δεν δέχεται τις συμβουλές σου και απαξιώνει τη γνώμη σου
  • Έχει ιστορικό βίας στην πατρική του οικογένεια
  • Σε κάνει να φοβάσαι να δώσεις τέλος στην σχέση σας
  • Δείχνει να θέτει εαυτόν υπεράνω του νόμου

           Τότε πιθανόν είσαι σε μία κακοποιητική σχέση. Η ενδοοικογενειακή βία, συμπεριλαμβανομένης και της συντροφικής,  είναι ποινικό αδίκημα. Μην δικαιολογείς τον σύντροφό σου. Μπορείς να αντισταθείς και να αντιδράσεις. Ενημερώσου και μίλησέ μας!!

             Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου του Κ.Ε.Θ.Ι.

               Στενημάχου 3, Θέρισσος

               Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00 – 16.00

               Τηλ.: 2810341387

               Γραμμή SOS: 15900

               Email: [email protected]

 

H Πρόεδρος του Σωματείου ΜΚΟ Γυναικών ΙΡΙΔΑ Ζαχαρένια (Ρένια) Δρόσου

 Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η ημέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες του κινήματος υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα το χρέος της για εξάλειψη των ανισοτήτων, που παραμένουν, της φτώχιας που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, της διαφοράς στην αμοιβή σε σχέση με τους άντρες, των δυσκολιών στην αγορά εργασίας και των βιαιοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες. Υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης του θεμελιώδους ανθρωπίνου και συνταγματικά αναγνωρισμένου δικαιώματος της ισότητας των φύλων.

Σύμφωνα με τον δείκτη πολιτικών ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) που ιδρύθηκε το 2010 με στόχο να ενισχύσει και να προωθήσει την ισότητα των φύλων στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των Ευρωπαϊκών Χωρών, δηλαδή, μόλις 53.4% .

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης πολιτικής, το οποίο μετρά την πρόοδο στον τομέα της ισότητας των φύλων στην ΕΕ σε βάθος χρόνου. Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο βαθμολογεί τα κράτη μέλη βάσει μιας κλίμακας που κυμαίνεται από το 1 έως το 100 με το 100 να σημαίνει ότι η εν λόγω χώρα επέτυχε πλήρη ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων.

Οι βαθμολογίες αντικατοπτρίζουν τις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών και τα επίπεδα επιδόσεων σε έξι βασικούς τομείς: εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, εξουσία, υγεία καθώς και δύο συμπληρωματικούς τομείς: τη βία κατά των γυναικών και τις διασταυρούμενες ανισότητες. Ο Δείκτης αναδεικνύει τομείς οι οποίοι χρήζουν βελτίωσης, παρέχοντας στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, λεπτομερείς αναλύσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Τον τελευταίο χρόνο γινόμαστε μάρτυρες του κινήματος του #metoo που ξέσπασε και στη χώρα μας ξεκινώντας από τις δημόσιες καταγγελίες επώνυμων γυναικών και καταλήγοντας σε εκατοντάδες καταθέσεις γυναικών από κάθε κοινωνικό χώρο που άρχισαν να νιώθουν επιτέλους ότι η κοινωνία ίσως μπορεί να τις ακούσει. Το κίνημα #metoo στην χώρα μας οδήγησε στη δημιουργία σχετικής διαδικτυακής πύλης από την Πολιτεία για τη συλλογή πληροφοριών και καταγγελιών για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας καθώς και για το συντονισμό δράσεων για την καταπολέμησή τους.

Ταυτόχρονα πολύ σημαντική είναι η διαπίστωση της αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της καραντίνας, όπου οι γυναίκες βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένες στα σπίτια με τους κακοποιητές τους, δίχως επαρκείς δομές υποστήριξης και κέντρα φιλοξενίας, ώστε να καταφύγουν, όταν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται να αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη οπισθοδρόμηση αφού η νομική προστασία ενάντια στο βιασμό και την ενδοοικογενειακή βία εξασθενίζει σε ορισμένες χώρες, ενώ τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας απειλούνται.

Στην Ελλάδα, με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, το 2018, στην Ελληνική Αστυνομία ιδρύθηκε το επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με 73 σταθμούς σε όλη τη χώρα και δύο στελέχη σε κάθε σταθμό. Έτσι, από το 2019, είναι πλέον εφικτή η αποτύπωση, τόσο της σχέσης θύματος δράστη όσο και του τύπου της ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης όμως, αξιοσημείωτο είναι ότι τα έτη 2021 και 2022, μετράμε στην Ελλάδα 34 γυναικοκτονίες, δηλαδή, δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, γεγονός που θέτει απαραίτητο τον προβληματισμό γύρω από τις ευθύνες του θεσμικού σεξισμού.

Η πανδημία ανέδειξε πολλά προβλήματα και μέσα σε αυτά διακρίνουμε σίγουρα τον φόρτο εργασίας της γυναίκας, η οποία σήκωσε στην πλάτη της τα βάρη αυτής της υγειονομικής κρίσης με ποικίλους τρόπους. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόλυτη πλειοψηφία των επαγγελματιών εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης είναι γυναίκες. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να παρέχουν άτυπη φροντίδα στα μέλη της οικογένειάς τους όταν οι επίσημες υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς. Η άτυπη φροντίδα είναι ένας από τους κύριους λόγους πίσω από το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην αγορά εργασίας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των άτυπων φροντιστών και στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (EIGE (2020) Ισότητα των Φύλων και Μακροχρόνια Φροντίδα στο Σπίτι).

Η προώθηση της έμφυλης ισορροπίας στην εκπαίδευση και την απασχόληση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ με την Στρατηγική Έμφυλης Ισότητας που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 να στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Eurostat, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έμφυλη ανισορροπία στην απασχόληση και στους μισθούς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των απασχολούμενων ανδρών σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν ξεπερνά εκείνο των γυναικών κατά 11,7%. Ενώ, το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ ανέρχεται σε 14,1% με το χάσμα να είναι μεγαλύτερο στην Εσθονία όπου οι άνδρες πληρώνονται κατά 21,7% περισσότερο από τις γυναίκες, στην Λετονία (21,2%), στην Αυστρία (19,9%) και στη Γερμανία (19,2%), ενώ στην Ελλάδα (10.4%). Παρόλο που η κατάσταση βελτιώνεται, η πρόοδος είναι πολύ αργή με το χάσμα να μειώνεται μόνο κατά λιγότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 9 χρόνια (EU Factsheet October 2021).

Μια δημοκρατική κοινωνία οφείλει να διασφαλίζει την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων με ενεργά μέτρα και δράσεις που συνεισφέρουν στην κοινωνική συνοχή και ευνοούν την ανάπτυξη και ευημερία όλων των πολιτών.                                                     

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

"Μια μέρα συνειδητοποίησης της θέσης της γυναίκας, του «μισού του ουρανού», που κουβαλάει τους αγώνες αιώνων ενάντια στην ταξική καταπίεση, την κοινωνική ανισότητα και τη φυλετική ανισοτιμία. «Δεν είναι ημέρα γιορτής, όσο η φρικαλεότητα της έμφυλης βίας και των διακρίσεων κυριαρχούν στην κοινωνία μας. Είναι μια ημέρα διαρκούς υπενθύμισης ότι η πατριαρχία είναι ακόμα εδώ, και χρειάζεται συστράτευση και αγώνας να ξεπεραστεί». 

Η φετινή 8 Μάρτη είναι ξεχωριστή, με την τραγική πικρή ιδιαιτερότητά της. Καλύπτεται εν μέρει από τη θλίψη, αλλά ιδιαίτερα από τις κραυγές των μανάδων. Η θλίψη τούτη ας μετατραπεί σε οργή. Να μην επιτρέψουμε άλλο την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Ίση εργασιακή αμοιβή με αυτή των ανδρών.
  • Δημιουργία υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών για τις εργαζόμενες μητέρες
  • Να εφαρμοστεί η Σύμβαση 190 της Δ.Ο.Ε. για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, ώστε η κάθε καταγγελία να μην αποτελεί λόγο απόλυσης της εργαζόμενης.
  • Την εισαγωγή του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα.
  • Την ανταποδοτικότητα των φόρων για δημιουργία δομών υγείας, κοινωνικής φροντίδας και δημοσίων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
  • Τον σεβασμό στη ζωή και την καλλιέργεια των ανθρώπινων αξιών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τιμούμε την 8 Μάρτη, οι αγώνες του γυναικείου κινήματος συνεχίζονται μέχρι την δικαίωση τους.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ και ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ 11.00 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Πριν από 115 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβή των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Στον ενάμιση και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε, οι γυναίκες πήραν μέρος σε πλήθος σκληρών αναμετρήσεων. Σήμερα, 166 χρόνια μετά την απεργία των γυναικών στα κλωστουφαντουργεία της Νέας Υόρκης για καλύτερες συνθήκες εργασίας, η ανάγκη για αγώνα και διεκδίκηση των γυναικών του μόχθου δεν έχει σωπάσει και στον κλάδο της υγείας, όπως απέδειξαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των υγειονομικών! 

Η γυναίκες υγειονομικοί, καλούνται να προσαρμόσουν τη ζωή τους, με βάση τις ανάγκες ενός υποστελεχωμένου νοσοκομείου. Καλούνται να εργάζονται όσο, όπου και όποτε επιτάσσουν οι ανάγκες της υπηρεσίας με άστατα, πολύωρα, εξαντλητικά ωράρια, χωρίς προσωπικό ελεύθερο χρόνο για κοινωνική ζωή και δράση.

Δε συμβιβαζόμαστε τον 21ο αιώνα να στερούμαστε τα αναγκαία μέτρα προστασίας της Υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προστασίας της μητρότητας.  Την ώρα που υποβαθμίζονται τα δημόσια μαιευτήρια και τα παιδιατρικά νοσοκομεία, ενισχύεται με κάθε τρόπο η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.

Σε έναν κλάδο που αποτελεί μια από τις πιο βαριές  και ανθυγιεινές  εργασίες, που  η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζει κόκαλα, οι ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται ο κανόνας μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια των συμβάσεων (ΙΔΟΧ, τρίμηνα), οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Σε έναν κλάδο με εργαζόμενους “πολλών ταχυτήτων” που το δικαίωμα στην προστασία της μητρότητας, στην ασθένεια, στην ξεκούραση, εξαρτάται από… τη σύμβασή σου!

Εμπνεόμαστε από τους αγώνες των γυναικών της Νέας Υόρκης του χθες! Δεν σταματάμε να παλεύουμε για την ισοτιμία και την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών του σήμερα!

 

ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Ηρακλείου

Φέτος η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μας βρίσκει συγκλονισμένους/νες και οργισμένους/νες. Μας συγκλονίζει ο χαμός τόσων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων παιδιών. Μας εξοργίζει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει αυτουργούς τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της πολιτικής που τις λογαριάζει ως κόστος για το κράτος και ως όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες ασφαλείς και σύγχρονες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Γι’ αυτό δεν θα σωπάσουμε. Παλεύουμε για να μη ξεχαστεί το έγκλημα. Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα! Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη»

Σήμερα οι γυναίκες του μόχθου δεν έχουμε άλλη επιλογή από την οργάνωση της αντεπίθεσής μας για να διεκδικήσουμε ότι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για εμάς και τις οικογένειές μας. Αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες που τιμάμε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας προς τιμήν του απεργιακού αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάρτη 1857, όταν οι εργάτριες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Ν. Υόρκης διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η διαδήλωση αυτή βάφτηκε κυριολεκτικώς στο αίμα.

Το 1910, στη 2η Συνδιάσκεψη των Εργαζόμενων Γυναικών στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης, η Γερμανίδα Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε και αποφασίστηκε να ορισθεί η 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών, η οποία το 1975 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και από τότε γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει.

Η 8η Μάρτη, φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών πλάι στους άντρες συντρόφους τους για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ' όλον τον κόσμο. Τιμάμε αυτούς τους αγώνες, επισημαίνοντας πως όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών Τοπικών Διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Σήμερα με ευθύνη και της Τοπικής διοίκησης, που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, έχουν τσακίσει κάθε κοινωνικό δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην προστασία της μητρότητας, στην ψυχαγωγία. Έχουν υποβαθμίσει και εμπορευματοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και τις ελάχιστες δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών.

Μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα.

Ο συλλογικός αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στην Υγεία, στη δουλειά, στη ζωή είναι η καλύτερη τιμή για την 8η Μάρτη. Μέσα από αυτόν μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του "κόστους" για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, θα αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο για να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, στους εκβιασμούς, την εργοδοτική και κρατική βία. Οι αγώνες των εργατών και των γυναικών τους στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στα μπλόκα του αγώνα των αγροτών, οι μικρές και μεγάλες εργατικές κατακτήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, μας δείχνουν το δρόμο.

Διεκδικούμε την ενίσχυση του δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Θα περιθάλπει άμεσα τους ασθενείς για όλες τις παθήσεις. Θα εξασφαλίζει προληπτικές – διαγνωστικές εξετάσεις, προγεννητικού ελέγχου, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ.

Δεν συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική που λογαριάζει την υγεία, τις ζωές μας με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων, που τσακίζει από δέκα μεριές το εισόδημά μας με τους άμεσους και έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με τους φουσκωμένους και απλησίαστους λογαριασμούς Ενέργειας, που είναι προϋπόθεση για τις πράσινες επενδύσεις των ενεργειακών κολοσσών.

Παλεύουμε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα νέα όπλα που ετοιμάζει για να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, γιατί μας θέλουν απομονωμένες, φοβισμένες.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων, που στο όνομα της "συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής" και των "ίσων ευκαιριών" μας καταδικάζουν σε ωράρια και ζωή- λάστιχο, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί από την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας.

Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτέλεσμα των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό, το Ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής και στεκόμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, κυρίαρχοι στον τόπο τους.

Καταδικάζουμε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που κατέστησαν τον λαό στόχο, καθώς έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων που κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ) να χαρίζει δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και προνόμια στους επιχειρηματικούς κολοσσούς, να δίνουν 7 δισ. για τα "Rafale" και τις φρεγάτες για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, ενώ την ίδια στιγμή καταδικάζει το λαό στην ακρίβεια και τη φτώχεια.

Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου, δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα. Σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της. Ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που γεννά η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η ανασφάλεια και η αγανάκτηση

που νιώθει κάθε γυναίκα για τις συνθήκες εργασίας γενικότερα τις συνθήκες ζωής δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στον ατομικό δρόμο αλλά στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και στον αγώνα, στην αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σ αυτές τις συνθήκες, που ζούμε εδώ και δύο χρόνια.

Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Διαφωνούμε με τις φεμινιστικές "φωνές" που παρουσιάζουν την "κυριαρχία των αντρών" ως κύρια αιτία για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες. Έτσι, αθωώνουν την εξουσία των εκμεταλλευτών, ανδρών και γυναικών, την κοινωνία που έχει στο DNA της την καταπίεση, την ανισοτιμία, παράγει και αναπαράγει τις αντιδραστικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων, αλλά και τις ανορθολογικές θεωρίες περί "κοινωνικής κατασκευής του φύλου".

Αντιπαλεύουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας αφήνουν ευάλωτες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από βίαιες, παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ώστε κάθε γυναίκα να είναι χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

 

 

Ένωση Γυναικών Ελλάδας/ΕΓΕ- Παράρτημα Ηρακλείου Κρήτης

"Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας είναι διαφορετική.
Δυστυχώς.
Για όλους μας. Για όλες μας. Για τη χώρα μας. Για τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.
Για την κάθε μάνα, σύζυγο, σύντροφο, κόρη, αδερφή, συγγενή, φίλη, που τώρα αρχίζει ο αγώνας της για να πορευτεί στη ζωή της κουβαλώντας πλέον το χαμό του δικού της ανθρώπου.
Και εμείς οι γυναίκες ξέρουμε από αγώνες.
Και σήμερα, αγώνες γυναικών τιμούμε και θυμόμαστε. Που δόθηκαν για την ισότητα και τα δικαιώματα μας.
Το γυναικείο κίνημα με τους διαχρονικούς του αγώνες έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος του δρόμου που πρέπει να διανύσουμε.
 Όμως η διαδρομή δεν έχει τελειώσει.
Είμαστε εδώ ενωμένες ενάντια στις διακρίσεις και το φυλετικό αποκλεισμό, στην σεξουαλική παρενόχληση, στην ενδοοικογενειακή βία και στις γυναικοκτονίες.
Είμαστε εδώ με πίστη και δυναμισμό για να ενθαρρύνουμε κάθε γυναίκα να είναι ενεργή και δραστήρια και για να ενισχύσουμε την γυναικεία παρουσία στην πολιτική, σε θέσεις ευθύνης και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Ο δρόμος είναι ακόμα μπροστά μας.
Και να είστε βέβαιες ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας".

Ένωση Γυναικών Ελλάδας

 

 

Ένωσης Γυναικών Ελλάδος

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστική ισότητα, απαντάμε στις νέες προκλήσεις»

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-(Ε.Γ.Ε.), τιμά την 8η Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , ως Ημέρα μνήμης που σηματοδοτεί τους αγώνες και τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος καθώς και ως αφετηρία νέων αγώνων για ουσιαστική ισότητα. Ήταν 8 Μαρτίου 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής, με σύνθημα: «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη στις μέρες μας.   

Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα και βασική αξία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και είναι αναγκαίο να αντανακλάται σε όλους τους τομείς της ζωής μας: στην εκπαίδευση, την εργασία, τις αμοιβές, τις θέσεις ευθύνης, τις συντάξεις, την υγεία, την αυτοδιάθεση του σώματος, τον πολιτισμό. Στην Ελλάδα το γυναικείο κίνημα συνέβαλε με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του στην επίτευξη πολλών και ουσιωδών αλλαγών, ιδίως σε επίπεδο νομοθεσίας, όπως η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, η νομιμοποίηση των αμβλώσεων, η προστασία της μητρότητας, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Συνεχίζει να διεκδικεί την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην καθημερινή ζωή, για την αλλαγή των κοινών αντιλήψεων, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και στερεοτύπων που στέκονται εμπόδιο στην ελεύθερη επιλογή της κάθε γυναίκας.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση και η εργασία. Οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Η εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποφάσεων, παραμένει χαμηλή. Στο  πολιτικό σκηνικό της χώρας, η πολιτική εξουσία παραμένει κυρίαρχα ανδρική. Η  έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, της ενδοοικογενειακής βίας, των γυναικοκτονιών, της διαδικτυακής βίας, είναι τεράστια, όπως αποκαλύπτεται καθημερινά.

Στην  αγορά εργασίας , οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών με βάση το φύλο,  αφορούν όλες τους τομείς της εργασίας, όπως είναι η είσοδος στην εργασία, η εξέλιξη, οι αμοιβές, το είδος της σύμβασης, τα εργασιακά δικαιώματα. Η ανεργία των γυναικών εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσια των ανδρών. Σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης  (ΔΥΠΑ) για τον Δεκέμβριο 2022 , στο σύνολο των ανέργων οι  γυναίκες αποτελούν το 63,60%,  έναντι των ανδρών 36,40%. Επιπλέον η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η έλλειψη επαρκών δημοσίων υπηρεσιών φύλαξης και φροντίδας βρεφών, νηπίων , παιδιών, ΑΜΕΑ αποτελεί βασική αιτία για την ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας. Ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε «ανδρικά» και «γυναικεία», το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, η «γυάλινη οροφή», τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης, η μη αμειβόμενη εργασία οδηγούν με τη σειρά τους και στο συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

         Η υιοθέτηση υβριδικής εργασίας, μετά  την έλευση της πανδημίας covid-19 και της οικονομικής κρίσης, σηματοδοτεί μεν την εποχή της ευελιξίας , αφού εμπεριέχει την εξ’ αποστάσεως μαζί με την δια ζώσης μορφή εργασίας - συνδυάζοντας την εργασία από το σπίτι με επίσκεψη στο γραφείο -αλλά  δημιουργεί ταυτόχρονα νέες προκλήσεις στις εργαζόμενες. Η  έρευνα της Deloitte το 2022,  που πραγματοποιήθηκε σε εργαζόμενες  σε υβριδικά μοντέλα, αποκαλύπτει ανησυχητικά ευρήματα: σχεδόν το 60% των γυναικών, αναφέρουν ότι έχουν ήδη αισθανθεί αποκλεισμό, οι συνθήκες τηλεργασίας έχουν πολύ μεγάλη πίεση και φέρνουν άγχος, ατυχήματα, έντονο στρες, επαγγελματική εξουθένωση με επιπτώσεις στη υγεία, ιδίως σε εργαζόμενες με ευθύνες οικογενειακής φροντίδας, καθώς τα όρια μεταξύ προσωπικού και εργασιακού χώρου είναι δυσδιάκριτα.  

Μεγάλη  πρόκληση αποτελεί η ψηφιακή επανάσταση και η ένταξη των γυναικών στην ψηφιακή τεχνολογία, η οποία  έχει μεγαλύτερες δυνατότητες για καινοτομίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και προάγουν την ισότητα των φύλων. Ωστόσο, το 37% των γυναικών δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Οι γυναίκες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον ψηφιακό κόσμο ως αποτέλεσμα του έμφυλου ψηφιακού χάσματος, γεγονός που μειώνει τις ευκαιρίες τους να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).Μέχρι το 2050, το 75% των θέσεων εργασίας θα σχετίζεται με τομείς STEM. Έρευνες δείχνουν ότι το 85% των γυναικών παγκοσμίως έχουν βιώσει ή έχουν γίνει μάρτυρες ψηφιακής βίας κατά άλλων γυναικών. Η εκπαίδευση των γυναικών σε ψηφιακές δεξιότητες και η  αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο και τις ΤΠΕ ώστε να νιώσουν ασφαλείς οι γυναίκες στο διαδίκτυο και να εμπλακούν σε ψηφιακούς χώρους, είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξή τους στην τεχνολογία. Η έλλειψη συμπερίληψής τους, αντίθετα, συνεπάγεται τεράστιο κόστος.

Η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει ότι το γυναικείο κίνημα οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση , προκειμένου να περιφρουρεί τα κεκτημένα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που κέρδισαν οι γυναίκες στο παρελθόν, και να απαντάει στις νέες προκλήσεις της εποχής και στις συντηρητικές επιθέσεις, που απειλούν με πισωγύρισμα σε άλλες εποχές. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αδιανόητη απόφαση του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων, οδηγώντας στην απαγόρευση τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα το Γυναικείο Κίνημα αντιδρώντας δυναμικά, αμφισβήτησε και κατέστειλε την ανατροπή κατακτήσεων δεκαετιών στο οικογενειακό δίκαιο και τις αμβλώσεις, που απειλήθηκαν από νέους συντηρητικούς νόμους. Στο Ιράν η «επανάσταση της μαντήλας» έφερε το γυναικείο κίνημα στο προσκήνιο σε παγκόσμιο επίπεδο και τη νίκη των γυναικών. Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το κίνημα #Metoo, ενάντια στην έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες και το σεξισμό, αποκάλυψε το μέγεθος της έμφυλης βίας και ενδυνάμωσε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, προκειμένου να σταματήσουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλου είδους εκφοβισμούς. Η ορατότητα του γυναικείου κινήματος η συσπείρωση, η δυναμικότητα και η αποφασιστικότητα διεκδίκησης ίσων ευκαιριών στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην πολιτική δείχνουν ότι τα αιτήματα για ισότητα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και προαναγγέλλουν μια φεμινιστική άνοιξη σε παγκόσμιο επίπεδο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων.  

Διεκδικούμε :
• Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας για την οικονομική ανεξαρτησία τους  
• Ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία  
• Μείωση του χάσματος στους μισθούς και τις συντάξεις λόγω φύλου
• Αύξηση δημοσίων βρεφονηπιακών/παιδικών σταθμών με ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας  
• Αύξηση  των δημοσίων υπηρεσιών φροντίδας των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ,
• Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία.
• Προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων
• Νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»
• Εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ίδρυση δημοσίων δομών
• Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα σχολεία
• Πολιτικές  συμφιλίωσης ανάμεσα στην εργασιακή και οικογενειακή ζωή
• Πολιτικές για την καταπολέμηση των αναχρονιστικών και στερεοτυπικών αντιλήψεων  
• Εκπαίδευση των γυναικών στις ψηφιακές  δεξιότητες και ένταξη στις τεχνολογίες

 

Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου

8 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ  ΓΥΝΑΙΚΑ

Τούτη τη χρονιά και μετά από τα τελευταία γεγονότα των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα στο δυστύχημα των Τεμπών, εμείς στην Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου αποφασίσαμε να σιωπήσουμε, τιμώντας έτσι τη μνήμη τους.

Ο πόνος, η απόγνωση, το αθώο αίμα, η οργή και η αγανάκτηση δεν μας επιτρέπουν να πούμε τίποτα περισσότερο.

 

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2023
                                                                                
8 του Μάρτη 2023,
Πέρασαν πολλά χρόνια από τις 8 του Μάρτη του 1857, τότε που οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ίσα δικαιώματα στην εργασία, ίσες ευκαιρίες στη ζωή.
      Σήμερα μετά από τόσα χρόνια οι γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται, συνεχίζουν να παλεύουν, σε μία κοινωνία που οι συνθήκες διαβίωσης ολοένα και δυσκολεύουν.
    Αυτή η ημέρα που δεν είναι γιορτή, αλλά ημέρα μνήμης, μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε πόσο έχουμε σταθεί δίπλα στη γυναίκα και πόσο την έχουμε στηρίξει σ΄ αυτούς τους αγώνες της, όλες τις μέρες του χρόνου και κάθε χρόνο.
    Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες και μη του Νομού μας και τις καλεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους,  να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τα Σωματεία και τους Κοινωνικούς Φορείς, ειδικά σήμερα που για μία ακόμη φορά πλήττονται τα ασφαλιστικά, οικονομικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, τιμά και στέκεται με σεβασμό στον καθημερινό ηρωικό αγώνα της γυναίκας του 2023 στην Ελλάδα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους πολλούς και δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί σαν μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, άνεργη.
Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε σ΄ όλες εκείνες τις γυναίκες που βάλλονται και προσβάλλονται με κάθε τρόπο στην εργασία, στις σπουδές, στην οικογένεια, στην μετανάστευση, στην Κοινωνία, μέσα σε δυσμενείς παγκόσμιες συνθήκες.
    Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου θα συνεχίσει τον αγώνα για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας, για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Για μια πολιτική κοινωνικής ασφάλειας υπέρ των γυναικών, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει και να υλοποιήσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών με άμεσες προτεραιότητες :
-    Βιώσιμο Ασφαλιστικό  χωρίς περικοπές.
Επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της καθολικότητας του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ.
Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
Ουσιαστική μέριμνα και διαρκής επαγρύπνηση και ενίσχυση των δομών της Πολιτείας για την παρακολούθηση και αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και αποτελεσματικής πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως  εργασιακών σχέσεων.
Κατάργηση της προϋπόθεσης των 200 ενσήμων για τη χορήγηση του επιδόματος τοκετού και λοχείας από τον ΕΦΚΑ, αλλά και την επέκταση της χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας (9μηνο) από την Δ.ΥΠ.Α. (τέως Ο.Α.Ε.Δ) και στους εποχικά απασχολούμενους.
Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.
Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑΜΕΑ.
Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.).
Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή να μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν.
Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.
Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

        Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, ενημερώνει ότι έπειτα και από την συνεργασία που έχει συνάψει με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνου, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα θύματα βίας στους χώρους εργασίας.
Επίσης ότι η ΓΣΕΕ διαθέτει το [email protected] και τις Δομές δωρεάν πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr, Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/), τα οποία είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.    

 

Ο Δήμος Κισσάμου για την ημέρα της Γυναίκας

Μια μοναδική εμπειρία ομορφιάς ετοιμάζεται για την Τετάρτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!
Η καθηγήτρια και οι σπουδαστές του τμήματος κομμωτικής του ΕΠΑ.Λ.  «Ειρηναίος Γαλανάκης» θα προσφέρουν ως δώρο σε όλες τις γυναίκες μια περιποίηση μαλλιών (πιστολάκι), εντελώς δωρεάν!
Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισσάμου, από τις 9.00 το πρωί έως και τη 13.00 το μεσημέρι, θα μετατραπεί σε χώρο ομορφιάς, με τις γυναίκες να ανταλλάσσουν ευχές και να αναμένουν από το τμήμα κομμωτικής  να τις περιποιηθούν, όπως αρμόζει στην ημέρα!
Σημείωση:

  • Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας
  • Όσες κυρίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δράση αυτή, παρακαλούνται να είναι λουσμένες και να κρατούν την δική τους πετσέτα.

 

 

Σύνδεσμος  Πολιτικών  Συνταξιούχων  Νομού  Ηρακλείου

Ο Σύνδεσμος  Πολιτικών  Συνταξιούχων  Νομού  Ηρακλείου ,με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας  Ημέρας  της  Γυναίκας ,  στις 8 Μαρτίου,  εύχεται  σ’ όλες  τις  γυναίκες ,αλλά ιδιαιτέρως  στις  γυναίκες – μέλη  του   ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  με  ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ  ΔΥΝΑΜΗ  για να  επιτελούν  το  απαιτητικό  κοινωνικό τους  έργο  εν μέσω   μάλιστα  μιας  παγκόσμιας  κοινωνικοοικονομικής  κρίσης.

 Η  γυναίκα  αξίζει  περισσότερο  το  σεβασμό  της  κοινωνίας  γιατί   επωμίζεται  στη  σύγχρονη  εποχή  πολλούς  δύσκολους  ρόλους  και μάλιστα ,πολλές  φορές   κάτω  από αντίξοες  συνθήκες  και  σε  περιβάλλον  συντηρητικό  ,αναχρονιστικό  και  προκαταλήψεων για  το  ρόλο της.

 

 

 

 

Φωτογραφία από Hannamariah via vista.create

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ