Πόσο υγιεινός είναι ο καφές μανιταριών;

Newsroom
Newsroom

Νέα τάση στη διατροφή

Μπορεί ο καφές μανιταριών να ακούγεται… περίεργος, αλλά πρόκειται για μία πραγματική νέα τάση, που μετρά ήδη φανατικούς οπαδούς, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και των υπολοίπων.

Η ... «μανιταρομανία» είναι εδώ και, με τη βιομηχανία τροφίμων σε πλήρη ετοιμότητα για να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τη ζήτηση που υπάρχει για «λειτουργικά τρόφιμα», που υπόσχονται πρόσθετα οφέλη για την υγεία, τα φαρμακευτικά μανιτάρια μετατρέπονται σε ζεστά ροφήματα, συμπληρώματα διατροφής, ακόμη και… μπύρα.

Παρά την αυξανόμενη δημοφιλία τους, όμως, πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης Which? βάζει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην κατηγορία «προϊόντα υγείας που δεν χρειάζεστε».

Καφές μανιταριών: Τι λένε οι ειδικοί

«Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι λειτουργούν και στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν πάρει έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους ισχυρισμούς υγείας που προτάσσουν», κατέληξε η οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που παρασκευάζονται από μανιτάρια, όπως το γανόδερμα, το ερίκιο (Lion’s Mane ή «χαίτη του λιονταριού») και το chaga.

Η προσεκτική ανάγνωση της συσκευασίας έδειξε ότι τα οφέλη προέρχονται συχνά από άλλα συστατικά με εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας, όπως τα ωμέγα-3 και οι βιταμίνες Β12 και D.

Αν και τα μανιτάρια μπορεί να περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και β-γλυκάνη, είπαν οι ερευνητές, ήταν ουσιαστικά «συμπτωματικά» σε πολλά από τα συμπληρώματα.

Τα ζεστά ροφήματα με βάση τα μανιτάρια απευθύνονται σε άτομα που θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης, αλλά και στο 35% των καταναλωτών και στους μισούς από 16 έως 34 ετών, που είπαν στη Mintel ότι ενδιαφέρονται για τρόφιμα και ποτά με «υγιεινά συστατικά που βασίζονται στην «αρχαία σοφία», όπως η Αγιουρβέδα και η κινεζική ιατρική», δήλωσε η Kiti Soininen, διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος έρευνας για τα τρόφιμα και τα ποτά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα αυξάνεται χάρη στην «έκρηξη» που παρατηρείται στη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από στόμα σε στόμα και στο γεγονός ότι διατίθενται πλέον ευρύτερα.

Ενώ, όμως, πολλές από τις εταιρείες που κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα μοιράζονται τις μαρτυρίες «ευτυχισμένων» πελατών και προωθούν θετικές κριτικές στους ιστοτόπους τους, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τεκμηριωμένη βάση για όλα αυτά δεν υπάρχει.

Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν αλλάζουν τον καφέ με ένα μείγμα μανιταριών, όχι λόγω της καλής επίδρασης των μυκήτων, αλλά επειδή γενικά περιέχουν λιγότερη καφεΐνη, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι πολύ ευαίσθητο στο συγκεκριμένο διεγερτικό.

Ο καθηγητής Nicholas Money, μυκητολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στο Οχάιο, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν στην Guardian ότι ορισμένοι από τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς στερούνταν επιστημονικής βάσης και ήταν κάτι παραπάνω από… φιδόλαδο, ανέφερε σε πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής Sliced ​​του BBC Radio 4 αφιερωμένο στο θέμα ότι πρόκειται για απόλυτη βλακεία.

«Τα μανιτάρια περιέχουν πιθανώς μερικές πραγματικά, πραγματικά πολύ χρήσιμες ενώσεις, αλλά θέλω να δω την επιστήμη», είπε ο Money, ο οποίος δημοσίευσε μια επισκόπηση για τα φαρμακευτικά μανιτάρια το 2016, ενώ φέτος κυκλοφόρησε το βιβλίο «Molds, Mushrooms, and Medicines».

«Δείξε μου τα αποδεικτικά στοιχεία – αυτό είναι το συμπέρασμά μου απ’ όλα αυτά τα προϊόντα. Από τη μία πλευρά, τη θετική, πιθανότατα τα προϊόντα αυτά δεν βλάπτουν κανέναν καταναλωτή… το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου (placebo) είναι τόσο ισχυρό που, εάν κάποιος αισθάνεται καλύτερα αφού πίνει καφέ μανιταριών, ας το συνεχίσει», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Πηγή: shrooms.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ