Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τις φόρμες για κέικ ακολουθώντας 3 απλά βήματα

Newsroom
Newsroom

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο...

Δεν υπάρχει πιο εντυπωσιακό σκεύος για ψήσιμο από τις φόρμες για κέικ. Με το μοναδικό τους σχήμα και τις περίτεχνες πτυχές τους, σας βοηθούν να φτιάξετε εντυπωσιακά κέικ. Ταυτόχρονα όμως, οι πολλές γωνίες και τα αυλακώματα δυσκολεύουν πολύ τον καθαρισμό της φόρμας ψησίματος.

Αλλά μην ανησυχείτε! Με τη σωστή τεχνική, ακόμη και η πιο λερωμένη φόρμα για κέικ μπορεί να ξαναγίνει σαν καινούρια.

 

Για να καθαρίσετε τις φόρμες για κέικ, ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Μουλιάστε τη φόρμα
  • Ξεπλύνετε και τρίψτε τα υπολείμματα
  • Για επίμονους λεκέδες χρησιμοποιήστε λίγη μαγειρική σόδα

Το μυστικό όπλο για τέλειο καθάρισμα: Το μούλιασμα

Ίσως ακούγεται απλό, αλλά το μυστικό για πεντακάθαρες φόρμες για κέικ είναι ένα καλό μούλιασμα. Ρίξτε λίγες σταγόνες από το υγρό σαπούνι πιάτων και γεμίστε το νεροχύτη σας με ζεστό (σχεδόν βραστό) νερό. Αφήστε τη φόρμα ψησίματος να μουλιάσει για αρκετό χρόνο, ακόμη και όλο το βράδυ. Έτσι, το νερό με το σαπούνι θα μαλακώσει τα υπολείμματα διευκολύνοντας την απομάκρυνσή τους.

Ξέπλυμα και τρίψιμο

Μετά το μούλιασμα, ξεπλύνετε και τρίψτε τυχόν υπολείμματα με μια απαλή αλλά ανθεκτική βούρτσα σιλικόνης ή νάιλον.

Επίμονα υπολείμματα τροφών; Κανένα πρόβλημα!

Αν υπάρχουν ακόμα υπολείμματα τροφών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα και τρίψτε ξανά. Εάν δεν καθαρίσει, επαναλάβετε το μούλιασμα και το τρίψιμο.

Πείτε «αντίο» στη βρωμιά και προστατεύστε τις φόρμες για κέικ με ορισμένα απλά βήματα

Ενώ οι φόρμες για κέικ δημιουργούν υπέροχα γλυκά, ο καθαρισμός τους σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικός. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Ακολουθήστε αυτά τα tips και η βρωμιά θα γίνει παρελθόν:

 

  • Επιλέξτε αντικολλητικά σκεύη: Τα περίπλοκα σχέδια απαιτούν ειδική φροντίδα. Επιλέξτε ένα αντικολλητικό σκεύος για να αποφύγετε τα κολλημένα υπολείμματα που μετατρέπονται σε σκληρή βρωμιά.
  • Λιπάνετε τις φόρμες: Μην εμπιστεύεστε μόνο την αντικολλητική επίστρωση. Λιπάνετε το ταψί παντού με λίγο φυτικό λάδι για επιπλέον προστασία από καμένα υπολείμματα.
  • Δημιουργήστε ένα φράγμα από ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς: Για γλυκά, πασπαλίστε τον πάτο της φόρμας με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή χοντρή ζάχαρη. Θα δημιουργήσουν ένα φράγμα που θα αποτρέψει την επικόλληση τροφών.
  • Μην παραγεμίζετε τη φόρμα ψησίματος: Όταν υπερφορτώνετε το σκεύος θα ξεχειλίσει το μείγμα για κέικ, με αποτέλεσμα περισσότερη βρωμιά. Γεμίστε τη φόρμα μέχρι τη μέση ή λίγο πιο πάνω.
  • Υπομονή πριν την αφαίρεση του κέικ από τη φόρμα: Αφήστε το κέικ σας να “ξεκουραστεί” για μερικά λεπτά πριν το βγάλετε από τη φόρμα. Με ένα απαλό χτύπημα ή κούνημα, θα γλιστρήσει έξω εύκολα. Αν, παρόλα αυτά, υπάρχουν κολλημένα κομμάτια, θυμάστε τη διαδικασία: μούλιασμα και τρίψιμο.

Με λίγη προσοχή, οι αγαπημένες σας φόρμες για κέικ θα παραμείνουν σαν καινούργιες και έτοιμες να σας χαρίσουν αμέτρητες στιγμές γλυκιάς απόλαυσης.

Φωτογραφία από  AntonMatyukha via vista.create

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ