ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Άσκηση Ε-pres στο 20ο και 56ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
Ξεκίνησε η ψηφιακή αξιολόγηση ασκήσεων εκκένωσης σχολείων του έργου E-Pres απο το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
SHARE:
Μετά από μια περίοδο δοκιμών του Συστήματος E-Pres με σχολικές τάξεις που επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στις 21/12/2016 η πρώτη εφαρμογή του σε άσκηση εκκένωσης λόγω σεισμού στα συστεγαζόμενα 20ο και 56ο Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία Ηρακλείου. Στην εφαρμογή συμμετείχαν 11 από τις τάξεις του σχολείου και συνολικά 249 μαθητές και δάσκαλοι. Η άσκηση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που είναι εταίρος του έργου E-pres σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκάλων.
Το σύστημα μπόρεσε με απόλυτη επιτυχία να παρακολουθήσει ψηφιακά την κίνηση των μαθητών κατά την άσκηση, να καταγράψει τις πορείες τους και να αξιολογήσει πιθανές αδυναμίες του σχεδίου εκκένωσης. Το σχέδιο εκκένωσης όλου του σχολείου λειτούργησε άψογα και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο. Με το σύστημα εντοπίστηκαν κάποια σημεία συνωστισμού όπως και πορείες με λίγη κίνηση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από άλλες τάξεις κατά την εκκένωση του χώρου. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η παλιά οδηγία για προστασία του κεφαλιού κατά την εκκένωση έχει αλλάξει διότι επηρεάζει την ισορροπία των παιδιών και θα πρέπει πλέον τα παιδιά να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους.
Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα σύνολο καρτελών αναγνώρισης, όπως αυτές που υπάρχουν στα ρούχα των πολυκαταστημάτων, που φοριούνται από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πάνω στα παπούτσια τους και στη συνέχεια καταγράφονται από αντένες που τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία που επιθυμούμε να ελεγχθούν. Με την έναρξη της εκκένωσης ενός χώρου και μέχρι τη λήξη της άσκησης καταγράφεται από τα σημεία ελέγχου η συνολική κίνηση των μαθητών και δασκάλων και έτσι δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας εκκένωσης και αναγνώρισης πιθανών λαθεμένων κινήσεων, καθυστερήσεων ή συνωστισμού σε συγκεκριμένα σημεία, αναγνώρισης αδυναμιών στο σχέδιο εκκένωσης, καταγραφής σε πραγματικές συνθήκες του χρόνου εκκένωσης κάθε τάξης και αναγνώρισης πιθανών εναλλακτικών διαδρομών που μπορούν να επιλεγούν στο μέλλον.
Το σύστημα είναι εντελώς ακίνδυνο για όλους, η καταγραφή είναι ανώνυμη και μπορεί να μεταφερθεί και να εφαρμοστεί σε όλα σχεδόν τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού εφόσον υπάρχει σχέδιο εκκένωσης και οι κτιριακές δυνατότητες το επιτρέπουν. Το έργο E-Pres (http://e-pres.di.uoa.gr/) συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε ως συντονιστή το τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και εταίρους τον ΟΑΣΠ, το ΜΦΙΚ και άλλους τρεις οργανισμούς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία.