ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις θα στηριχτούν πρώτες για τον κορωνοϊό

Το πρώτο πλέγμα των παρεμβάσεων - Από που θα προκύπτουν τα στοιχεία

No profile pic

Έως τα μεσάνυχτα επεξεργάζονταν τα συναρμόδια υπουργεία τις διατάξεις, που θα προσαρμόσουν το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στα νέα δεδομένα των κλειστών σχολείων και των δυσλειτουργιών των επιχειρήσεων.

Αυτή είναι, όμως, μόνο η αρχή, καθώς πέρα από τη θεσμοθέτηση των διευκολύνσεων σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το Δημόσιο, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει ο παραγωγικός ιστός και οι δημόσιες υπηρεσίες, έρχεται και το πρώτο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που ήδη υφίστανται ή θα υποστούν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο των σημερινών πρωινών συναντήσεων του Χ. Σταϊκούρα με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, ενώ τις βασικές κατευθύνσεις των νέων παρεμβάσεων θα ανακοινώσει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός.

Μετά το Eurogroup οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Το μοντέλο Ιταλίας, για επιχειρήσεις με απώλειες τζίρου άνω του 25%, είναι υπό εξέταση, ωστόσο στην παρούσα φάση μελετώνται διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων π.χ. άτοκα δάνεια, παρά φοροεκπτώσεις και φοροαπαλλαγές. Η ενεργοποίηση, πάντως, της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και η προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στην κυκλικότητα της οικονομίας- δηλαδή στην επιβράδυνση ή ύφεση της Ευρωζώνης- μπορεί να λύσει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου, που θα αποκτήσει έτσι ένα «οπλοστάσιο» ως και 2 δις ευρώ, για την απορρόφηση των κραδασμών του κορωνοϊού.

Το ΔΝΤ, ανοίγοντας ειδικό τομέα για τις επιπτώσεις του ιού στην παγκόσμια οικονομία και διαθέτοντας 50 δις ευρώ για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομιών, συστήνει και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Σε άρθρο των οικονομολόγων του, Vitor Gaspar και Paolo Mauro, το Ταμείο θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση των δαπανών Υγείας- και μάλιστα ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών περιθωρίων- κι από εκεί και πέρα συστήνει την επιχορήγηση μισθών π.χ. για γονικές άδειες, την καταβολή ή ενίσχυση προνοιακών και λοιπών επιδομάτων π.χ. ανεργίας, την πρόβλεψη φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών π.χ. στον τομέα του Τουρισμού.

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση